asculta.radiotvunirea.com. asculta.radiotvunirea.com.
 
16.png

Sărbătorirea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos la Parohia Românească Greco- Catolică Sf. Andrei din Wiener Neustadt, Austria

Pr. Ioan Iulian Hotico, maramureșean de baștină, Vicar al Misiunii Române Unite din Austria, preot al Parohiei Românești Unite cu Roma din Wiener Neustadt şi Capelan al Parohiei Romano-Catolice Sf. Leopoldau din Viena, a celebrat Slujba Învierii în seara zilei de 11 aprilie 2020 la Wiener Neustadt, în Capela Sf. Ecaterina (Katharinenkapelle) din localitate.

După Slujba (Utrenia) de Înviere a fost săvârșită și Liturghia Învierii, urmată de binecuvântarea bucatelor. Înainte de citirea Pastoralei de Paște, preacucernicul părinte Iulian, a subliniat uimirea tuturor aflați în situația de a sărbători praznicul pascal într-un cadru atât de restrâns, așa cum o fac creștinii anul acesta pentru a se conforma regulilor statului austriac și a mutlor alte state. A evocat de asemenea dificultatea vremurilor prezente în care vedem în jurul nostru cum atât de mulți oameni trec la Domnul și din păcate cum mulți încă o vor mai face din pricina pandemiei de Coronavirus-Covid 19, răspândită în întreaga lume.

Părintele s-a arătat convins că această nefericită înșiruire de evenimente ne va întări și ne va face să fim mai buni și mai iertători, dar avem nevoie, mai ales în această mare şi luminată zi a Învierii să ne întărim şi în credință, adică să ne rugăm lui Dumnezeu cu mai multă îndrăzneală și cu umilință să-i cerem sprijinul necesar, căci
numai prin El se pot realiza marile idealuri: dreptatea, pacea, armonia, bunătatea și unitatea.

"Urmează, aşadar, ca din credinţa învierii Domnului Hristos să pornească la drum, în sufletele noastre, rîul vieţii. Destul a fost întunerecul, destul păcatul şi fărădelegea! A sosit timpul să ne primenim, să ne înoim, să înviem, să avem viaţă! Doar pentru aceasta a venit pe pământ şi între noi Fiul lui Dumnezeu" (canonic mitrop. George Dănilă, Ziarul Unirea Poporului nr 16, 1941).

Slujba a fost celebrată împreună cu Diaconul Felician Petru Vladu, iar răspunsurile au fost date de Bogdan Popescu, seminarist și solist de operă, împreună cu Dorel Sabău, consilier/corator al Bisericii Greco Catolice din Wiener Neustadt.
În răsunetul vocii impecabile a lui Bogdan Gabriel Popescu care a cântat
Hristos a înviat din morți
Cu moartea pe moarte calcând/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le, ne-am urat Sărbători Fericite și ne-am îndreptat spre casele noastre.

Vă urăm și dumneavoastră tuturor, sărbători cu sănătate, mult bine și să fiți feriți de tot răul! Sărbători Luminate și Hristos a Înviat!

Ioan Godja, la Praznicul Învierii Domnului, aprilie 2020 ,Wiener Neustadt