asculta.radiotvunirea.com. asculta.radiotvunirea.com.
Caută

Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni.

Peste o mie de scriitori români contemporani se regăsesc într-un volum antologic de excepţie, lansat la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Concepută de poetul Traian Vasilcău, în colaborare cu academicianul Mihai Cimpoi, enciclopedia este rezultatul unei munci titanice, de peste un deceniu. În tot acest timp au fost colectate chiar de la scriitori date biografice şi informaţii despre operele publicate.

Din cei 1.146 de scriitori, 160 sunt din Republica Moldova.

Şi poeta Claudia Partole se regăseşte în acestă lucrare monumentală: "Apreciez ca o călăuzire spre neuitare pentru că un dicţionar al personalităţilor, o antologie întotdeauna semnifică un gest de a sfida trecerea timpului şi cel care este alcătuitor e un fel de călăuză care se angajează, se antrenează într-o muncă destul de grea".

Enciclopedia cuprinde de la scriitori români consacraţi până la nume mai puţin cunoscute publicului larg.

Aurelian Silvestru, scriitor: "Important este că în ea se găseşte foarte multă literatură din Basarabia, din România şi e bine pentru că ceea ce şi-a asumat Traian Vasilcău este un risc enorm de mare. Este foarte greu să scrii despre scriitori pentru că noi avem foarte mulţi scriitori şi dintre ei doar vreo 10-20 sunt talentaţi, restul sunt geniali".

Lucrarea faca o prezentare concludentă a celor mai talentaţi scriitori.

Traian Vasilcău, co-autorul enciclopediei: "Este o lucrare de unicat, aş spune eu. Am început-o ca un dicţionar, care să înglobeze cât mai mulţi scriitori de limbă română, dar numărul ne-a depăşit şi atunci statutul ei s-a reconfigurat în enciclopedie. Conţine scriitori de pe toate continentele (...) şi candidaţi la premiul Nobel, şi scriitori de alte etnii, dar care scriu exclusiv în limba română".

Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni este o panoramă pur biografică a scriitorilor de limbă română, indiferent unde s-ar afla.

Mihai Cimpoi, academician, co-autorul enciclopediei: "Conceptul este foarte original, în sens că materialele le-au trimis autorii, deci totul se face în viziunea autorilor. Nu s-a intervenit nimic din partea coordonatorilor, deci s-a luat ceea ce au trimis autorii şi aşa cum văd ei biografia lor ca atare şi biografia de creaţie".

Autorii promit că în curând vor începe lucrul la cea de-a doua ediţie a enciclopediei.sursa: tvr.ro12 afișare

PARTENERI

akm.JPG
logo.png
rgnpress-logo_x.jpg
  • Grey YouTube Icon
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn
  • Instagram

Licența RTV Unirea - AKM Austria © Copyright Radio TV Unirea 2010 - 2020

powered by: a2 multimedia