asculta.radiotvunirea.com. asculta.radiotvunirea.com.
 
 
Echipa noastră
candea.JPG
Florica Ranta-Cândea
 

Redactor cultural si literar

 

 

Sunt absolventă a Universității din Timișoara, Facultatea de Filologie, secția română-
franceză, cu un Master în Pedagogie și comunicare. În decursul timpului am fost profesor,
bibliotecar, director la Casa de cultură Curtici (jud. Arad), referent și specialist în
comunicare, Departament Relații angajatori
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.
Activitatea mea a devenit realitate prin volume
de autor, studii de cercetare, poezii și poeme,
reportaje și articole, știri și prezențe televizate și
virtuale. Am publicat în calitate de unic autor,
volumele „Mărturii măcene” (2011), „Macea.
Vatră. Chipuri. Rânduieli” (2013), „Macea.
Înscrisuri monografice” (2018), aici incluzând și
„Baladă măcenilor care s-or pierdut de șireglă”
(2005). Lirica spre care aspir s-a concretizat în
confesiuni (versuri, proză, scrisori imaginare,
eseuri), publicate în cinci volume cu un titlu
sugestiv „Pagini trăite”, publicate în 5 cărți
(2004-2011). Articolele de presă literară,
culturală, spiritual-civică, pedagogică,
medalioane, recenzii, reportaje, dialoguri,
evocări, însemnări, publicistică ș.a. au fost
prezente în viața mea și prin volumul „In/Out”
(2017). Coordonez activitatea „Salonului
Cultural Gutenberg”, grupare-mozaic arădeană,
precum și acțiunea editorială a revistei
„Gutenberg”.

Am nădejdea că, de la pupitrul emisiunilor radio difuzate voi fi vocea care, ca un
catalizator, va răspândi arome diverse, va provoca înspre incursiuni culturale și nu numai pe
toți cei care, suflet de la suflet, vibrează, încântă și cântă românește. Oriunde ar fi români,
sunt pusă în slujba istoriei și culturii românești, fapt ce vine să se transforme în corolarul a
unei activități jurnalistice de peste 35 de ani. Experiența personală vine să se alăture
frumoasei familii de români ce este RTV UNIREA. Sunt mândră că fac parte din această
familie, cu siguranță voi sta alături cu fruntea sus, cu penița pe hârtie și cu vocea duioasă
către românii de pretutindeni.

doina.iovanel.jpg
Doina Iovanel Spineanu

Redactor literar

Fiecare lucru bun, pe care poţi să-l dărui altora, se aşează undeva, foarte sus, într-un loc mult mai înalt decât umila şi vremelnica noastră existenţă; se aşează într-o lume a valorilor spirituale, singura lume care ne apropie cu adevărat de Dumnezeu. Dincolo de valoarea spirituală, existenţa noastră e uneori doar zbatere neîntreruptă, dramatică, neîmplinită şi fără eternitate; spiritualitatea este totdeauna înfiorare, înălţare şi zbor! Spiritualitatea se cultivă, se împlineşte, se defineşte în contextul unor coordonate existenţiale proprii, dar sâmburele ei vital ţi se dă ca o zestre a sufletului, în chiar clipa naşterii.  Viaţa mi s-a definit spiritual între cele două iubiri: pictura şi scrisul. In anul 2000, am devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România; și scrisul parcă m-a copleşit, ca o lumină sfântă, iar cărţile veneau, veneau mereu, dintr-un timp flămând, însetat de cuvinte. Ce înseamnă că am scris 46 de cărţi (la care am realizat şi copertele, desenele şi grafica) că altele așteaptă să apară, că lucrez la încă foarte multe, că am în minte o lume întreagă de cărţi?! Ce înseamnă că aş picta zile întregi, fără odihnă, dacă biata mea alcătuire omenească ar putea să o facă?! Ce înseamnă că simt fiecare cuvânt şi fiecare culoare, ca fiind o parte a fiinţei mele, ca fiind suflet şi rost sfânt, al destinului meu? Înseamnă că Dumnezeu mi-a dat două mari iubiri, fără de care eu nu aş mai fi eu, lumea mea nu ar mai fi decât un înveliş firav, al golului dinlăuntru. Atunci când nu scriu, pictez; atunci când nu pictez, scriu… Atunci când nici nu scriu, nici nu pictez, îmi dărui sufletul și gândul bun, celorlalți, prin fapte de cultură, printr-o trudă neostenită, în slujba spiritualității, ca profesor, ca scriitor și editor, ca președintă a unei Fundații Culturale, Creștine și Umanitare, ca jurnalist, colaborator în RadioTV și realizator de reviste culturale, ca pictor...  Alături de valoroasa echipă a RadioTV Unirea, din Viena, vreau să-mi aduc aportul spiritual, spre desăvâșirea unei activități fructuoase, puse în slujba ascultătorilor, a celor care ne prețuiesc. Vă salut, dragi colegi, dragi cititori, dragi  ascultători, și sper să ne lege o lungă și frumoasă prietenie!

received_462096047789151_edited.jpg
Ina Guțu

Redactor literar

Născută în stânga Prutului, satul Șendreni, fostul județ Lăpușna, sunt absolventă a Universității ”Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca,  Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, cu un Master în Studii Europene la Universitatea ”Al. Ioan Cuza” din Iași. 

Activez în calitate de jurnalistă de aproape 10 ani. Cea mai mare parte din acest răstimp am petrecut-o în frumoasa familie a Radio România Chișinău scriind articole și reportaje, în special în domeniul culturii -  cu povești și subiecte relatate de pe ambele maluri ale Prutului. 

Cred cu tărie că pasiunea pentru radio e un virus, odată ce ți-a intrat în suflet nu te mai poți descotorosi de el.

În prezent sunt stabilită în Marea Britanie și sunt unul din aproape jumătate dintre cetățenii R. Moldova care au plecat din țară în căutarea unui trai mai bun. 

Reportajele  realizate în cadrul  rubricii ”Jurnal de imigrant: R. Moldova- o țară în căutarea fericirii” își propun să prezinte frânturi din viața unui basarabean plecat peste hotare, cu bucuriile, tristețile, dar mai ales provocările ce apar în fața celor care au luat drumul străinătății.

Să fiu parte din echipa Radio TV Unirea Internațional cu sediul la Viena mă onorează și în același timp responsabilizează. Îmi propun să reprezint cu demnitate românii basarabeni înstrăinați de Țară, iar în prezent împrăștiați în lumea mare. 

Radio TV Unirea adună românii de pretutindeni îndemnându-ne să nu uităm cine suntem, unde ne sunt rădăcinile și cât de mari, de-a lungul secolelor, au fost sacrificiile întru păstrarea culturii și identității naționale!

irina nistor.JPG
Ioana Nistor

Redactor

Exilată în timpul prezent, îmi ordonez viața și acțiunile după propria mea rațiune, unică, imprevizibilă și doritoare de nou. O scurtă istorie (non)-literară include atracția spre carte, carte care mi-a devenit partener „profesional” de aproape două decenii. Pentru sufletul meu, cartea este unică, singulară și complexă, devenind un univers contextual al acțiunilor personale.
De la Abecedarul copilăriei și de la paginile studiate la Muzeul
Bruckenthal sau Biblioteca Astra, de la arhivele și bibliotecile prin care viața m-a călăuzit, la cartea de specialitate ce îmi completează sufletul și mintea în fiecare zi.
Bazându-mă pe ideea: oricine poate învăța oriunde, tot timpul, mi-am aprofundat educația formală, absolventă în Biblioteconomie și Arhivistică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și absolvirea studiilor universitare cu specializare Istorie, Filologie (Limba și literatura engleză). Iar destinul mi-a oferit oameni și cărți…cu peste două decenii de activitate în cadrul Bibliotecii de Științe Socio-Umane din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”
din Arad. Creativă și curioasă din punct de vedere intelectual, aflându-mă într-o formare permanentă, concretizez experiența în peste 50 de mențiuni din Curriculum Vitae ce indică tot atâtea studii publicate privind istoria și cultura omenirii, traduceri și editări, buletine
bibliografice, expoziții de carte și clipe de cercetare alături de comunitatea arădeană și nu numai. Istoricul vieții îmi impune următorii termeni: responsabilitate, interculturalitate,
management, abilități analitice de planificare și luare a deciziilor, devotament, spirit de echipă și dezvoltare personală. Viitorul planifică idei noi, iar prezentul mă alătură echipei RTV UNIREA, dezvoltând astfel planuri și idei și concretizându-le în practică. Dacă trecutul îmi
oferă experiența cuvântului tipărit, atunci, viitorul îmi aparține prin frumusețea visurilor și îmi spune cât de important este să te înconjori cu oameni care îți pot oferi fericirea prezentului și noi experiențe de viață.

mihael-cutui_edited.jpg
Baetu Viorel

Redactor literar

 

Postul de radio Radio TV Unirea Scopul declarat al acestei inițiative de suflet și de spirit este afirmarea, dezvoltarea și integrarea identității sociale și culturale a românilor de pretutindeni.

 

Obiectivele propuse pentru atingerea acestui scop sunt :

realizarea unui punct de comunicare al românilor din toate comunitățile din lume - păstrarea legăturii cu rădăcinile culturale și spirituale naționale românești; - proiectarea media a culturii și spiritului românesc în spațiul multicultural de pe mapamond - promovarea valorilor românești în lume.

Mă alătur acestei echipe, în speranța că pot pune umărul, pentru realizarea scopului propus și pot spune că mă voi strădui, dar dacă voi reuși ....... asta ştie doar bunul Dumnezeu.

doina.craiu.jpg
Doina Craiu

Redactor

 

 

Am analizat prezentarile redactorilor Radio TV Unirea de pe site-ul postului, si am observat ca nu aveti in echipa nicio persoana din zona Bucovinei.

Daca doriti o colega din aceasta parte de tara, atunci cu siguranta eu sunt aceea: Doina Craiu. Ma prezint in fata tuturor, iar numele ma recomanda. Sunt realizator de emisiuni radio la Radio Gold Radauti jud. Suceava inca din anul 2000. Imi place meseria mea, imi plac oamenii, imi place sa comunic, imi place succesul.

Vreau sa vad romanii de pretutindeni fericiti, de aceea sloganul emisiunii mele este "NU EXISTA SA EXISTE, CETATENI CU FETE TRISTE".Va astept sa colaboram, sa ne imprietenim, si atentie: emisiunile mele dauneaza grav singuratatii si indispozitiei.

Szentesi Silviu.jpg
SILVIU GABRIEL SZENTESI

Redactor

Sunt absolvent al Universității de Vest din Timisoara, Facultatea de Știinte Economice,
doctor în economie.Din 2018 am primit Abilitare în Științele Informației si Comunicării.
Iubesc profesia pe care o am, sunt profesor universitar în Arad, Timișoara .
Practic jurnalismul prin radio de aproximativ zece ani, din dorința de a aduce în fața
ascultătorilor, oameni și subiecte de valoare, care pot contribui la asanarea morală a societății
în care trăim.
Radio tv Unirea e mediul perfect în care pot să îmi desfăşor activitatea pentru câteva date în
care mă regăsesc complet: e serios, fără să fie rigid; e relaxat când e cazul.
Dincolo de Prezent, este titlul emisiunii pe care o realizez.
Cum a fost ieri, ce ne pregatește ziua de mâine, cum să trăim în prezent?
Sunt întrebări și provocări permanente, ale noastre și ale ascultătorilor noștri. Împreună vom
găsi răspunsuri de la invitații noștri.

agnes.jpg
ORBÁN Ágnes Mária

Redactor literar

Rog prietenii acestui radio să nu uite niciodată cuvintele celebrului scriitor francez Romain Rolland (1866-1944), laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1915: „Fie că eşti slab sau puternic, simţi uneori un gol imens în jurul tău şi e bine să ştii că te poţi sprijini atunci pe braţul unui prieten.“ Pentru mine – ca unguroaică din Tg. Secuiesc, căsătorită cu un ziarist român din Viena –, PRIETENIA a depăşit graniţele impuse uneori de naţionalitate şi s-a transformat în IUBIRE. Iubiţi prieteni ai Postului RadioTv Unirea încercaţi, vă rog, să rămâneţi de-a pururi fideli IUBIRII!

victorita.jpg
Victoriţa Duţu

Redactor literar

 

Am hotărât să mă alătur echipei Radio Tv. Unirea, deoarece ori de câte ori am ascultat emisiunile realizate aici, am constatat că sunt emisiuni ale unor oameni cu suflet. Sunt profesor de matematică la Colegiul “Traian” din Bucureşti, în paralel absolventă a Facultăţii de Filosofie, pictoriţă şi scriitoare.

 

Nu pot sa fac o distincţie între pictură şi poezie, între matematică şi filosofie, între teologie şi frumuseţe pentru că toate sunt prezente în mine. Eu cred ca sensul existenţei noastre este frumuseţea, este acea frumuseţe pe care Dumnezeu a creat-o şi noi suntem chemaţi să o trăim.

 

Consider că orice lucru bine fãcut trebuie sã respecte principii morale, să fie un bine pentru tine personal şi pentru societate.

Vă aştept cu drag la emisiunea „Învaţă şi învinge”, împreună realizator şi ascultător să ne împrietenim cu frumosul. Caut frumuseţea oriunde mă duc şi dacă ea nu este prezentă în afara mea, o caut înlăuntrul meu.

ionela_edited.jpg
Dr.Ionela Flood

Vicepresedinte

Dragi ascultatori, romani de acasa si romani de pretutindeni.

Poate ca noi stim ce comoara de pret este limba materna. Este limba in care ne nastem, traim si iubim. Este limba pe care avem datoria sa o lasam mostenire copiilor nostri. Vorbind in limba romana putem fi uniti indiferent de frontierele reale sau imaginare. Fara limba romana, neamul nostru risipit peste hotare se va stinge in cateva sute de ani. Generatie dupa generatie odata stabiliti pe alte meleaguri, ne amagim cu nevoia care ne impinge sa uitam limba materna.

Noi cei de la Radio Tv Unirea indragim limba romana ca pe inima tarii care pulseaza odata cu noi toti oriunde, indiferent de meridianul pe care ne-am afla.

TIM-150x150.jpg
Ion-Marius Tatomir

Redactor literar

Salutări călduroase tuturor.

 

Câteva cuvinte despre mine. M-am născut în Banat (în Reşiţa) şi am trăit în Municipiul Sighetu-Marmaţiei-Maramures.

Oriunde am fi în orice capăt de lume , emoţia e aceeaşi când auzim imnul naţional, sau vedem drapelul, sau ne întâlnim cu cineva care ne cunoaşte cultura si limba.

Acest post de radio ne reuneşte pe noi toţi românii şi sunt recunoscător pentru existenţa sa. Vă doresc multă sănătate, speranţă şi să treceţi cu bine peste greutăţi, oriunde v-aţi afla. Fie Pace Pe Pământ. May Peace Prevail on Earth.

MIHAI GANEA.jpg
Mihai Ganea

Redactor

Vă salut cu respect, dragi români oriunde vă aflați! Intru cu mare drag în casele dumneavoastră prin intermediul lungimilor de undă al postului RadioTV Unirea - Austria. Sper să vă aduc o picătură de bucurie in suflet și de aceea vă doresc audiție plăcută!   Cine sunt ? Sunt un scriitor european de limbă română. Locul meu este acolo unde oamenii au nevoie de mine, acolo unde mă simt respectat și apreciat. Viața mea am închinat-o semenilor mei, pe care i-am iubit până la suferință. Celor de la Radio Tv Unirea Austria, nu pot să nu le spun decât că sunt onorat și încântat de faptul că fac parte din această minunată  echipă. Dr. Mihai Ganea

ovidiu.cornila.jpg
Ovidiu Constantin Cornilă

Redactor

 

Bună ziua, dragi colegi și radio-ascultători,

Mă numesc Ovidiu Constantin Cornilă și sunt profesor de limba engleză în Madrid, scriitor și

președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania.

Radioul este un mod de viață, un al doilea suflet, acel catharsis inedit și nemăsurat în

intensitate. A fi în eter reprezintă o altă valență a verbului ,,a trăi”. Sunt mândru de a fi parte a

acestei echipe, iar timpul pe care îl dedic acestui poem al sufletului înseamnă un dar pe care

vreau, simt și cred că îl pot duce în tot ceea ce înseamnă a fi român, românește, România.

IMG-20200415-WA0007a.jpg
Simona Bostan

Redactor

Vă îmbrățișez călduros, dragi colegi, dragi colaboratori, dragi ascultători și telespectatori!
Mă simt onorată să mă alătur acestei echipe valoroase, Radio TV Unirea Internațional din Viena și îmi doresc să contribui la desăvârșirea unei activități informative de calitate puse la dispozitia ascultătorilor și telespectatorilor.
Eu sunt Simona, o româncă de la malul marii, născută de ziua muncii, 1 Mai, și de aceea mi-am asumat simbolul acestei zile reușind să transform pasiunea în muncă și munca în pasiune.
Am absolvit Facultatea de drept în Bucuresti, dupa care, emigrând in Germania m-am reorientat spre un cu totul alt domeniu: psihologie, medicină complementară, nutriție, asistentă socială.
Am urmat: Școala de terapii naturiste la VHS, Institutul german Paracelsus, Facultatea de Științele Educației și Facultatea de Psihologie in Arad, Master și studii de specializare în psihologie, nutritie, dezvoltare personală, terapii complementare.
Din anul 2008 sunt Dozentin în cadrul Institutului german Paracelsus, și ofer cursuri și în limba română pentru medici, terapeuți, psihologi, biologi.
Întotdeauna mi-am dorit să dau mai departe din ceea ce am învățat, să fiu în preajma oamenilor valoroși, să împărtășesc din experienta mea și a profesorilor mei și de aceea m-am bucurat enorm când mi s-a oferit oportunitatea de a fi parte din această echipă minunată condusă de dl. Ioan Godja

adriana.weimer.jpg
Adriana Weimer

redactor sef revista UNIREA

Bucuria de a fi scriitor și membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara (din 2010), de a fi redactor la mai multe reviste culturale și literare – revista „UNIREA” din Viena (redactor șef; din 2017), revista „Actualitatea literară” din Lugoj (redactor; din 2014), revista „Sintagme literare” (secretar general de redacție; din 2016), revista „Banat” din Lugoj (secretar general de redacție; între 2004-2014) – este dublată de bucuria a fi, de mulți ani, jurnalist cultural, de a fi în mijlocul evenimentelor culturale – lansări de carte, vernisaje, concerte, festivaluri, recitaluri –, de a fi aproape de creatori – scriitori, artiști plastici, muzicieni –, de oameni de cultură.  Cu atât mai mult, onoarea de a fi parte din Echipa Radio TV Unirea din Viena, de a fi alături de oameni minunați – scriitori, jurnaliști, oameni de cultură, prieteni – face ca bucuria să fie și mai mare. Îi mulțumesc din suflet prietenului meu Ioan Godja – Nelu – din Viena, care mi-a făcut, cu generozitatea care îl caracterizează – pentru această onoare.

simona.dumitriu.jpg
Simona Dumitriu

Director muzical

 

Cred că Radioul este locul unde un împătimit de muzică şi un absolvent de Conservator îşi găseşte împlinirea. De aceea eu cred ca am avut întotdeauna noroc pentru că de mai bine de 20 de ani fac Radio. Fiecare lucru pe care l-am facut  până acum  în Radio mi-a adus un plus de experienţă şi mi-a folosit mai devreme sau mai târziu în activitatea mea . Cel mai bun exemplu este cel legat de cei 6 ani pe care i-am petrecut la Redacţia Teatru , emisiuni scenarizate, Teatru pentru copii.

 

Din fericire  nu pot spune ca am avut emisiuni la care să particip sau pe care să le realizez doar “ca să bifez o acţiune” după cum îi plăcea fostului meu şef, Florian Pittiş să spună ( în perioada în care am fost realizator coordinator la Radio România Tineret :1999- 2002). Fiecare emisiune  păstrează câte ceva din personalitatea mea.

Sunt încantata să mă alatur echipei Radio TV Unirea. Îmi doresc  să  redescopăr împreună cu ascultatorii mici şi mari, secretele  lumii muzicale şi frumuseţea sunetelor asezate de creatori în asa fel încât să ne ducă spre lumi nebănuite nouă.

szentesi gabi.jpg
Noemi Florina Gabriela Szentesi

Redactor

 

Numele meu este, Noemi Florina Gabriela Szentesi si ma alătur echipei ``Radio Tv. Unirea``
cu emoție și bucurie.
Sunt pasionată de muzică, pictură și activități cu tinerii. La vârsta de 5 ani am început să
studiez pianul dar parinții mei și-au dat seama că muzica clasică e pasiunea mea..
În prezent sunt elevă la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi și cânt la Biblioteca Judeteană A
Xenopol Arad.
Cu toate că am o voce puternică, ascund o fire gingașă și timidă, petrec mult timp cu o carte
în mână si facând sport.
Începând cu vârsta de 7 ani am devenit membră într-un grup de exploratori si particip în
fiecare an la tabere de supraviețuire. În prezent învăț la Școala Liderilor pentru a pregăti
copiii mai mici să cunoască, metode de supraviețuire la munte, fără curent, telefoane.
Sunt la la început de drum cu energie și dragoste pentru ceea ce fac.
Doresc să mă perfecționez deși emoțiile sunt mari.

EMISIUNEA „Viața din altă perspectivă " este realizată de tineri și pentru tineri.
Ne-am propus să avem invitați care să răspundă provocarilor acestei vârste.
Emisiunea conține interviuri, prezentări de carte, dezvbateri de interes pentru tineri.
Cum să ne alegem cariera, e una din provocările acestei vârste?
Vom începe cu o „caravana a profesiilor" în care alturi de oameni calificați vom descoperi
ce secretele meserilor. Avem invitați medici, psihologi, profesori, apicultori , preoti, etc.
Vom vorbi despre gestionarea emoțiilor cu specialiști în domeniu.
Vom vorbi despre fenomenul de bullying și efectele lui.
Vă așteptăm alături de noi pentru a găsi răspunsuri la întrebările noii generații!

carina.JPG
Carina Anca Baba

Redactor

 

Parafrazându-l pe Damian Ureche, mă prezint în fața dv.: „Mă numesc Carina A. Baba și atât. Umblu pe străzi cu cerul descheiat la gât. Dau de lucru sentimentelor să cunoască dragostea și țara. Dacă i-aș coase nasturi vântului, m-aș îmbrăca cu el toată vara.” Sunt dascăl de 15 ani. Pasiunea mea este frumosul, în toate formele pe care poate să le ia acesta. Iubesc muzica, pictura, drumețiile, dar dragostea mea cea mai mare a fost și rămâne literatura. Uneori scriu poezii. Destul de rar, totuși. Iscălesc Carina A. Ienășel, drept omagiu adus alor mei de mai demult. Locuiesc în Arad, județ considerat hotar între Ardeal și Banat. Îmi sunt dragi tradițiile, portul și graiul acestor locuri, dar și oamenii frumoși, de care Aradul nu duce lipsă. Cu ei vom pune țara la cale, în cadrul emisiunilor live de la RTV Unirea, care vor putea fi audiate în după-amiezile de vineri. Vom discuta despre cultura arădeană, despre învățământ, despre tradiții și obiceiuri, despre istoria locală și despre multe, multe alte lucruri interesante.

otilia.sarbu.jpg
Prof.univ.dr.Otilia Sârbu

Redactor literar

Lumea de azi, a secolului 21, nu s-a îndepărtat cu mult de acel rău al începutului „roșu”. În mare parte, pentru multe din națiunile care au acceptat acest portret al „omului nou”, nu ar fi pedeapsă mediatică mai mare ca aceea de a înlocui facilul știrilor, al politicului mărunt din plin cotidian, cu lumea revăzută printr-o lentilă magică, acea lume construită în deplinătatea acceptului lor de odinioară. O lume revăzută atât timp cât va fi înțeleasă, revendicată și reconstruită. Firesc, nu pot fi ignorate nuanțele, diferențele identitare, atitudinile, ziua de azi cu ce este ea reprezentativă în realitatea mitului chircit sau revalorificat de fiecare națiune în parte.  Ființele umane nu pot fi robotizate, nu pot fi uniformizate nici măcar astăzi când tehnologia pare să estompeze multe  din diferendele sociale, identitare.  Comunismul românesc s-a întrecut pe el însuși în a concretiza acel curent politic „roșu” crezând în demnitatea ființei umane, a „chipului nou”. Cine neagă astăzi, că cincizeci de ani națiunea română a mimat acceptul, se înșeală amarnic iar prezentul nu-i poate fi fastuos, cum nici nu îi este.  Trăim un prezent trist, nu ne adunăm în esența a ceea ce am putea fi ca națiune întregită și reîntregită. Întrebarea e... ce am putea fi? Un răspuns posibil: o națiune corectă cu ea însăși acceptându-și trecutul, nu oricum, ci înțelegându-i minusurile și plusurile totodată; iertându-se pe sine din drag de ce ar putea fi prezentul ,de ce ar putea el pretinde viitorului.   Fiecare memorie are sunetele ei... iar trecutul are memoria și sunetul său... nu vom scăpa de agonia din ele dacă nu le vom învăța ritmicitatea iertării...

smaranda.livescu.jpg
Prof.Smaranda Cazan Livescu

Redactor literar

 

Buna viata tuturor, ascultatori, colaboratori, colegi, studenti in ale cunoasterii si binelui pentru sine si pentru ceilalti de aproape sau din departe!

 

Sunt Smaranda, romanca nascuta in Bucuresti pe 4 octombrie, intr-un miez de noapte, cind constelatia Orion stralucea deasupra si in inima mamei mele, Profesor Elena GEORGESCU-CAZAN. Am absolvit Facultatea de Filologie Engleza Romana la Iasi unde am profesat la Catedra de Limbi a actualei Universitati Politehnice “Gh. Asachi.Stabilita in Atlanta, SUA, nu am uitat locurile din care am plecat, nu voit ci din convingerea ca Romania si romanii merita o alta soarta nu tacerea si neadevarul cu care erau prezentati in lume. Colaborator CNN traducand Revolutia din 1989 live, Profesor al Anului si Professor de Excelenta pe statul Georgia, Envoy Olimpic pentru echipa Romaniei la Jocurile Olimpice din 1996, si cite altele… intr-o carte pe care promit sa v-o daruiesc.

Dar pina atunci, va impartasesc fugar onoarea si bucuria de a fi impreuna cu dumneavoastra si cu RadioTv Unirea, o intreprindere de suflet deosebita care aduna oameni deosebiti, colegii mei, in crearea energiilor pozitive pentru cunoasterea adevaratei ROMANII!

julian.jpg
Pr. Ioan Iulian Hotico

Redactor literar

 

Dragi prieteni,

 

ma alatur si eu cu drag echipei "Radio Unirea". Articolele mele vor acoperi nevoia de religiozitate care nu a disparut, insa s-a schimbat.

 

Omul modern tanjeste spre absolut, insa formele si experientele religioase in care se regaseste nu mai sunt intotdeauna cele traditionale. De asemenea, doresc sa sustin promovarea limbii romane, bunul de care nu trebuie sa lipsim generatiile urmatoare ce se nasc pe alte meleaguri.

daniela.cetean.jpg
Daniela Cetean

Redactor literar

Numele meu este Daniela Cetean şi sunt profesoară de istorie în Alba Iulia la primul liceu românesc din Transilvania înfiinţat după actul de la 1 Decembrie 1918, Liceul de băieţi „Mihai Viteazul” azi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” . A fost nevoie de o vizită „tematică” în Primăria Veche a Vienei şi în Biserica ortodoxă din Wiener Neustadtpentru a mă întreba „ nu ce face ţara pentru mine ci ce fac eu pentru ţară”! Am simţit ce înseamnă românismul, patria, credinţa, identitatea mea de român în afara spaţiului geografic al ţării mele. Şi-atunci am ştiut că le port în mine oriunde m-aş duce şi oriunde m-aş afla. De aceea, încerc să îmi ofer sprijinul în tot ceea ce se face în numele acestor valori care ne definesc. Sper ca experienţa mea de 28 de ani în predarea istoriei şi în slujba educaţiei să fie un ajutor în misiunea Radio TV Unirea. Puneţi-mă la treabă căci am energia necesară să sprijin şi să dezvolt proiectele dumneavoastră!!!!

puiu.png
Puiu Răducan

Redactor literar

Felicitări ascultătorilor și vizitatorilor postului Radio Tv. Unirea - Austria! Mă bucur și este o mare onoare să mă aflu în rândul românismului din diaspora. Prietenia cu Nelu Godja m-a făcut să bat timid cu toiagul de crin în poarta acestui românism austriac. Oameni minunați, oameni care duc mai departe flacăra românismului care arde mai puternic aici decât la noi acasă. Prezența mea, a unui om din orașul de sub „Sprânceana Coziei” - „Orașul domniei mele” cum îi zicea Mircea cel Bătrân, Râmnicului, mă onorează. Vin la multe întâlniri culturale în „țara valsului”, am avut și lansări de carte cu participare densă. Nu am precupețit nici un efort în a informa oriunde cele „pățite” și trăite alături de românii din diaspora cu care m-am cunoscut și ne-am împrietenit departe de țara noastră. Constat cu mare bucurie că Austria este unul dintre pilonii dezvoltării și integrării sociale a românilor din răspândiri. Fac parte din această echipă și sunt mândru.

virginia.jpg
Virginia  Paraschiv

Redactor

Am absolvit Facultatea de Filologie Clasică Bucureşti. Studiile mi-au conferit   rigoare şi austeritate. Experienţa de profesor  mi-a dezvoltat răbdarea, tactul şi  căldura în relaţiile cu semenii mei. Pasiunea mea artă, în toate formele acesteia de manifestare, mi-a format atenţia pentru umanism, frumos şi bine.   Am dorit libertate de exprimare, inclusiv mediatică. Avem această libertate. Preocuparea mea se raportează la capacitatea noastră reală de a ne folosi de dreptul nostru de a fi liberi. Liberi şi  şi solidari în libertatea noastră, a românilor din ţară şi de peste hotare.   Am decis să mă alătur echipei Radiotv Unirea pentru a promova  valorile culturale româneşti, profunde şi  dăinuitoare, valori integrate în universalitatea condiţiei umane.