ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Compania de Teatru Independent Become Sibiu

scurt interviu cu actorul Cătălin Grigoraş

 

Spre sfârşitul anului 2016 am primit o invitaţie la un spectacol de teatru susţinut la Compania de Teatru Tour D’Art condusă de Sonia și Robert Cojan. Această companie am descoperit-o acum câteva luni, când am participat la spectacolul ,,Patru femei la lift” de Virgil Deceanu şi sincer, am fost surprinsă de atmosfera extrem de prietenească, dar şi profesionistă, pe care o oferă din suflet atât familia Cojan cât şi actorii şi regizorii ce fac parte din colectiv.

Spectacolul ,,Insomniacii” susţinut de Compania de Teatru Become din Sibiu îi avea în distribuţie pe actorii  Cătălin Grigoraş, Miky Paicu şi Ioan Alexandru Savu. Un spectacol care m-a surprins prin modul cum protagoniştii,  ştiau să dea formă spectacolului, producând un fel de magie asupra spectatorilor. Exista un fel de dialog între mişcarea scenică a actorilor, ce creau o ritmicitate compoziţională vizuală, şi cuvântul rostit, căutat cu grijă şi spus pe o anumită tonalitate, de la subtilitatea şoaptei şi până la strigătul – ca formă de eliberare. Dar mai apărea ceva – originalitatea jocului scenic oferit de tinereţea celor trei actori ce au interpretat un text complex cu un oarecare dramatsim, ducându-l către comedie. În tumultul vieţii unui oraş are loc într-o seară, pe o bancă dintr-un parc oarecare, întâlnirea între trei oameni, trei caractere, trei destine, trei viziuni asupra vieţii, fiecare exprimându-şi propriile concepţii despre această ,,mare trecere”.

Bineînţeles că după ce ropote de aplauze au pus punct unei seri teatrale interesante, am dorit să port un scurt dialog cu unul dintre actori şi cum era normal, am abordat discuţia cu directorul Teatrului Become din Sibiu – Cătălin Grigoraş.

Cristina Oprea: Ce ne puteţi spune de Compania de Teatru Become?

Cătălin Grigoraş: Compania de Teatru Becaome din Sibiu este o companie de teatru independent înfiinţată în urmă cu şapte ani. Textul ,,Insomniacii” l-am descoperit prin 2013 şi ne-am îndrăgostit de el, am zis ok trebuie să îl punem în scenă şi uite că suntem la Turda în 2016, trei ani de existenţă a spectacolului, cred că avem mai mult de treizeci de reprezentaţii cu el prin toată ţara. De curând am fost la Festivalul Naţional al Teatrului Independent de la Bucureşti şi a fost o ,,nebunie”, bine Mimi Brănescu scrie într-un anumit fel, e binecunoscutul scenarist de la ,,Las Fierbinţi”, are nişte piese de teatru fantastice. În momentul în care am hotărât să venim la Turda pentru noi a fost ca Acasă, doi dintre actorii care sunt în distribuţie Radu Botar şi Ioan Alexandru Savu sunt din Turda. Am descoperit acest spaţiu la Tour D’Art. Ei au venit la noi în vară şi noi am venit acum. Am înţeles că oamenii în Turda sunt dornici de a vedea teatru, ei au mers de la început şi până la final, au trăit, au respirat odată cu noi, ceea ce nu prea întâlneşti la publicul de teatru. Am simţit că sunt dornici de teatru. În rest, spectacolul ,,Insomniacii” sunt convins că va avea viaţă lungă pentru că încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Aţi văzut şi dumneavoastră cum a reacţionat sala. În locurile în care am ajuns cu spectacolul am mai fost invitaţi ,,vă aşteptăm din nou cu spectacolul”.

Cristina Oprea: Ce spectacole pregătiţi?

Cătălin Grigoraş: În 24 noiembrie o să avem premiera la spectacolul ,,Gunoierul” un alt text scris de Mimi Brănescu şi o să venim cu el la ,,Mihai Viteazu”.

Cristina Oprea: Spuneţi-mi câteva cuvinte despre dumneavostră.

Cătălin Grigoraş: Sunt fondatorul acestei companii de teatru independent. Am terminat în 2008 facultatea la Sibiu la clasa lui Marian Râlea şi de atunci am început. Am jucat şi în teatru de stat, dar în special în zona de teatru independent. Organizez festivalul Sibiu Fringe Festival, poate cel mai mare festival de teatru independent din România. Iubesc teatrul independent pentru că îmi oferă şansa şi posibilitatea să mă exprim cum vreau, cum doresc, totul depinde de mine şi punem textele care ne fac plăcere şi care simţim că atrag publicul către teatru. În rest despre mine…las teatrul să vorbească.

Cristina Oprea: Colaboraţi cu teatre de stat?

Cătălin Grigoraş: Eu ca şi actor? A fost o perioadă în care am colaborat cu Teatrul Naţional ,,Radu Stanca”, cu teatrul din Petroşani, la Bucureşti am colaborat cu câteva teatre, dar în momentul de faţă sunt prezent doar pe zona de teatru independent.

Cristina Oprea: Este teatrul independent o nouă formă de exprimare?

Cătălin Grigoraş: Este. Teatrul în general este o altă formă de exprimare. Gândiţi-vă că în România sunt anual peste două sute de absolvenţi de teatru, undeva la patru mii de absolvenţi care fac teatru independent pentru că nu au loc în teatre de stat. E o alternativă. Asta e direcţia.

În Europa de Vest toate teatrele funcţionează după proiecte. Teatrele de stat sunt foarte bune şi au repertoriu de calitate, teatrul independent este o alternativă.        

            Şi au revenit în Turda actorii de la Compania de Teatru Independent Become din Sibiu cu spectacolul ,,Gunoierul” care s-a jucat cu un success extraordinar tot la Tour D’Art pe data de 16 decembrie. Din distribuţie au făcut parte Miky Paicu / Daniel Dunaev, Raluca Eremei –Barza, Cătălin Grigoraş/ Ioan Alexandru Savu.

            Dacă aveţi prilejul de a primi o invitaţie la un spectacol organizat de această companie onoraţi-o pentru că se merită. Sau dacă aveţi posibilitatea să îi invitaţi să participe la festivaluri de teatru, făceţi-o pentru că tânăra generaţie vine să ne propună un alt tip de spectacol, adaptabil, un spectacol multidisciplinar. Tinerii au profunzimea unor altfel de viziuni şi trebuie să le acordăm toate şansele, dacă dorim să avem un viitor frumos.

 

 Redactor Cristina OPREA                                                                  06.01.2017
 RTV Unirea - Austria


15909523 1638978276404021_1436922496_n[1]


15910329 1638979526403896_1094474215_n[1]


15910356 1638980119737170_635083049_n[1]


15934328 1638980673070448_2105097815_n[1]


15934409 1638980249737157_465936075_n[1]


15935894 1638979833070532_556414760_n[1]