ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Festivalul de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”

Liviu Rebreanu, figură marcantă a literaturii române, fiu de învăţător, se naşte pe meleaguri bistriţene, la 27 noiembrie 1885 în satul Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind primul din cei 14 copii ai lui Vasile Rebreanu şi ai Ludovicăi Diuganu Rebreanu. Strămutat pentru o scurtă perioadă pe Valea Someşului, în comuna Maieru, cu întreaga familie, la numai patru ani ai săi, Liviu Rebreanu începe să ia contact cu natura, apoi, mai târziu să descopere tainele învăţăturii în anul 1891, când devine elev la școala primară din sat. Aici se simțea cel mai bine, după cum și spune: “în Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite zile ale vieţii mele”. În anul 1895 a urmat două clase de Gimnaziu în Năsăud după care, în anul 1897 s-a transferat pentru încă trei ani la Școala din Bistrița. La vârsta de 15 ani, în 1900 a început să frecventeze Școala Reală Superioară de Honvezi din Șopron-Ungaria, lângă granița cu Austria. Aici, după numai un an de studiu, este premiat. Talentul său era uşor de remarcat, dar trebuie specificat faptul că la Bistriţa i s-au descoperit valenţele literare şi văzut ca un mare talent pentru studiul limbilor străine.
Când spui Liviu Rebreanu, faci referire la unul din părinţii romanului modern (Ciuleandra, Răscoala, Pădurea Spânzuraților), dar nu trebuie omis faptul că a fost, în acelaşi timp un mare prozator și dramaturg. Ghinionul face că o boală necruțătoare își pune amprenta pe sufletul său și la 1 septembrie 1944 la Valea Mare, își dă ultima suflare plecând în stele la vârsta de doar 59 de ani.
A fost și este iubit de către toți cei care i-au citit şi îi citesc operele, iar pentru bistrițeni reprezintă un simbol al literaturii, şi de aceea îl poartă în gând și suflet și îl celebrează cu respect şi mult drag.
Am avut marea onoare ca în acest an să fiu invitat de o personalitate a culturii române și în special a culturii bistrițene, de promotorul unei acțiuni de suflet prof. dr. Dorel Cosma, la un FESTIVAL de Teatru și Literatură, organizat extraordinar în memoria scriitorului Liviu Rebreanu. Aici am întâlnit oameni de cultură, actori, scriitori, poeți și jurnaliști din mai multe țări, veniți special la invitația echipei directorale a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” din Bistrița, pentru participarea la acest festival măreț și de-a aduce un omagiu scriitorului Liviu Rebreanu. Festivalul a fost organizat cu respect faţă de toţi cei prezenţi şi rafinament, dând dovadă de un profesionalism ridicat și o mare dragoste pentru artă și cultură. Traducerea în limbile de circulaţie internaţională – engleză şi franceză – a dat o notă de înaltă ţinută întregii manifestări.
Despre directorul CCM Bistrița sunt multe de spus, eu voi fi cât mai scurt deși CV-ul domniei sale este unul foarte vast. Domnul dr. Dorel Cosma, s-a născut în 29.11.1950 la Bistriţa, cu domiciliul stabilit aici. Este absolvent al Universității „Al. I.Cuza” Iaşi, Facultatea de filologie română-germană (dublă specializare). Post universitare cu diplomă:
- Goethe Institut Bremen - Germania
- Management cultural european - Danemarca
- Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj – Napoca
- Curs de perfecţionare în Educaţia Specială Universitatea de Stat Moldova – Chişinău – doctor în filologie
- Membru al Clubului Român de presă şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România
- Fondator revista „Amfiteatru” – Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gh. Cristea”
- Fondator revista „Conexiuni” Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc”
- Realizator emisiuni radio - tv.
- Cetăţean de onoare al oraşului Năsăud - 2005
- Cetăţean de onoare al culturii –revista „Ambasador” Tg. Mureş 2007
- În prezent director al Centrului Cultural Municipal„G. Coşbuc” Bistriţa şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Folclor IGF.
Pentru cei care au interesul să afle amănunțit despre domnul director Cosma, pot consulta chiar revista noastră din Austria pe care am prezentat-o la acest festival, ea se numește “Periodic de Artă și Cultură UNIREA” şi este editată de Cercul Cultural Româno-Austriac și RTV ”UNIREA” (Rumänisch - Österreichischer Kulturkreis UNIREA), redactată de doamna Gabriela Costescu, președinta Asociației Creneluri Sighișorene, poetă și redactor șef adjunct la RadioTV Unirea. Concepția grafică și tehnoredactarea aparține domnului Prof. Dr. Nicolae Băciuț, absolvent al Liceului Liviu Rebreanu, absolvent al Facultatății de Filologie, secţia română-engleză, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, directorul Cultelor din jud. Mureș, om de radio și televiziune, scriitor, poet, fondator și colaborator de nădejde, un adevărat profesionist.
Domnul prof. dr. Dorel Cosma şi-a construit cu grijă o echipă bine pregătită alături de care reușește să organizeze festivități la nivel înalt. Împreună formează inima acestui Centru Cultural care bate pentru cultura de la Bistrița. Aici se potrivește de minune celebrul proverb ”Spune cu cine te însoţeşti, ca să-ți spun cine eşti”. Voi aminti persoanele din această echipă, iar dacă voi omite pe cineva, nu este intenționat:
- echipa de conducere și administrație: directorul festivalului Dorel Cosma, responsabil festival Maria Herineanu, administrator Dorina Petrovici, contabil șef Iulia Petruse, secretariat Mărioara Sigheartău
- filmări, poze, emisiuni radio - tv - Doris Cosma, Mihai Berbunschi, Adrian Pușcaș, Gabriel Mihăese, ingineri de sunet - Ovidiu Moldovan și Beniamin Doboș
- colaboratori - Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu și Cornel Udrea (au fost și moderatorii acestui eveniment)
- Societatea Scriitorilor Bistrițeni CONEXIUNI înființată de Dorel Cosma, președintă Elena M Cîmpan.
- Ansamblul Folcloric ”Cununa de pe Someș”- coregraf Teodor Pușcaș
- Ansamblul Internațional ”D-Fantasy”- coregraf Doris Cosma
- Corul de cameră Appassionata - Dirijor Francisc Mureșan
- Teatrul de păpuși și tineret Alexandru Misiuga - coordonator Cornelia Apostol
- expoziții – Lucian Dobărtă – caricaturist
- alți colegi: Ionela Pop, Marișca Susana, Petre Petruse, Teodor Pușcaș, Arșinica Bonț, șoferi Valentin Pop și Dorel Kuales.
Fiecare membru din această echipă are poziţia sa bine definită în fiecare proiect cultural, ceea ce denotă că, există un sistem managemental de înaltă clasă.
Am rămas impresionat cum zi de zi sala de conferințe a Palatului Cultural era aproape neîncăpătoare pentru oaspeții sosiți din mai multe țări. Eram participanți de la diferite EDITURI, REVISTE LITERARE, SCRIITORI, JURNALIȘTI din: Slovacia, Turcia, Israel, Italia, Serbia, Franța, Germania, SUA, Canada, Bulgaria, Austria și România. Aici s-a îmbinat frumosul cu plăcutul, aș putea spune că a fost o binecuvântare adusă de către preacucernicii preoți, care, prin cuvântul lor duhovnicesc, ne-au vorbit despre mândria de a fi români și despre şansa pe care o au locuitorii zonei de al avea pe marele scriitor ca model demn, un fiu al acelor meleaguri. În aceste zile petrecute în preajma sărbătoririi 1 Decembrie ” Ziua Națională a Rămâniei”, am avut ocazia să primim şi să ducem cu noi, în sufletele noastre, fiecare din ce zonă venim, din bogata hrană spiritual primită aici ca dar de suflet.
Parcă fiecare scriitor se întrecea pe el însuși, recitând sau citind fraze din cărțile care au fost prezentate. Câtă bucurie am citit pe fața gazdelor noastre privindu-ne pe fiecare în parte și schițând zâmbete ca drept mulțumire pentru că eram acolo împreună. Cum este posibil să nu răspunzi pozitiv invitației acestor oameni care te primesc cu brațele și sufletul deschis. Surprins plăcut am fost să mă întâlnesc aici cu o parte dintre oamenii dragi mie și pe care nu i-am văzut de ceva timp: o parte din echipa CCM Bistrița, cu binecunoscutul interpret de muzică populară Petre Petruse, cu prietena noastră bună scriitoare și om de presă Adriana Weimer de la Lugoj și cu un bun poet bistrițean Victor Știr. M-am întâlnit și cu directorul Casei de Cultură din Sighetu Marmației, poetul Vasile Muste. Dar și cu cei pe care nu i-am cunoscut, am socializat atât de bine de parcă ne-am fi cunoscut de o viață.
Tot ce este frumos nu ține o veșnicie, mă gândeam în sinea mea cu regret când asistam, seară de seară după orele de lectură la diferite piese de teatru jucate de mari actori români, iar sala teatrului din acest Palat Cultural era plină, întâlnind un public extraordinar de cald, aici la Bistrița.
Seara de 30 noiembrie ne-o doream să dureze dublu ca timp, deoarece, atmosfera creată a fost una pe care nu se poate descrie. Romanțele frumoase, cântecele deosebite interpretate cu atâta dragoste de către dir. CCM Bistrița, prof. dr. Dorel Cosma și alți artiști bistrițeni, au pătruns în sufletul nostru aducându-ne chiar la o stare nostalgică, mai ales pentru mine care sunt plecat din țară de peste 25 de ani și care am crescut și am trăit cu acele cântece.
Dansurile moderne au fost aduse în fața noastră cu mult profesionalism și dăruire, membrii din ansamblurile amintite mai sus, au dansat și ne-au încântat cu cântece și jocuri atât de pe Valea Bistriței cât și din alte zone folclorice.
Ce scurt popas spiritual a fost, dar ce impact a avut în sufletul meu. De la acest Festival din Bistrița am plecat cu gândul la directorul și managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, prof.dr. Dorel Cosma, căruia îi transmit, CINSTE ȘI RESPECT! Asemenea personalități întâlnim din ce în ce mai rar și chiar mi-am amintintit de o carte pe care am citit-o cu ani în urmă și care este scrisă de celebrul dr. Norman Vincet Peale, ea se intitulează: ”Spune pot și vei putea”.
Înainte de a semna acest articol vreau să mulţumesc în mod special organizatorilor pentru buna primire, scriitorilor şi poeţilor care, în sinceritatea fiinţelor lor, mi-au dăruit cărţi şi pe care doresc să îi şi menţionez:
Anca Sîrghie, Dorel Cosma, Victor Știr, Iulia Pațiu, Vasile Muste, Titina Nica Țene, Al. Florin Țene, Al. Cristian Miloș, Ana Zegrean, Milan Richter, Mesut Șenol, Mugur Andronic.

 

Ioan Godja
RTV Unirea–Austria 13.12.2016
www.radiotvunirea.com

 

 

15732248 1147087452065539_5810127845771311812_o

 

15732323 1147087448732206_5663260753167203644_o

 

15777090 1147087542065530_6393768898912811031_o

 

DSC 0152

 

DSC 0162

 

DSC 0167

 

DSC 0174

 

DSC 0179

 

DSC 0174

 

DSC 0191

 

DSC 0193

 

DSC 0195

 

DSC 0202

 

DSC 0205

 

DSC 0208

 

DSC 0217

 

DSC 0223

 

DSC 0235

 

DSC 0264

 

DSC 0321

 

DSC 0345

 

DSC 0359

 

DSC 0373

 

DSC 0392

 

DSC 0406

 

DSC 0409

 

DSC 0413

 

DSC 0414

 

DSC 0427

 

DSC 0445

 

DSC 0452

 

DSC 0459

 

DSC 0478