ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Ziua Națională sărbătorită la Wiener Neustadt- Austria

 

 

Roşu, galben şi albastru

sau despre bucuria de a fi român

 

redactor Cristina OPREA

 

 

Acolo unde se arborează drapelul unei ţări, acolo există inimi care bat pentru acea ţară. Aşa se întâmplă şi cu românii, fie că se află aici în Romania, fie că formează comunităţi în alte zone ale planetei, inimile lor bat pentru pământul în care îşi au rădăcinile. Am simţit cel mai bine acest lucru privindu-le chipurile, atunci când am participat la sărbătorirea Zilei Naţionale a României în Austria, fie la Lichtenworth, fie la Wiener Neustadt.

Pe Data de 26 noiembrie după-amiaza a avut loc la Sala de Concerte a Primăriei din Lichtenworth un eveniment cultural intitulat ,,Toamna culturală românească”, unde un număr important de participanţi din România și Austria s-au înscris la concursul internațional „Starurile Diasporei”.
Grupurile de participanți au fost următoarele: Opernsänger Company - Viena, Asociația Carpatia -Linz,”Ansamblul Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului – Bacău, condus de pr. Nicolae Popa, Centrul Cultural Calatis Mangalia, București, Slatina, Centru Cultural Ion Vinea și Școala Populară de Artă, ambele aparținând de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Giurgiu, Ansamblul Moștenitorii din Chereluș -Arad, condus de doamna Ana Herlo. Juriul era format din următoarele personalități: prof. dr. Theodore Coresi - Viena, președintele juriului, Mag. Patricia Mayer - Linz (Austria), dr. Ionela Flood - Londra, (Marea Britanie),

Dr. Cristina Oprea, solist vocal Corina Szatmari (licențiată în muzică și arte) -România și dl. Costel Oprea – Președintele Federației Star Music România. A urmat jurizarea şi acordarea premiilor, momente de bucurie pentru câştigători.
După această deschidere, a urmat spectacolul dedicat Marii Uniri, dedicat Zilei Naţionale a României, eveniment ajuns la cea de-a XIV – a Ediţie, organizat de către Cercul Cultural Româno – Austriac UNIREA, pe care am avut onoarea să îl deschid ca şi prezentator. După intonarea Imnului de Stat am invitat să adreseze gândurile domniilor lor faţă de românii din această comunitate pe: domnul Florin Rîmniceanu de la Consulatul Român din Austria care a transmis mesajul de suflet al ambasadorului român Excelenţa sa Bogdan Mazuru, preotul greco-catolic la din Wiener-Neustadt - Ioan Iulian Hotico care a avut un discurs impresionant spus din tot sufletul, preotul ortodox de la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva din Wiener Neustadt - Răzvan Gască care împreună cu toţi cei prezenţi am spus rugăciunea Tatăl Nostru şi a cuvântat cu evlavie auditoriul. Un discurs elegant şi pornit din inimă a ţinut domnul Ioan Godja preşedintele Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA şi cel al Radio Tv UNIREA, un radio pentru toţi românii. Domnul Ioan Godja este inima care bate pentru aceste evenimente culturale, fiecare dintre ele fiind daruri pe care le oferă comunităţii româneşti din Austria. Are un har pe care Dumnezeu i l-a oferit – acela de a construi punţi de la inimi la inimi, de a menţine vie legătura între cei de aici, din această ţară frumoasă şi cei din comunitatea românească. Personal apreciez sincer efortul domniei sale în realizarea acestor proiecte culturale.

Dar la acest omagiu adus ţării mele de ziua ei am participat ca artist plastic organizând expoziţia ,,Suflet şi culoare”, avându-l alături pe Flaviu Bugnariu pictor şi sculptor din Turda, preşedintele UAP a filialei turdene. Noi am venit cu inimile deschise să oferim publicului românesc un număr de 15 lucrări.

Dacă eu am prezentat lucrări de factură neorealistă, pictorul Flaviu Bugnariu a adus cu sine tabluri ce cuprind crâmpeie din România, din zona Apusenilor, fie un peisaj de toamnă sau de iarnă, dar şi un portret al lui Isus Cristos înconjurat de trandafiri, flori – simbol, ce ,,vorbesc” despre frumuseţe şi sacrificiul Mântuitorului.

Concertul extraordinar susţinut de doamna Corina Szatmari, solistă de muzică populară din zona Oradea, cu o voce extraordinară care în acompaniamentul violonistului Marius Varga Zbiciu a fost foarte bine primit de întreaga comunitate. Simţind româneşte şi reamintindu-şi vechile dansuri populare, românii prezenţi s-au prins în hore şi au jucat, bucurându-se deplin de o seară în care şi-au reamintit de tradiţii, de origini, de zonele din care provin şi mai ales de faptul că sunt români.

A doua zi, pe 27 noiembrie, am participat la cel de-al doilea eveniment slujba religioasă din Dom-ul de la Wiener Neustadt unde l-am reîntâlnit pe preotul Ioan Iulian Hotico şi după slujbă într-o capelă deosebită a Episcopiei Romano - Catolice, în trapeza acesteia am lansat volumul meu de versuri ,,Mărturisiri de suflet” apărut în primăvara acestui an la editura clujeană Ecou Transilvan. Pereţii acestui spatiu au fost decoraţi cu tablourile lui Flaviu Bugnariu, lucrări apreciate de public. Bucuria mea de a lansa o carte a fost împărtăşită cu alte două figuri distinse, a doamnei Otilia Sârbu profesor universitar, care a lansat cartea ,,Imagologia regăsită” apărută sub egida Cercului Cultural Româno-Austriac Unirea în 2016, lucrare ce este documentată ştiinţific şi este baza unui curs de Imagologie şi cel a doamnei Ionela Flood preşedintele Societăţii ,,Românca” din Marea Britanie ale căror volume de versuri din care amintesc pe cel trilingv ,,Tranziţii” au fost lansate şi apreciate. Aşa că a fost o triplă lansare de carte şi un vernisaj.

După acest amplu eveniment cultural ce a durat două zile am revenit în ţară şi pot spune că m-a onorat invitaţia primită pentru că aşa am reuşit să iau contact cu această frumoasă comunitate, să am întâlniri de spirit şi de suflet. Mulţumesc organizatorilor şi mai ales frumoasei comunităţi de acolo, din spaţiul austriac, din localităţile Lichtenworth şi Wiener Neustadt.

 

DSC 0062

 

DSC 0063

 

DSC 0073

 

DSC 0075

 

DSC 0107

 

DSC 0119

 

IMG 0018

 

IMG 0042