ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

„Sf. Ioan Botezătorul”

7 ianuarie

 

 

Acest sfânt plăcut Domnului este ultimul şi cel mai de seamă dintre proorocii Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, cel care face legătura cu Noul Testament. Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe data de 7 ianuarie ale fiecărui an şi este ultima sărbătoare din salba sărbătorilor de iarnă, care încep cu Sf. Nicolae, Naşterea Domnului, Sf. Ştefan-întâiul martir, Anul Nou, Tăierea Împrejur, şi Boboteaza.

Pe Sf. Ioan Botezătorul, îl găsim încă din Vechiul Testament, prin gura proorocului Maleahi. Dumnezeu Însuşi îl recomandă ca un sol, ca un binevestitor al Său, prin cuvintele: "Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele şi va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutaţi şi Îngerul legământului pe care voi îl doriţi"(Maleahi 3,1). Însuşi Iisus Mântuitorul a recunoscut că acel înger, de care a vorbit Maleahi nu era altul decât Ioan Botezătorul (Matei 11, 10). El s-a născut din părinţi foarte credincioşi: Zaharia, preot al templului din Ierusalim şi Elisabeta, verişoară cu Sfânta Fecioara Maria; amândoi au fost drepţi înaintea Domnului, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului. Aşa se explică şi faptul că Bunul Dumnezeu a recunoscut faptele lor deosebite şi, ca atare, la bătrâneţe le-a dăruit un prunc, care avea să le ridice ruşinea în care trăiau, fiindcă familiile care nu aveau copii erau considerate în acea vreme ca pedepsite de Dumnezeu. Sf. Evanghelist Luca relatează acest episod, arătând că îngerul Gavriil îi va vesti lui Ioachim că va rămâne mut până ce va vedea minunea naşterii lui Ioan (Luca 1,18-20). Acelaşi înger îi vesteşte în această perioadă Sf. Fecioare Maria că va naşte şi ea un Prunc, Care se va chema Iisus, Fiul Celui Prea Înalt (Luca 1, 26-34).

La 8 zile după ce Elisabeta a născut, pruncul a fost tăiat împrejur , potrivit rânduielilor lui Moise, date poporului evreu. Preotul Zaharia, fiind întrebat cum să-l cheme a răspuns: "Numele lui este Ioan" şi îndată gura lui s-a dezlegat. Sf. Evanghelii ne arată că el creştea cu timpul şi se întărea cu Duhul; era îmbrăcat cu haine din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. La maturitate a început predica pocăinţei în popor, predica sa având un caracter profund social, moral, religios, în scopul îndreptării oamenilor şi de a merge pe calea Domnului Hristos. A avut cinstea să-L boteze pe Acela, pentru care avea cinstea să primească moartea, pe Hristos și pe care l-a iubit şi slujit cu jertfa supremă. Putea să spună că el este Hristos în acele vremuri tulburi, fiindcă lumea se boteza, urma şi-l asculta, dar ne-a făcut dovada marii smerenii spunând: "Lui Iisus, care a venit... eu nu sunt vrednic să-i dezleg nici cureaua încălţămintelor Lui". A murit la 32 de ani, ucis din uneltirea împărătesei Irodiada şi a fiicei sale, Salomeea, împreună cu slăbiciunea regelui Irod.

Astăzi, la noi în ţară, sute de mii de creştini îi poartă numele; sute de biserici şi mănăstiri îl au ca patron spiritual. El, după 2000 de ani, nu este uitat, tocmai pentru reforma sa morală, socială, politică, pe care a făcut-o atunci, reformă care şi astăzi este atât de necesară lumii întregi şi, în special ,poporului român şi ţării noastre dragi "ROMÂNIA".

"LA MULŢI ANI” TUTUROR CREȘTINILOR DE PRETUTINDENI, CARE POARTĂ ACEST NUME ATÂT DE FRUMOS, CARE NE ONOREAZĂ, DAR ŞI NE OBLIGĂ PE TOŢI.

 

„1001 CUGETĂRI” vol. XI

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

 

radio