ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Magia Iernii oglindită în

Salonul de Iarnă Turda 2016

 

Redactor Cristina OPREA

 

Despre iarnă şi magia ei se vorbeşte mult în această perioadă. Dar poate cel mai frumos mod de a înţelege iarna este privind-o prin ochii artiştilor plastici, a pictorilor. În tăcere, colindul culorilor vă dau bineţe atunci când păşiţi, înfriguraţi de vremea de afară, în Galeria Municipală din Turda, spre a vă relaxa gândurile privind creaţiile expuse la Salonul de Iarnă.

Pe simezele acestui spaţiu de cultură sunteţi întâmpinaţi de tablourile pictate de un număr important dintre membrii Societăţii Culturale ,,Filarmonia” Turda, pe care am să îi menţionez: Flaviu Bugnariu, Manole Ciui, Maria Cristea, Ioan Crişan, Ionel Federiga, Tiberiu Gherman, Maria Ilişiu, Anca Kis, Maria Moldovan, Alida Nagy, Gavril Nechifor, Larisa Oniş, Dumitru Popa, Felicia Răcean, Iosif Stegaru, Ionică Todea, Vasile Traşcă, Nicuşor Ţigănilă, Cornelia Vidraşcu.

Iarna, ca oricare dintre anotimpuri, poate transmite trăiri profunde plecând de la o realitate concretă şi până la esenţializări ale acestei realităţi. Privind cu mare atenţie aceste lucrări am realizat că artistul, pictorul, hăruit prin talentul său, încearcă să facă o legătură prin intermediul creaţiei sale, între privitori şi natura înconjurătoare, din diferite unghiuri.

Am cercetat cu atenţie ce semnifică iarna pentru fiecare expozant şi am descoperit o multitudine de viziuni, de exprimări plastice. Atunci când priviţi un tablou, fiţi atenţi că puteţi să striviţi o fărâmă de suflet, deoarece, artistul îţi dăruieşte prin intermediul pânzei, o părticică din sufletul său, iar când deschide o expoziţie personală, oferă publicului posibilitatea de a fi cunoscut din mai multe perspective.

Am fost prezentă la vernisajul acestei manifestări expoziţionale ascultând cu atenţie fiecare discurs în parte, atât a domnului Iosif Stegaru Preşedintele Societăţii Culturale ,,Filarmonia” cât şi al doamnei Felica Răcean, profesor de artă şi reputat cunoscător a artei plastice turdene. Dar am ales să scriu o cronică despre o parte dintre artiştii a căror lucrări m-au impresionat.

Iarna este minunată prin lumina ei specială şi această lumină am întâlnit-o inundând paleta cromatică a tabloului lui Flaviu BUGNARIU, un artist apreciat şi un nume al picturii turdene. Casele tradiţionale româneşti au o atmosferă specifică, datorată modului de concepere din punct de vedere arhitectural. Pictorul a rezonat cu o anumită zonă din munţii Apuseni, sat al copilăriei - Sălciua, pe Valea Arieşului, la poalele muntelui Trascău. Aici, încă se mai poate descoperi un spaţiu unde arhitectura tradiţională nu a dispărut şi pe care artistul doreşte să o reamintească publicului, prin creaţiile domniei sale. Acest peisaj este redat cu sinceritate sufletească, iar tuşele spontane, pline de vervă sunt completate de ritmicitatea formelor de relief, oferind întregului spaţiu pictural o anumită vivacitate. Griurile neutre nu există, s-au topit în bucuria sufletească a pictorului, însă griurile colorate conferă armonie vizuală. Dincolo de toată această atmosferă redată extraordinar, în acest tablou găsim echilibru, intre plin şi gol, între culorile calde şi cele reci. Dar mai descoperim ceva, în spatele robusteţei stratului pictural se găseşte rafinament şi sensibilitate. Această lucrare seduce prin faptul că, ne aduce aminte de o iarnă coborâtă parcă din basmele româneşti.

Manole CIUI, un alt artist întâlnit în arealul plastic turdean, a avut o propunere vizuală extrem de interesantă pentru acest salon. Prezent de fiecare dată la manifestări expoziţionale cu teme diverse, vine cu un peisaj de iarnă în care trenul sau ,,Mocăniţa” de odinioară pare a străbate timpul, venind de undeva din vechime spre noi, privitorii contemporani. Pensulaţiile lejere prin care pictorul redă peisajul duc spre spaţiul ,,scenic”, unde locomotiva cu tonurile ei închise, cu roşul contrastant, devine un centru vizual. Restul trenului se risipeşte în griurile depărtării. Aburii locomotivei şi albul zăpezii parcă duc un ,,dialog” între planul superior şi cel inferior, între cer şi pământ.

De la ritmul acestei lucrări trec spre solitudinea ce se degajă din peisajul pictoriţei Mariei CRISTEA, peisaj specific acestei zone cu sate răsfirate. Jocul între gama complementară simplă oranj – albastru şi tonurile de alb şi negru este echilibrat de desenul sigur şi descriptiv. Materia picturală aşezată spontan dar în tuşe delicate, animă totuşi atmosfera destul de sobră. Prin simplitatea subiectului, Maria Cristea ne dezvăluie un lucru despre domnia sa – forţa de sinteză. Fiecare tablou al său este un pas făcut spre contemplarea naturii şi spre aprofundarea înţelegerii picturii. Astfel vedem cum reuşeşte să redea materialitatea lemnului, a fânului şi chiar freamătul frunzelor copacilor şi efemeritatea atmosferei cerului. Îndrăgostită de peisaj, pictoriţa este mereu prezentă în cadrul expoziţiilor de grup cu noi viziuni asupra acestei tematici atât de simple, dar vaste ca formulare. Ştie să descopere anumite unghiuri de unde abordează tema.

Dar iarna are şi zile apăsătoare în care ceaţa îi creează un mister. Această stare o descopăr propusă de două pictoriţe. Două propuneri, două viziuni. Prima îi aparţine Feliciei RĂCEAN. Pictată în tonuri reci de violet şi albastru, dar mult grizate cu ajutorul albului, tabloul redă o stare de contemplaţie. Pare totul acoperit de un voal, încremenit, numai apa prin curgerea ei, este cea care oferă ritmicitate peisajului, distribuind culoarea cu mare atenţie, fie în tuşe largi, fie în tuşe bine dozate, totul dizolvându-se în acelşi ton. Cea de-a doua viziune, aparţine Corneliei VIDRAŞCU, care surprinde aceeaşi atmosferă ceţoasă într-un peisaj din Turda. Aici griurile neutre cu mici inflexiuni calde contrastează cu urmele vegetalului toamnei tratat în culori calde, de oranj şi ocru. Tabloul pare o stocare a unei trăiri profunde în faţa acestui fenomen, ce oferă mister şi un fel de magnetism.

Un peisaj sintetic dar ce oferă o atmosferă interesantă este peisajul lui Iosif STEGARU. Domnia sa, prin alternanţa oferită între spaţiile vibrante de griuri, pictate în pensulaţii vivace şi pasaje pictate în pensulaţii largi unde albul este dominant, încearcă să redea un fel de sinteză a peisajului de iarnă. Toată această atmosferă vibrantă, ritmată prin agentul principal – culoarea, primeşte un echilibru prin tonurile grizate ale cerului. Se pare că artistul este încântat de jocul vizual creat de aceste juxtapuneri de planuri. Tema este doar un pretext pentru domnia sa, interesul fiind pentru experimentarea vizuală a ritmului dat de natură, mai ales că iarna pare un anotimp destul de încremenit şi totuşi, i se poate descoperi şi o atmosferă ludică.

Şi pentru că făceam referire la ludic, la vibraţie, amintesc aici o compoziţie a Mariei ILIŞIU, ce surprinde prin ritmicitate. Această abstractizare m-a dus cu gândul la surprinderea unei atmosfere a sărbătorilor de iarnă, la explozia bucuriei din sufletele oamenilor. Totul este plin de energie, totul este culoare şi mişcare.

Inconfundabil este şi modul lui Vasile TAŞCĂ de a se exprima plastic. Domnia sa sintetizează forma, dar conferă compoziţiei un anume echilibru cromatic, o muzicalitate, un tempo. Forma se topeşte şi rămâne culoarea, care, tratată în pensulaţii largi, cu suprapuneri de tonuri, captivează prin calitatea atmosferei.

Iarna s-a oglindit cu eleganţă în sufletele acestor artişti, iar vibraţiile ei s-au transformat în tablouri, în discursuri plastice prin intermediul culorilor. Între dimensiunea reală a vieţii şi dimensiunea ireală a acesteia este un pod. Aceasta a fost ideea privind fotografia realizată de artistul fotograf Nicuşor ŢIGĂNILĂ.

Vă doresc Sărbători de poveste, culorile să vă inunde sufletele şi să vă aducă bucurie. Să aveţi parte de un Crăciun Binecuvântat.

 

Flaviu Bugnariu

 

Cornelia Vidrascu

 

Felicia Racean

 

Iosif Stegaru

 

Manole Ciui

 

Maria Cristea

 

Maria Ilisiu

 

Nicusor Tiganila

 

Vasile Tasca