ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

PE MARGINEA INTERVIULUI LUAT DE CLAUDIU LUCACI (TVR) LUI IGOR DODON, SAU, CE NE DOARE

 

 

În seara de vineri, 25 noiembrie 2016, la TVR 1 s-a difuzat interviul de mai sus. Desigur, important nu atât pentru Dodon şi cetăţenii Republicii Moldova, care cunosc de mult timp acest personaj politic, cât pentru telespectatorii din România.

Şi ca s-o spun pe cea dreaptă, noaptea spre 26 noiembrie, minune, am visat că îi luam chiar eu interviul, cel care mai am, un doctorat în istorie şi o profesiune de peste 35 ani în ale istoriei şi un voluntariat în cultură de peste 25.

A fost un vis urât din care m-am trezit cu o stare sufletească deplorabilă. Parcă – se făcea - auzisem o discuţie cu argumente din plin evul mediu, cu o întoarcere în timp cu vreo jumătate de mileniu, când unii mai ţineau cont de locul de trai, la nord sau mai la sud de râuleţul Milcov. Că Ştefan cel Mare era sau nu român, când el însuşi în unele hrisoave se intitula „domnul Moldovlahiei”, adică „domnul Ţării Româneşti a Moldovei”. Desigur, la vremea ilustrului nostru înaintaş nici francezii, germanii sau italienii, spre a da doar câteva exemple, împărţiţi în atâtea stătuleţe, nu aveau încă în vedere o unificare a întregii lor naţiuni. Dar de aici şi până la încăpăţânarea folosirii marii minciuni bolşevico-staliniste că ruşii au eliberat un alt popor, cel zis „moldovenesc” vorbitor al unei limbi inexistente, e o cale a ruşinii, în care suntem în continuare scuipaţi în suflet şi istoria, noastră şi mondială, o va sancţiona mai devreme sau mai târziu mult mai drastic. L-am întrebat pe domnul Dodon dacă în afară de dicţionarele cotropitorilor răsăriteni, cele ruso-sovietice, mai există şi altele în care există „limbă moldovenească” şi a dat din umeri. Din păcate camera de filmat a ratat secvenţa. L-am mai întrebat de ce îi este frică de istorie, de trecutul nostru comun şi de tinerii din şcoli care învaţă acum la ei ADEVĂRUL ISTORIC, după ce mizerabila conducere a comunistului Voronin interzisese istoria noastră naţională în şcoli şi TVR-ul la ei. Şi aici, din păcate camera n-a surprins momentul ridicării din umeri a celui intervievat. O făcuse atât de rapid, cu viteza aripilor unei păsări colibri...

Şi aşa cum unii de la ei duc nostalgia fostei republici sovietice, cu tot cu Transnistria, de ce nu înţelege – l-am întrebat – şi dorul nostru după neamul nostru pierdut dincolo de Prut. Şi atunci, în mod neaşteptat, mi-a răspuns: „Faceţi şi voi, propuneţi, federalizarea României cu Rep. Moldova, ca să-i păstrăm integritatea teritorială”. A fost, măi oameni buni, un gest de bunăvoinţă, o acceptare, la care nu mă aşteptasem nici măcar în vis.

Dar tot nu m-am lăsat şi l-am mai întrebat, că dar dacă e democraţie, de ce nu vrea să lase tinerii din şcoli să aleagă ce istorie să înveţe şi cum să-şi numească limba, cea de secol XV, sau cea a lui Eminescu. Iar aici, chiar nu mi-a răspuns, preferând să se uite în tavan... Şi atunci, de ciudă, i-am zis: „Da-ar Domnul să îşi ia cetăţenie română toţi vorbitorii din republică, iar de acea ghiulea de ocnaş, Transnistria cea rusofilă şi majoritar rusofonă, nici că nu mai avem nevoie, nici la voturile viitoare nici ca problemă majoră geopolitică... Şi pentru că m-a ascultat până la sfârşit totuşi cu răbdare, şi a recunoscut că a greşit când a afirmat că ruşii la 1812 trebuiau să ocupe toată Moldova, până la Carpaţi, căci astfel acum n-ar mai fi câştigat alegerile, cu mult mai mulţi vorbitori de română, fără mai mulţi găgăuzi şi „găgăuţi”, i-am promis că în următorul vis îi voi dărui harta României Mari şi Tari, s-o pună pe perete în locul celei a Moldovei din vremea când ea încă nu sângerase teritorial din cauza blestematului de imperiu ţarist şi apoi stalinist... Am zis.

Închinare Sfintei Basarabii martiră !

 

 

Prof. Mugur Andronic, Suceava

Doctor în ştiinţe istorice

Laureat al Academiei Române

 

DSC 0324