ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Bilanț activitate parlamentară diaspora


Va prezint proiectele pe care consider ca ALDE ar trebui sa le inainteze spre dezbatere in viitorul Parlament in acord cu cerintele din partea romanilor din diaspora:
1. Infiintarea de noi consulate: Miami, Frankfurt, Stuttgart, Bari, Cagliari, Goteborg, Manchester, Insulele Canare, Insulele Baleare, Santiago de Compostela, Graz, Salzburg etc.
 
2. Crearea biroului traducatorului public in cadrul misiunilor diplomatice. Majoritatea traducerilor deja cuprind la documente precum: certificate de nastere sau casatorie, diplome scolare, acte de identitate, dimplome universitare etc.
 
3. In cazul taxelor consulare, bugetul MAE va trebui suplimentat prin adaugarea directa la bugetul ministeruului a incasarilor aferente tuturor taxelor consulare
 
4. Suplimentarea personalului consular in principalele tari de emigratie, format din cetateni romani care au o permanenta in tara respectiva luand in considerare si o prezenta constanta in localitatea/zona in care se afla misiunea diplomatica
 
5. obligativitatea ca in misiunile diplomatice sa se comunice numai in limba romana indiferent de serviciile conexe din misiunea diplomatica in servicii cum ar fi ce le care asigura ordinea, paza, protectie si curatenia!
 
6. Modificarea Legii nr. 86/2016 privind infiintarea Centrelor Comunitare Romanesti in strainatate in sensul extinderii posibilitatii crearii acestor centre in cat mai multe locatii
 
7. Modificarea Legii nr. 21/1991 Legea cetateniei romane nr. 21/1991 –armonizare legislativa in special in beneficiul cetatenilor romani aflati in teritoriile istorice romanesti, legislatie care ar trebui sa prevada eliminarea unor etape intermediare care fac parte din procesul pentru obtinerea cetateniei de la solicitare si pana la obtinerea acesteia, precum si micsorarea termenenului de asteptare pentru ca intr-o perioada de timp rapida, solicitantii sa poata fi informati de stadiul procesarii dosarului de solicitare a cetateniei.
 
8. Modificarea si completarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind:

-sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora

-modul de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru activitatile mediului asociativ

- finantare asigurata entitatilor organizate in jurul comunitatilor de romani care reprezinta strict acele comunitati aflate in diaspora sau in teritoriile istorice
 
9. Modificarea si completarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din  fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, reglementarea finantarii pe un sigur exercitiu bugetar din partea unei autoritati finantatoare, cu alte cuvinte, evitarea monopolizarii proiectelor prin accesul la finantare de mai multe ori in acelasi an din partea aceluiasi minister a catorva asociatii, in detrimentul altora care nu beneficiaza de finantare aproape niciodata.
10. Restructurarea Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni  care va cuprinde doua entitati distincte care sa trateze fiecare separat dezvoltarea relatiilor romanilor din teritoriile istorice de cele ale romanilor care formeaza prezenta romaneasca din afara ganitelor tarii, diaspora romaneasca, alta decat cea prezenta in comunitatile istorice romanesti.

11. Suplimentarea bugetului Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni cu pana la de zece ori fata de bugetul existent astazi, in coformitate cu numarul solicitantilor existent de la an la an.  

12. Organizarea Institutului Eudoxiu de Hurmuzachi ca departament trecut in subordinea DPRRP.

13. Consiliul Romanilor de Pretutindeni, institutie de sine statatoare cu atributii sporite venite in sprijinul DPRRP.
 
15. Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente – marirea numarului de parlamentari ai diasporei pentru o cat mai buna reprezentare a romanilor de pretutindeni
 
16. Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente - amendamente care tin de imbunatatirea calitatii procedurii inscrierii si punerii in aplicare a procedurii pentru votul prin corespondenta.
17. Legea privind votul electronic – argumente care tin de imbunatatirea calitatii procedurii inscrierii si punerii in aplicare a procedurii pentru votul electronic.
18. Legislatie in favoarea investitorilor cetateni romani care se repatriaza pentru infiintarea de faceri mici si mijlocii etc. - Legea nr. 346/2004. 

19. Reducerea sau eliminarea taxelor consulare(extinderea gratuitati  titlurilor de calatorie pentru minorii pana la 18 ani – proiect depus deja in Parlament – Legea nr. 198/2008

20. Infiintarea de unitati scolare pe langa ambasade si consulate. Reluarea initiativei de infiintare a Institutului pentru invatamantul romanesc in strainatate, practic, armonizarea Legii nr. 1/2011,  crearea cadrului legislativ care va permite infiintarea sub egida Guvernului Romaniei a scolilor si liceelor romanesti in strainatate.
 
23. Facilitarea procurarii documentelor de identitate si a altor documente oficiale prin diminuarea timpului de obtinere a documentelor oficiale. Imbunatatirea SIMISC(Sistemul Informatic pentru managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni) – carti de identitate romanesti(buletin) eliberate la consulate.
24. Legislatie in favoarea repatrierii romanilor decedati sau sprijinul celor aflati in situatii extreme in afara tarii – Legea 198/2008.

25. Incheierea intre statul roman si alte state a acordurilor in materie de protectia drepturilor minorilor proveniti din familii romanesti aflate in strainatate, pentru evitarea situatiilor precum cea cunoscuta in cazul familiilor din Norvegia, Finlanda, Marea Britanie etc.
26. Suport legislativ pentru acorduri in materie pentru protectia drepturilor angajatilor romani in diaspora:
-monitorizarea firmelor care preiau angajati romani
-analizarea respectarii prevederilor contractuale intre angajator si angajat
-includerea unei garantii banesti la contratare pentru asigurarea biletului de calatorie catre tara a romanilor contratati
-asigurarea conditiilor de munca si de trai din partea angajatorului pentru buna desfasurare a activitatii angajatilor romani contratati


Aurelian Mihai, deputat ALDE diaspora, Parlamentul României

 

 

 

 

Rezumat activitate parlamentară!

 

Acesta este ultimul meu mesaj înainte de a încheierea mandatului de patru ani, pe durata căruia am avut onoarea de a reprezenta cetățenii români din diaspora.

In 2001 trăiam în România, eram un tânăr inspector al Ministerului Finanțelor, care a decis să emigreze, datorită corupției generalizate din România acelor vremuri.

Absolvisem studiile universitare la Academia de Științe Economice, în anul 1999, urmând un an de pregătire postuniversitară, cu specializarea Management Urban, întru-un parteneriat al ASE cu Institute for Housing and Urban Development Studies din Rotterdam.

Ulterior, a fost greu să-mi pot găsi un loc de muncă, trecând printr-o experiența grea, ca majoritatea tinerilor din țară, însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit, depășind etapele unui examen public, să ocup un post în cadrul Administrației Financiare București, angajându-mă ca inspector de specialitate-constatare.

Am hotărât să plec, dintr-o Românie condusă greșit, coruptă, în care tinerii aveau mai puține perspective decât astăzi, astfel, în decembrie 2001 am emigrat în Madrid, Spania, unde am locuit 11 ani până în 2012.

Nemulțumit de participarea parlamentară pentru diaspora și nu numai, am încercat prin implicarea politică, să îmi aduc aportul într-un proces al schimbării în bine pentru cei care locuiesc departe de țară. Timp de peste un an și jumătate mi-am dedicat activitatea strict în cadrul unui proiect politic, reușind ca la finalul anului 2012 să câștig alegerile pentru colegiul 1 – circumscripția 43.

Așadar, în decembrie 2012, începea o nouă provocare. Va mărturisesc, nefiind un foarte bun cunoscător al activității parlamentare, ca orice novice, am încercat să învăț. În primele săptămâni, pregăteam primele amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2013.

Fiind conștient de numeroasele probleme întâlnite în viața de emigrant, lipsurile semnalate în multe ocazii de tot ce înseamnă mediul diplomatic, asociativ, bisericesc, media, cultural etc. în diaspora, în primul an de activitate din mandat, am încercat prin aducerea primelor amendamente la proiectul bugetar. Au fost vizate o secție de locații în diaspora pentru a avea consulate sau sprijin pentru biserici, conștient fiind de importanța acestora ca punct de reper pentru românii din străinătate, pentru efortul constant și pozitiv asupra organizării actelor de caritate, a școlilor duminicale pentru copii și tineri etc.

Primul amendament a fost cel care viza alocarea unei sume de bani pentru a face posibilă repatrierea românilor morți acasă, ulterior pentru sprijinul presei, apoi pentru sprijinul Institutului Eudoxiu de Hurmuzachi însărcinat cu misiunea de promovare a identității culturale românești în diaspora, nu am ocolit parohiile ortodoxe românești, apoi Biserica Penticostală, Biserica Adventistă de Ziua a 7-a sau Biserica Baptistă în toți acești ani!

Presa nu a întârziat să aibă o reacție adversă, interpretând în mod eronat intențiile mele bune cu privire la sprijinul în primul rând al unităților de cult din diaspora!

An de an, am insistat asupra unei conștientizări reale cu privire la problemele diasporei care trebuiau rezolvate, probleme neatinse practic de nimeni înaintea legislaturii 2012-2016.

Ce am constatat în primii ani ai mandatului? O neînțelegere a rolului diasporei și o fugă de asumare a conștientizării tutuitor. În primul rând, factorii decizionali ai statului, de la președinte în jos, aminteau diaspora numai în scop declarativ politic, în realitate nefiind foarte interesați și la modul serios de o schimbare în bine a situației nici pentru diaspora, nici pentru românii din Basarabia și restul teritoriilor istorice.

În primii ani de mandat, se ducea un lobby intens pentru racolarea parlamentară pentru construirea majorității într-o parte sau alta, am rezistat cu brio tentației, nealinierea la ordinele conducerii, cauza nemulțumiri și generarea unor situații total neplăcute. A început o perioada de rezistență.

Pe parcursul anului 2013, am adus un amendament la Comisia pentru revizuirea Constituției, spre definirea conceptului de familie prin articolul 48, o completare conservatoare:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțita intre un bărbat și o femeie, prin bărbat înțelegând persoana care a fost declarata de sex masculin la naștere, iar prin femeie înțelegând persoana care a fost declarata de sex feminin la naștere, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Lipsa reacțiilor politice cu privire la problemele semnalate, m-au determinat să recurg în toamna anului 2014 la greva foamei. Timp de o săptămână, autoritățile abia au reacționat! După aceste zile, au început sa-si pună la modul serios problema și au recurs la dialog, iar la capătul a 14 zile, apăreau primele semne ale schimbării.

Deja în 6 octombrie 2104, aveam prima OG care elimina taxa pentru înscrierea certificatelor de naștere și titlurilor de călătorie pentru minorii de până la 6 ani și reducea altele. Au luat decizia schimbării managementului în unele consulate, au recurs la modificarea locației consulatului din Roma, astăzi având unul dintre cele mai moderne consulate românești din diaspora, au început să aloce fonduri pentru repatrierea românilor morți, aflați la acea vreme în morgile din diaspora.

Avem astăzi peste 100.000 de certificate de naștere și titluri de călătorie emise gratuit pentru românii din diaspora!

Am solicitat constant înființarea de noi consulate în Spania, în Insulele Baleare și Canari, în Galicia, în Germania în Stuttgart și Frankfurt, în Suedia în Goteborg, în Marea Britanie în Manchester, în Italia în Bari, în SUA în Miami etc.

S-au emis, în acest mandat, decrete de înființare a consulatelor generale din Bari, Stuttgart, Manchester și ultimul, aceste zile, în Miami.

Nu am dorit altceva, decât să parcurg mandatul parlamentar respectând ceea ce românii din diaspora mi-au cerut înainte de a câștiga alegerile din 2012, încercând să am o conduita conform civică și conform normelor de credința, așa cum am fost educat!

Poate am deranjat fiind prezent în cele mai multe ocazii în cadrul bisericilor românești din străinătate, dar am considerat că de acolo aveam să găsesc o mulțime de cetățeni care ar fi avut mai lesne oportunitatea de a mi se adresa, apoi, știam că aveam să întâlnesc o mulțime de preoți, pastori și enoriași care își dedică viată la modul cel mai exemplar în cadrul comunităților de români pe care le păstoresc, de multe ori, bisericile noastre devenind adevărate corăbii pentru sute de mii de oameni aflați în necazuri, centrul de prim ajutor nu doar pentru suflet. Apoi, în foarte multe ocazii, am știut că biserica este sursa de regăsire în credință, sursă de care aveam nevoie, nu neg, am avut nevoie constant de acest fapt, în foarte multe ocazii, am fost prezent în biserică, fără a anunța pe nimeni,, în afară de ceea ce poate căuta orice om în rugăciune!

Poate în cele mai multe dintre momente, observând atâția tineri intrând în bisericile noastre din străinătate, m-am revăzut pe mine în anii emigrației!

Știu că nu este simplu pentru nici un român care a plecat departe de casă, de țara unde s-a născut, de familie. Recunoaștem sau nu, dorul de tot ce este românesc reapare constant, firesc, acest sentiment nu ne părăsește!

Comparativ cu acum patru ani de zile, în viața politică pentru românii din străinătate s-a schimbat ceva, astăzi, aproape toate partidele prezintă candidați din diaspora pentru aceste alegeri parlamentare în circumscripția 43.

Avem câteva legi care au fost adoptate de Parlament cu referire la prezența românească în străinătate, un având exista! Sigur, este mult, încă foarte mult de lucru!

Prezența asociativă în diaspora este neglijată, DPRRP trebuie restructurat și transformat în două departamente cu roluri diferite, unul privința emigrația românească, altul pentru românii din teritoriile istorice, însuși Guvernul va trebui să fie reorganizat, un nou minister specializat în aceste probleme ale românilor de pretutindeni, trebuia deja să fi fost înființat!

Sub nici o formă nu sunt de acord pentru o finanțare a altor entități din afara diasporei, dacă acestea nu se află în diaspora. Pentru acest lucru am depus doua inițiative legislative la începutul acestui an!

Vă las mai jos, ca referință, datele activității mele parlamentare, pentru cei care doresc o consultare amplă, o regăsiți în link-lu de mai jos!

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=217&;cam=2&leg=2012

Bilanțul mandatului parlamentar, referitor strict la datele incluse pe site-ul oficial al Camerei Deputaților se prezintă în felul următor:

Luări de cuvânt:

123 (în 108 ședințe)

Declarații politice:

79 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de ședință)

Propuneri legislative inițiate:

116

 

 

Întrebări și interpelări:

163

 

 

Moțiuni:

9

Prezența și activitatea în cadrul comisiilor parlamentare și la ședințele de plen, excepția făcând-o câteva prezente în teritoriu prin delegațiile parlamentare, în zilele de lucru, a fost aproape 100%.

În actualul mandat, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avut o activitate remarcabilă, aproape nu a existat ședință la care am participat să nu intervin, să nu dezbat problemele românilor din diaspora, să nu pledez pentru o modificare legislativă favorabilă românilor care trăiesc departe de casă!

Spun eu, în ciuda faptului că sunt singurul parlamentar al diasporei, în cei 8 ani de când există parlamentari ai diasporei, nefiind o singură zi la guvernare, am reușit să generez câteva modificări pentru binele românilor din diaspora.

Am încurajat mediul asociativ, am încurajat presa și mass-media românească din străinătate, am încercat să ajut locul cel mai iubit de români, biserică, am încercat să nu ignor problemele legate de serviciile consulare și de o prezență extinsa a consulatelor românești în diaspora.

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi acest ultim mesaj, vă doresc o colaborare excelentă cu viitorii parlamentari ai diasporei, oricare ar fi cei îngăduiți de Dumnezeu și aleși de oameni.

 

Cu stimă,

Aurelian Mihai, deputat ALDE diaspora, Camera Deputaților, Parlamentul României