ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

comunicat de presa


Comunicat de presă


În perioada 7-11 noiembrie 2016 s-a desfășurat, la Geneva, în organizarea Departamentului ONU pentru Dezarmare (United Nations Office for Disarmament Affairs – UNODA), prima sesiune a Grupului de experți guvernamentali creat pentru evaluarea raportării, de către statele membre ale organizației, a cheltuielilor militare. La sesiune au participat experți din 12 state membre ONU: Angola, Argentina, China, El Salvador, Franța, Iran, Japonia, Lituania, Pakistan, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

 

În prima zi a reuniunii, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a fost ales președinte al Grupului de experți guvernamentali. Pe agenda sesiunii GGE de la Geneva s-a aflat analiza nivelului de participare a statelor membre ONU la procesul MILEX, tendințele identificate în perioada 2011-2016 privind raportarea cheltuielilor militare, identificarea factorilor generatori de decalaje regionale în cadrul procesului, revederea modelelor de raportare și eficiența acestora, rolul UNODA în funcționarea eficientă a MILEX, precum și găsirea celor mai bune modalități prin care statele ONU să poată beneficia de rapoartele MILEX. A fost discutat, totodată, gradul de implementare a recomandărilor precedentului GGE, a cărui activitate s-a desfășurat în anul 2011.

 

Includerea României în Grupul de experți guvernamentali privind transparența cheltuielilor militare și alegerea Reprezentantului Permanent al României la ONU în calitate de președinte al GGE reprezintă o recunoaștere a contribuției constante pe care țara noastră o aduce la promovarea păcii și securității internaționale și la creșterea încrederii între state, prin promovarea transparenței în materie de cheltuieli militare.

 

Elemente de background :

Problematica transparenței cheltuielilor militare a apărut pe agenda ONU în anul 1980, când Adunarea Generală a adoptat rezoluția A/35/685 privind “Reducerea cheltuielilor militare”, prin care a fost înființat Instrumentul Standardizat de Raportare a Cheltuielilor Militare (MILEX), țara noastră fiind unul dintre sponsorii acestei rezoluții.

 

Datorită eșecului negocierilor desfășurate în perioada 1981-1989 privind înghețarea și reducerea cheltuielilor militare, începând cu anul 1990 MILEX s-a concentrat pe dezvoltarea unor instrumente și recomandări privind transparența cheltuielilor militare.

 

În anul 1994, România a co-autorat, împreună cu Austria, Germania, Marea Britanie, Suedia și Ungaria, rezoluția Adunării Generale ONU referitoare la “Informarea obiectivă privind problematica militară, inclusiv transparența cheltuielilor militare”. Reluată la fiecare doi ani, această rezoluție stă la baza activității de raportare anuală, de către statele membre ONU, a cheltuielilor militare pe care acestea le efectuează.

 

In 2010, la 30 de ani de la crearea MILEX, Secretarul General al ONU a decis înființarea unui Grup de experți guvernamentali care să evalueze funcționarea procesului de raportare MILEX și să propună modalități de îmbunătățire a activității acestuia. GGE s-a întrunit în trei sesiuni, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, iar raportul ce a finalizat activitatea grupului, aprobat de către Adunarea Generala ONU sub forma unei rezoluții, a propus înființarea unui nou GGE peste cinci ani, adică în 2016.

 

Prima sesiune a actualului GGE s-a desfășurat la Geneva, în perioada 7-11 noiembrie a.c., iar următoarele două vor avea loc la New York, în luna martie 2017 și, respectiv, la Geneva, în luna iunie 2017.