ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

DIALOG DESPRE GENERAŢIA REŢELELOR DE SOCIALIZARE

Interviu cu sociologul Petre POP

 

 

Redactor: Cristina OPREA


Cristina Oprea: Evoluţia tehnologică şi Omul. Cum vedeţi dumneavoastră  comunicarea prin intermediul tehnologiei?

Petre Pop: Când spunem comunicarea tehologiei, ne referim la comunicare cu ajutorul internetului, trăim într-o eră a internetului, o eră social-media. Omul are nevoie de comunicare, de fapt este o condiţie esenţială în dezvoltarea lui personală şi socială. Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi formele de comunicare au evoluat odată cu evoluţia tehologiei. Când ne referim la comunicare prin intermediul internetului în mod sigur ne gândim şi la instrumentele care ne  facilitează conexiunea cu lumea virtuală a internetului. Chiar de la început voi încerca să subliniez  că  prin navigarea pe internet, omul se schimbă prin faptul că interacţionează cu un instrument tehnic –computerul, smart-telefonul etc., interacţiune ce produce schimbări  în  om, care implicit au importanţă  şi din punct de vedere moral.

Cristina Oprea: Se simte mai în siguranţă omul dacă apelează la tehnologie?
Petre Pop: Aparent da, însă specialiştii în fenomenologia spaţiului virtual spun că, citez: ,,diluarea conflictelor sociale şi apoi însingurarea tot mai accentuată a individului, ispita pentru cei neadaptaţi acestei lumi de a se refugia într-o lume paralelă în care parcă orice este cu putinţă, pierderea criteriilor clare de orientare şi anihilarea ierarhiei de valori deja existente,  decorporarea  omului şi ştergerea graniţelor dintre vis şi realitate, dintre posibil şi îngăduit”, produc modificări de percepţie. Dacă ne referim la siguranţa percepută (cultural)  de strămoşii noştrii, în care conflictele erau fatţă în faţă, da, putem spune că în spatele unui PC, acasă sau la servciu suntem în siguranţă. Dacă gândim din punct de vedere moral, faptul că internetul oferă cu uşurinţă accesul la site-uri unde se propagă violenţa, pornografia, idei rasiste, religioase, fanatice şi toate sub protecţia anonimatului, putem spune că suntem mai vulnerabili, mai expuşi, mai lipsiţi de siguranţă.

Cristina Oprea: Ce reprezintă de fapt lumea virtuală pentru om?
Petre Pop: Din perspectiva idealului este o lume paralelă celei reale, biologice, o replică mai bună a ei. Din punct de vedere al conţinutului putem vorbi de reprezentări pozitive şi negative. Pentru foarte mulţi dintre navigatori este un refugiu, un spaţiu în care aproape orice este posibil.

Cristina Oprea: Se reinventează omul sau îşi construieşte un alt ego prin intermediul unei pagini pe o reţea de socializare?
Petre Pop: Reinventarea este un atribut al omului şi implicit al  umanităţii, însă cred totuşi că acest alter ego este un substitut sintetic, metaforic spus. Vedeţi, construcţia unei reţele de socializare se face cu ajutorul computerului, care este un instrument rece, care construieşte un mediul social rece. Comunicarea directă, face to face, este una caldă, unde sentimentele, emoţiile, pasiunile sunt vii, stări pe care biţii nu le pot reda.

Cristina Oprea: Mai ştie omul să converseze? Asistăm la formarea unui alt tip de limbaj?
Petre Pop: Prin anul întâi de facultate, la disciplina psihologie generală am învăţat că, limbajul este un proces psihic comunicaţional, un ansamblu de semne, prin care se realizează comunicarea interumană. Cred că asistăm la o modificare a semnelor mai degrabă. Viteaza de comunicare, scurtarea cuvintelor în timpul conversaţiilor de peretelele de socializare ne duce cu gândul că, asistăm la formarea unui alt tip de limbaj.

Cristina Oprea: Construirea unei prietenii între doi oameni durează o perioadă de timp mai îndelungată. Pe o reţea de socializare numai câteva secunde. Ce mai reprezintă astăzi prietenia?
Petre Pop: Prietenia este o afinitate, o relaţie reciprocă ce leagă două persoane prin sinceritate. Ea se bazează în primul rând pe respect, pe sentimente şi emoţii reale. Se spune că prietenii adevăraţi sunt cei din copilarie, de ce? Pentru că sunt pur şi simplu, sunt adevăraţi fără să fie descrişi. Vedeţi,  construirea unei prietenii prin reţele de socializare se face prin descriere şi în imagini, care de cele mai multe ori sunt imbunătăţite şi nu prezintă realitatatea întru totul, iar atunci când o descoperim pe de-a-ntregul această realitate, ramânem dezamăgiţi. Acest tip de construcţie nu durează mult. Nu exclude posibilitatea contruirii unei prietenii adevărate şi sincere pe reţelele de socializare şi care să dureze. Sunt foarte multe exemple de acest tip.
 
Cristina Oprea: Este reţeaua de socializare o formă de educaţie pentru tânăra generaţie?
Petre Pop: Poate oferi forme de educaţie. Faptul că avem uşor acces la informaţii, că sunt surse imense de informare, că putem comunica uşor şi în timp real, ne dă posibilitate să învăţăm mult mai uşor, ieftin şi eficient.

Cristina Oprea: Ce motive îl determină pe un adolescent să intre ca membru într-o reţea de socializare?
Petre Pop: În primul rând nevoia adolescentului de a se descoperi, de a călători şi de a explora noi dimensiuni ale comunicării îl determină să apeleze la mijloace auxiliare de comunicare. Este perioada cea mai propice de a se integra în grupuri de prieteni, reţele de socializare oferă această posibilitate adolescentului. Este o nevoie psihologică a adolescentului satisfăcută cu uşurinţă prin social-media.

Cristina Oprea: Este reţeaua de socializare o formă de aţi ajuta semenul aflat într-un moment critic al vieţii sale?
Petre Pop: Sunt atâtea exemple prin care televziunile, radioul, reţele de socializare au oferit posibilitatea realizării unor campanii de informare şi de ajutorare a unor semeni de ai noştrii aflaţi în moment dificile ale vieţii.

Cristina Oprea: Ce reprezintă pentru dumneavoastră personal reţeaua de socializare?
Petre Pop: În primul rând o modalitate modernă, utilă şi facilă de dezvoltare personală. O posibilitate de afirmare, de împărtăşire a unor gânduri şi idei. În al doilea rând o oportunitate de promovare a proiectelor iniţiate de mine, de echipa din care fac parte. Nu în ultimul rând o opţiune.

Cristina Oprea: Vă mulţumesc.

 

 

Pop Petre