ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

DE LA CUVÂNTUL SCRIS LA IMAGINEA SACRĂ
lansare de carte şi expoziţie de icoane
Emil Mureşan


În Sala Mare a Primăriei Turda a avut loc la sfârşitul lunii august lansarea volumului de poezie ,,Iubire şi meandre” a lui Emil Mureşan, poet, care a dorit să î;i dezvăluie şi o altă chemare spre frumos, în afara poeziei, o chemare spre pictură, oferind publicului şi o expoziţie de icoane pe sticlă.
    Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr impresionant de invitaţi, un public numeros şi mass media locală. Nu este pentru prima dată când reîntâlnesc la un eveniment cultural pe domnul primar Cristian Matei, cel care are o preţuire pentru oamenii de cultură şi artă şi care de-a lungul timpului, a sprijinit actul cultural şi pe cei care îl făuresc. I-a fost alături şi domnul viceprimar Lucian Nemeş, tânăr avocat cu o sensibilitate spre frumos şi spre cultură, fiind mereu prezent la evenimente culturale organizate de asociaţiile culturale din Turda. Alături de domniile lor au fost prezenţi Dănuţ Zăhan,  Dora Arion, Mircea Ion Casimcea, Ovidiu Nistea, Emil Hălăştuan, Dumitru Popa.
    Fiecare dintre cei amintiţi au dorit să îşi exprime un punct de vedere faţă de evenimentul cultural la care luau parte.  
Dănuţ Zăhan Preşedintele Societăţii Culturale Rei Culturae Fautores organizatorul evenimentului a menţionat ,,vă mulţumim pentru faptul că aţi răspuns atât de frumos invitaţiei de a fi alături de poetul Emil Mureşan la lansarea unui nou volum de poezii ,,Iubire şi meandre”. La ultima lansare creionasem despre domnul Mureşan ca fiind un om activ interior, un om mare la suflet şi un om care iubeşte foarte mult poezia. Iată că a apărut acest volum care vorbeşte depre iubire.”
Doamna Dora Arion a avut o prezentare deosebită, bine structurată ideatic şi dublată de vocea sa, o voce blândă, ce emană o stare de linişte  pentru întreg auditoriu. Domnia a spus ,,volumul de faţă are un titlu extraordinar de sugestiv. De ce? Autorul se autodefineşte prin acest titlu pe care l-a dat volumului de poezie de astăzi. Iubirea care se împleteşte cu meandrele sufletului. Câţi dintre noi nu avem atâtea meandre şi ce curaj îţi trebuie să vii să le aduci la lumină. Pentru asta am apreciat titlul şi mai ales pe poetul Emil Mureşan care fiind foarte inspirat şi având şi curajul să ne aducă aceste meandre în volumul  pe care astăzi vi-l prezint. Nu puteam să nu mă opresc puţin asupra temei - Iubirea. Permiteţi-mi vă rog pentru că m-a inspirat şi pe mine, să vă spun câteva idei legate de iubire. Consider că aceste sentimente sunt necondiţionate, ele nefiind determinate de circumstanţe  exterioare.” Şi aici domnia sa a făcut referire la romanul ,,Micul prinţ” al lui Antoine de Saint Exupery. După această reamintire a unei scene din roman, doamna Arion continuă prezentarea cărţii spunând ,, autorul îţi autodefineşte poezia împărţind-o pe mai multe tematici astfel avem poezie de dragoste, poezii politice, poezii patriotice, poezii  haioase, poezii religioase şi încheie cu pasteluri.”
Mircea Ion Casimcea cu o putere foarte mare de decantare a modului de exprimare, a scriiturii poetului Emil Mureşan, după ce a făcut mai multe referiri la text a afirmat ,,este o carte care mi-a atras atenţia prin tematica largă.....În prefaţă autorul face referire la şi dă un citat din Corintieni 1 şi vorbeşte despre dragoste, despre iubirea în viziunea creştinismului ”.
O interpelare interesantă a avut profesorul Ovidiu Nistea ,,eu sunt prezent aici din stimă pentru acest om care e vrednic de prietenie. Nu mulţi oameni sunt demni de prietenie. Domnilor din stimă pentru dumneavoastră am venit. Literatura, poezia nu se interpretează ca şi muzica. Muzica se scrie şi pe urmă se interpretează la diferite instrumente muzicale. Poezia ba. Domnilor, pe mine mă interesează resursele acestui om. De unde are atâtea resurse să scrie literatură, să picteze, să lucreze cu nepotul la anumite elemente de artă? Şi mi-am zis aşa: pentru omul acesta două momente din viaţă au fost esenţiale: copilăria şi ce a însemnat ea. Ca şi pentru noi domnilor, a însemnat casa părintească, înconjurată de o grădină cu cireşii mereu înfloriţi, cu mărul de vară, cu părul de toamnă, cu un interior în care masa era mereu caldă, cu jarul nestins, pe pereţi sfinţii părinţi şi bunicii, mai încolo, lada de zestre cu ia bunicii şi a mamei şi cu chimirul bunicului şi cu Sfântul Nicolae şi deasupra a toate, legate de grindă  erau agăţate farfuriile colorate şi canceele şi în preajma casei, toată atmosfera aceea, care o aduce cu dânsul. Care e prezentă în fiecare zi. Şi după aceea a venit adolescenţa, nu foarte interesantă întotdeauna şi a mai venit o zi cu descoperirea, descoperirea acelei iubiri. Pentru că noi oamenii iniţial am fost întregi, pe urmă tăiaţi în două şi dânsul a descoperit jumătatea – Maria, care a însemnat pe vecie , a însemnat ceva pe care vrea să o păstreze mereu ca pe o grădină înflorită. Cam asta văd eu în Emil Mureşan. Eu i-aş fi zis volumului ,,Maria e numele tău”. Era mai interesant.”
Jurnalistul Emil Hălăştuan fiind întrebat de distinsa doamnă Arion ce poate să spună despre poet şi actul său de curaj, poezia de dragoste, şi-a exprimat opinia menţionând ,,cel care scrie, poet, scriitor, nu are nevoie de un act de curaj, cred că e nevoia de a trăi, există oameni care simt că trebuie să facă asta” adică să scrie, să picteze, să compună muzică. ,,Este benefic, este încântător, este reconfortant că sunt oameni care creează şi Turda chiar nu duce lipsă. Am legătură cu viaţa culturală clujeană într-o anumită măsură şi de multe ori ne invidiază pentru ceea ce se întâmplă la Turda şi în materie de arte plastice şi în materie de literatură.” Tot domnia sa spunea ,,când şi cine va consimţi şi va avea nevoie de această hrană spirituală, poate nu azi mâine, ci poate din generaţiile viitoare, mai mulţi. Discutam de dimineaţă cu cineva şi la un moment dat zice trebuie să se trezească românii, trebuie să înţeleagă, scara valorilor trebuie să se aşeze în lumea ei de  astăzi.”
 În momentul în care i s-a dat cuvântul domnul primar Cristian Matei l-a felicitat pe domnul Dănuţ Zăhan pentru organizarea acestui eveniment şi a spus că ,,avem în acest mandat un Consiliul Local format practic din oameni foarte buni, competenţi, mulţi dintre ei cu multă experienţă, fiecare în domeniul lui, dar şi oameni noi, dar eu vă spun că vor da tot ce este mai bun pentru comunitate, lucru pe care trebuie să îl facem toţi şi vă rog personal pe dumneavoastră cât şi pe toţi  cei pe care îi cunoaşteţi să vă aduceţi contribuţia, ca împreună să facem aceste lucruri. Nu ne mai trebuie spaţii închise, ne trebuie deschidere şi să trăim cu un confort spiritual în acest oraş. Eu voi lupta pentru acest lucru. Aş vrea să vă spun câteva lucruri interesante pentru mine. Eu sunt matematician şi de regulă matematicienii sunt mai riguroşi decât literaţii. Aş dori să spun câteva cuvinte în sensul că  în fiecare dintre noi sălăşliuiesc multe calităţi, multe defecte. Şi toate acestea convieţiuiesc în fiecare dintre noi. Multe din calităţile noastre convieţuiesc sau se complac în stare latentă până la un moment dat. ” Domnia sa a povestit apoi cum l-a cunoscut pe poetul Emil Mureşan şi cum după ce fiecare a avut demersul său în viaţă, i-a descoperit o altă faţă - aceea de poet şi pictor. A mărturisit că a scris şi domnia sa poezie, dar nu a publicat niciodată, dar poate că ne va face o bucurie, nouă iubitorilor de frumos, să îi lecturăm poeziile şi să luăm parte chiar  la o lansare de carte, în viitor.
Doamna Arion a menţionat că domnul viceprimar Lucian Nemeş a participat la aproape toate întâlnirile cenaclului literar turdean şi l-a rugat să îşi expună şi domnia sa cuvântul. Domnul viceprimar Lucian Nemeş după ce a salutat pe cei prezenţi a spus că se bucură de faptul că domnul primar oferă ,,aviz pozitiv” la toate activităţile la care urmează să fie prezentate. ,,Sunt convins că împreună cu echipa pe care domnul primar o are, misiunea dânsului, faptul că este un om foarte deschis, şi pe linia culturală a municipiului nostru se vor face lucruri bune şi foarte bune.” Apoi a făcut referire la poetul şi pictorul Emil Mureşan pe care l-a cunoscut cu ceva timp în urmă şi ale cărui calităţi le apreciază. Iar în încheiere a citit din volumul de versuri ale celui menţionat, poezia ,,Mama”, o poezie care a impresionat întreaga asistenţă.
Evenimentul a fost încheiat cu vernisarea expoziţiei de icoane şi bineînţeles cu autografele oferite de către poetul Emil Mureşan, care, în discursul scurt al domniei sale a recitat una din poeziile pe care le preţuieşte foarte mult.
,,Iubire şi meandre” s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi, dar cred că o apreciere deosebită vine chiar din partea doamnei Maria Mureşan, soţia poetului, căreia i-a fost dedicat volumul.
Iubirea, cel mai deosebit sentiment pe care îl are omul este frumos la orice vârstă. Iubirea înnobilează, atinge cea mai sensibilă coardă a sufletului, este calea de la suflet la suflet, este muzica trăirilor exprimată în cuvinte. Tema iubirii a fost şi va fi o temă ce va inspira creatorii de frumos de-a lungul timpului.
În ceea ce priveşte expoziţia de icoane Emil Mureşan a prezentat un număr important de lucrări. Aşa cum se ştie, icoana pe sticlă este specifică tradiţiei populare, iar în România au existat mai multe şcoli de iconari. Turda este undeva la întâlnirea dintre două şcoli – cea de la Sebeş şi cea de la Nicula. Domnul Mureşan a preluat anumite elemente de la şcoala de la Nicula, o cromatică influenţată de şcoala de la Sebeş, dar a aşezat pe sticlă şi ceva din sufletul domniei sale.
Am o mare bucurie sufletească atunci când văd că administraţia locală turdeană în frunte cu domnul primar Cristian Matei şi cu domnul viceprimar Lucian Nemeş susţin cultura la nivel local, încurajează actele culturale şi doresc să fie alături de fiecare artist, chiar prin prezenţa fizică la evenimentul cultural respectiv.
Respect pentru aceşti oameni, deosebiţi de ocupaţi, dar care, nu uită rolul culturii într-o comunitate.

 

 

IMG 20160926_143726

 

IMG 20160926_143753

 

12891680 1584255228555481_2524824568701669653_o