ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Astazi, 5 septembrie, se implinesc 40 de ani de la atentatul terorist in urma caruia au fost ucisi 11 sportivi si antrenori israelieni. 


In acea zi tragica, inca inainte de rasaritul soarelui, la ora 4,30, opt teroristi palestinieni musulmani apartinand gruparii Hezbolah - Black September (Septembrie Negru), cu fete acoperite de masti de schi, dotati cu pusti Kalashnikov si grenade de mana, au patruns in cladirea in care erau cazati sportivii israelieni din satul olimpic, luand noua ostatici si ucigand doi sportivi care au incercat sa se opuna. In schimbul lor, palestinienii au cerut eliberarea a 234 de prizonieri palestinieni si a teroristilor germani Ulrike Meinhof si Andreas Baader. 


Trei membri ai delegatiei israeliene s-au nascut In Romania - doi dintre cei 11 sportivi si antrenori ucisi - Andre Spitzer (scrima) si Kehat Shorr (tir) - si unul dintre cei trei ramasi in viata (Henry Hershkowitz ), iar un alt israelian (Yossef Gutfreund), care a fost omorat atunci, a facut facultatea în Romania. 


Andre Spitzer s-a nascut la Timişoara, in 1945, iar la 27 de ani a fost antrenorul nationalei de scrima a Israelului. La JO de la Munchen a mers alaturi de sotie, fetita lor de cateva luni ramanand in Olanda. In perioada JO, sotii Spitzer au plecat in Olanda, deoarece fetita lor era bolnava. Spitzer a revenit apoi la Munchen cu patru ore inainte de atacul terorist. Ultima oara cand Spitzer a fost vazut in viata a fost in timpul crizei ostaticilor, cand discuta cu negociatorii, fiind imbracat intr-un maieu alb si cu mainile incatusate. 


Kehat Shorr s-a nascut in septembrie 1919, la Braşov. A fost un expert in tir, la JO de la Munchen fiind antrenorul nationalei israeliene. In dimineata zilei de 5 septembrie 1972, Shorr a fost luat ostatic din camera de hotel, fiind ucis o zi mai tarziu de organizatia Septembrie Negru. Ultima oara, Shorr a fost vazut alaturi de Andre Spitzer la fereastra hotelului unde erau tinuti ostatici avand indreptate armele teroristilor asupra lor. 


Yossef Gutfreund s-a nascut in 1932 in Israel si era arbitru de lupte la JO de la Munchen. El a facut Facultatea de Medicina veterinara in Romania, apoi s-a apucat de lupte. In noaptea atacului s-a trezit crezand ca Moshe Winberg, colegul sau de camera, bagase alta cheie in yala. Insa, usa s-a deschis si a vazut un mascat cu arma indreptata spre el. A apucat sa blocheze usa timp de cateva minute, reusind sa-si atentioneze colegii de atacul terorist. Dupa 21 de ore, Gutfreund a fost omorat. 


Supravietuitorul atacului terorist, Henry Hershkowitz, care s-a nascut in 1927, la Brasov, a fost membru al clubului Dinamo. El a fost portdrapelul delegatiei isrealiene la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. 


Domnul Hershkowitz povesteste: Am auzit afara o arma automata. Tarandu-ma, am cercetat fereastra si am vazut un om necunoscut iesind din apartamentul israelian de la usa alaturata. Hershkowitz avea pusca sa de la tir, dar nefiind sigur de cati intrusi erau implicati si de pericolul in care se aflau ostaticii, a simtit ca nu ar trebui sa o foloseasca. "Pe mine m-a trezit zgomotul unei arme automate care se incarca. Eu eram in apartamentul doi; din apartamentul unu a iesit cineva, dupa aia am vazut ca e seful teroristilor, care au in mainile lor o parte din delegatia israeliana si cer in schimbul lor eliberarea din inchisorile israeliene a mai mult de 100 de oameni". 

"Am vazut ca a scos unul din membrii delegatiei, antrenorul de lupte. A fost scos din apartament sa arate unde mai sunt israelieni. Si el a trecut peste apartamentul doi unde stateam eu. S-a dus la apartamentul trei, unde erau halterofili si luptatori", si-a amintit fostul sportiv. Noi nu vom putea uita niciodata acele momente. Ne asteptam ca la Jocurile Olimpice de la Londra din acest an sa se organizeze un eveniment care sa marcheze masacrul de la Munchen, dar acest lucru nu s-a intamplat. 46 de tari arabe, multe dintre ele extrem de puternice din punct de vedere financiar, au amenintat ca, daca se vor organiza ceremonii in memoria victimelor atentatului terorist de acum 40 de ani, vor boicota Jocurile Olimpice, a mai afirmat fostul sportiv. La putin timp dupa Olimpiada, am participat la Jocurile asiatice, desfasurate la Teheran. Si acolo am fost portdrapelul delegaţiei Israelului. Pentru mine a fost foarte greu, pentru ca aceasta competitie era gazdiuta de o tara araba, a povestit Hershkowitz. 


Mai tarziu Henry Hershkowitz s-a intors la atelierul sau de reparat ceasuri din Tel Aviv, pe care inca il conduce, dupa ce si tatal lui a fost ceasornicar in Romania. 


Miercuri 15 august 2012, in cadrul Festivalului de Film Istoric de la Rasnov, a avut loc o intalnire emotionanta intre Henry Hershkowitz si marele campion roman Ivan Patzaichin, dublu medaliat la Munchen si martor al acelor momente tragice, cu studentii prezenti la Scoala de vara gazduita de festival, ca si o discuţie cu publicul larg in Gradina Cetatii Rasnov, inaintea proiectiei filmului MUNICH (regia Steven Spielberg).


Viorel Maier - Israel