ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

EXPOZIŢIA ,,MASCA”
ÎN CADRUL
PALATUL CULTURAL ,,IONEL FLOAŞIU” CÂMPIA TURZII


    În  seara de vineri 19 august 2016  din cadrul manifestărilor Zilelor Municipiului Câmpia Turzii a făcut parte vernisajul expoziţiei de artă plastică cu titlul ,,Masca”. Cuprinzând un număr important de lucrări, de la pictura de şevalet până la sculptură, expoziţia a fost apreciată de un număr impresionant de vizitatori, având în vedere şi vremea nefavorabilă. Ploaia torenţială ivită din senin nu i-a determinat să rămână acasă pe iubitorii de frumos şi pe cei care susţin artiştii plastici din acest municipiu.
    Asociaţia Artiştilor Plastici din municipiul Câmpia Turzii a vrut să dăruiască cu acest prilej o expoziţie tematică cu un titlu incitant ,,MASCA”. Masca este întâlnită în teatru, la circ, dar primele măşti au existat încă din perioade vechi, când ele erau purtate cu prilejul unor manifestări ceremoniale, în timpul unor ritualuri. Masca te ascunde şi ascunde. Îţi ascunde identitatea, prin protejarea figurii dar şi ascunde faţă de ceilalţi trăirile tale vis-a-vis de anumite momente sau evenimente. Ascunderea chipului – o protecţie voită sau refuzul de a te identifica? Multe întrebări şi-au pus şi au încercat să răspundă la ele expozanţii din această seară. Privindu-le lucrările îţi dai seama de frământările interioare ale fiecăruia şi de modul de înţelegere al temei.
    La vernisaj au fost prezenţi oficialităţile locale susţinători ai culturii acestui oraş. În deschidere au vorbit domnul Primar al municipiului Câmpia Turzii Dorin Nicolae Lojigan, Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii Iuliana Pop, Dana Deac artist plastic,  profesor Felicia Răcean şi vicepreşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii.  Am să redau în rândurile de mai jos ceea ce au afirmat domniile lor.
    Iuliana Pop  Preşedintele A.A.P. din Cîmpia  a încercat să explice pe scurt spre ce lumi imaginare ţi-au îndreptat artiştii plastici creaţiile, astfel ,,am creat pentru dumneavoastră măşti teatrale, măşti africane, şi de exemplu masca unor persoane, care în anumite probleme, reuşesc sau nu să se ascundă în spatele unei măşti. Astăzi vă sugerăm să închideţi ochii şi să plecăm într-o călătorie imaginară, fie una misterioasă a carnavalului veneţian, a triburilor din Africa, fie în lumea incitantă a teatrului. ” Domnia sa a încheiat discursul recitând o poezie foarte sensibilă, poezie ce a impresionat-o, starea sa transmiţând-o şi publicului.
    Unul dintre susţinătorii acestei asociaţii de artişti, domnul Primar Dorin Nicolae Lojigan a afirmat că este impresionat de sensibilitatea pe care doamna Preşedintă a A.A.P. o transmite tuturor. ,,Vreau să mulţumesc asociaţiei pentru faptul că a răspuns invitaţiei Primăriei şi Consiliului Local Câmpia Turzii de a se integra cu lucrările pe care dumnealor le-au realizat în  ceea ce noi desfăşurăm în aceste zile ca eveniment - Zilele Municipiului Câmpia Turzii. ,,Toţi pentru Câmpia Turzii, Câmpia Turzii pentru fiecare” acesta este sloganul  prin care noi înţelegem să dessfăşurăm aceste zile. Vă  mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei noastre, vă mulţumesc că aţi venit ca de fiecare dată cu lucrările dumneavoastră, bucuraţi-vă de ceea ce artiştii plastici din Câmpia Turzii vă oferă, ei merită aplauzele noastre.”
Prezentă a fost şi domana Dana Deac, artist plastic dar şi jurnalist, ,,o prietenă dragă de a noastră” aşa cum o numea doamna Iuliana Pop şi care a avut o viziune interesantă cu privire la expoziţie. Domnia sa a spus ,,că de data aceasta artiştii au adus o expoziţie cu o tematică. Fiecare abordează tema cum doreşte, cum simte, culorile pe care le vede, materialele pe care le consideră mai aproape în momentul respectiv, dar în momentul în care ai o tematică e o anumită constrângere, trebuie să meargă pe o anume direcţie. Dar iată că au venit în faţa noastră cu o expoziţie frumoasă chiar dacă întâlnim aici nu numai pictură, chiar dacă  întâlnim artă decorativă, întâlnim măşti tradiţionale, întâlnim aceste sculpturi foarte frumoase. Această expoziţie m-a dus cu gândul la două filme. Una din lucrări se numeşte ,,O lacrimă de fată” O altă lucrare foarte interesant abordată, un suprarealism foarte modern, are un fluture sub a cărui aripă o să găsiţi un motto care o să vă ducă cu gândul la un alt film.”
Invitata specială,  doamna profesor Felicia Răcean, profesor la Şcoala Populară de Artă din Cluj  a mărturisit ,,mă onorează să particip la expoziţia dumneavoastră, iar epitetul care i s-ar potrivi este unitatea. Această expoziţie este unitară chiar dacă modalitatea de exprimare este diferită, de la diferitele elemente ce formează o mască intrăm într-o perioadă foarte modernă de mască pictată, în tehnica mixtă sau în tehnica acrilic. Fiecare mască transmite ceva printr-un mesaj precis şi direct asupra a ceea ce conţine lucrarea respectivă. Artistul ne transmite ceva şi noi suntem de acord să receptăm mesajul său care este pictat în mod clasic foarte elegant şi cu mult, mult talent. O mască poate purtăm şi noi, o lăsăm la intrarea în casă sau nu o lăsăm, dar aşa cum spunea un artist suntem invitaţi să fim noi înşine, să fim liberi. Toate aceste lucrări, mă refer în primul rând, pentru că la intrare ne întâmpină lucrările de pictură, sunt foarte bine realizate şi închegate. Sunt unitare aşa cum am spus, dar poartă amprenta fiecărui artist, ceea ce este foarte bine. Deşi tema este aceeaşi Masca, modalitatea de exprimare este diferită, ceea ce înseamnă talentul şi modul prin care fiecare artist îşi exprimă ceea ce crede domnia sa că este o mască. Dar mască purtăm şi la carnaval, invitaţia de a participa la carnaval este pe acest panou. De când se poartă masca? Din timpurile ancestrale, vedem splendidele măşti lucrate cu materia primitivă, aşa cum s-au făcut ele în străfundurile istoriei noastre, foarte bine realizate, extraordinare şi felicit autorul. De asemenea aşa cum menţionam o mască transmite ceva, măştile africane sau masca de pe Coasta de Fildeş, fiecare desen de pe o mască transmite bucurie sau umilinţă sau este stăpân sau are un rol bine determinat este înţelept al satului sau al insulei respective. Iată ceea ce înseamnă o mască. Aceste trei exemple de sculptură foarte modernă  sunt foarte echilibrate ceea ce mă duc cu gândul la  supleţea brâncuşiană.Sincere felicitări pentru organizarea acestei expoziţii!”
În încheiere domnul Romeo Păvăloaia, vicepreşedintele A.A.P. din Cîmpia Turzii a adăugat ,,vreau să îmi exprim bucuria că am descoperit un salt înspre pozitiv, un salt  înainte, bineînţeles de când s-a înfiinţat această asociaţie am observat cu fiecare expoziţie a făcut paşi înainte concreţi. Astăzi revin la această temă ,,Masca” am exclamat de dinainte să văd expoziţia că tema este extraordinar de inspirată se confirmă astăzi prin  lucrările diverse, complexe şi în acelaşi timp formând un tot unitar, acest tot unitar este dat de experienţa deja consistentă a membrilor  A.A.P. din Câmpia Turzii. Mă gândeam şi eu la acest  subiect,  la ideea de mască şi îmi spuneam că masca este de fapt o provocare, este o cale spre a descoperi spaţiul de dincolo sau personajul de dincolo de mască. Poate dacă nu am purta o mască nu am fi atât de interesanţi sau nu am fi atât de incitanţi. O mască cred că este o provocare spre cercetare, spre cunoaştere, spre descoperire. Să veniţi într-un număr şi mai mare, oricând la activităţile noastre.  Le mulţumesc colegilor, îi mulţumesc domnului primar, oficialităţilor.”
După aceste alocuţiuni publicul a fost invitat să admire creaţiile expozanţilor şi să schimbe impresii cu aceştia.
M-am retras cu gândul că se poate ca în această lume cu problemele ei, actul cultural să adune în acelaşi spaţiu oameni de diferite vârste, naţionalităţi şi care provin din diferite medii sociale. Cultura uneşte şi dăruieşte.

 

13975527 1033997689988054 5776380320284829376 o

 

IMG 20160819 182504

 

IMG 3243

 

IMG 3244

 

IMG 3245

 

IMG 3247

 

IMG 3248

 

IMG 3249