ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

FRUMUSEŢE ŞI SENSIBILITATE
ÎN CREAŢIA PICTORIŢEI IMPRESIONISTE
MARY CASSATT
(1844 - 1926)

    
    Mary Cassatt este un nume în pictura impresionistă. A adus note de sensibilitate şi feminitate acestui curent atât de iubit şi apreciat de-a lungul vremii. În iunie 1926 se stingea din viaţă, într-o localitate din Franţa, aproape oarbă, situaţie în care se găsea încă din 1914 datorată unor complicaţii de sănătate. Şi-a menţinut însă o stare de spirit creativ  până la sfărşitul vieţii.
    Această fiinţă delicată dar cu o forţă interioară extraordinară, a dorit să se specializeze în domeniul picturii şi după ce şi-a desăvârşit studiile în America, ţara sa de origine, a plecat să se perfecţioneze în Franţa, unde va cunoaşte lumea artistică a vremii. Dar în primul rând îl va întâlni pe Edgar Degas şi între ei se va lega o prietenie extraordinară, care va dura aproape patruzeci de ani. Chiar dacă diferenţa de vârstă era de zece ani, diferenţe între spiritele celor doi creatori nu au existat. Au fost figuri marcante ale impresionismului, două spirite creatoare. Anumiţi cercetători în domeniul artelor plastice au demonstrat chiar influenţe reciproce în creaţiile celor doi artişti. Portretul pictoriţei se pare că a fost realizat de către Degas în câteva tablouri. Se presupune că sentimentul cel mai nobil le-a încununat prietenia.
    Păşind pe acest drum al culorii, al descoperirii luminii, Mary Cassatt a revelat în creaţia sa frumuseţea umană, dar mai ales frumuseţea dată femeii de maternitatea sa. Chiar dacă ea nu a cunoscut această stare, nu înseamnă că nu a vibrat la frumuseţea, la legătura indestructibilă între o mamă şi copilul ei.
    Am ales să vă prezint dumneavoastră, cititorilor, câteva tablouri din creaţia artistei, impresionată fiind de modul de concepere a compoziţiilor şi de picturalitatea ce se poate observa cu uşurinţă. Recunosc şi faptul că am vrut să o readuc în conştiinţa publicului iubitor de artă pe această Doamnă a impresionismului – Mary Cassatt, mai ales că s-au împlinit în iunie 110 de la marea ei trecere.
    ,,Femeie cu perle la gât, în lojă” este una din primele lucrări la care voi face referire deoarece m-a impresionat modul de gândire compoziţional, unde liniile curbe se întretaie şi dau forţă întregului tablou. Subiectul - portretul unei doamne din înalta societate, este uşor, dar modul în care artista plasează subiectul, cum îi creează atmosfera vibrantă a unei săli de spectacole, este interesant. Personajul feminin, elegant, având o atitudine relaxantă, cu o carnaţie pictată în tonuri calde de rozuri ce se topesc parcă în tonurile aceleiaşi culori, uşor mai închise, ale rochiei,  este plasat într-un spaţiul scenic bine gândit, ce îl înconjoară aducând un echilibru întregului cadru.  Expresivitatea culorilor este în armonie cu bucuria trăită de tânăra femeie. Întreaga lucrare a fost compusă pe linii curbe, linia corpului femeii, liniile celor două fotolii roşii şi liniile galbene ce separă, în fundal, lojele animate de personaje, tratate într-un joc de tonuri calde şi reci.  Roşul fotoliului este cel care ajută la stabilitatea vizuală a personajului şi la centrarea lui, accentuându-l şi conferind în acelaşi timp forţă întregului tablou.  Pictoriţa ne seduce prin jocul subtil de lumină şi umbră, prin alegerea cromatică, dar mai ales prin picturalitate, prin vivacitatea tuşelor, ce prin mişcarea lor, re-creează atmosfera sălii de spectacol. Întreaga lucrare este  fastuoasă şi plină de eleganţă.
    ,,Baia copilului” o lucrare pe tema maternităţii este un joc vizual între formele decorative şi cele două personaje – mama şi copilul - ce alcătuiesc compoziţia.  Tema este una firească şi redată într-un mod expresiv şi natural în acelaşi timp. Mama îşi susţine copilul  şi îl înconjoară cu trupul ei, iar copilul priveşte la gesturile atât de delicate ale mamei, de al îmbăia pe micuţ. Vasul cu apă devine un centru compoziţional, luând în considerare şi cana din prim plan, pot să afirm că în acest tablou avem o simbioză de teme, adică o mică natură statică, portret şi jocuri decorative.  Fascinant mod de a gândi spaţiul pânzei prin înconjurarea celor două personaje cu anumite panouri decorative sau chiar covoare, pe care sunt redate cu fidelitate motivele ornamentale. Şi pentru a nu izola figurile umane de spaţiul înconjurător,  pictoriţa redă cu fidelitate jocul de dungi al rochiei mamei,  o juxtapunere între decorativ şi figurativ, un dialog între ele. Foarte bună coloristă, oferă lucrării o forţă cromatică, dar şi o luminozitate ce vine de la interior spre privitor, o armonie specifică creaţiilor sale. Dragostea pentru culoare transpare prin modul de vibrare a tonurilor, prin acordurile cromatice, prin jocurile griurilor colorate.
    O altă creaţie a pictoriţei  Mary Cassatt  este tabloul ,,Tânără mamă cusând”. Ceea ce te impresionează este luminozitatea tabloului. Cele două personaje – mama şi fiica- sunt surprinse tot într-un interior, dar propunerea compoziţională este alta. Figurile sunt aşezate contra – jour , în spate aflându-se o fereastră pe care se observă un peisaj de vară. A surprins cu măiestrie frumuseţea figurilor şi a redat prin griuri rafinate atmosfera, descoperindu-şi sensibilitatea în faţa admiratorului.  De la albul rochiţei fetiţei, privitorul este purtat spre fundalul tabloului, prin treptele unor tonalităţi de griuri calde şi reci ce intră într-un dialog vizual. Şi aici pot să fac aceeaşi apreciere,  pictoriţa a vrut să abordeze mai multe teme în aceeaşi compoziţie - portretul, natura statică şi peisajul, tratându-le în mod diferit pe fiecare, dar integrându-le într-un tot unitar, armonios. Firescul personajelor, atât al mamei preocupată de lucrul său, cât şi al copilei, ce parcă ne priveşte interogativ, captează şi cucereşte. Pictoriţa Mary Cassatt prin modalitatea de a reda materialitatea, prin pensulaţii lejere, prin ritmicitatea liniilor, prin jocurile între verticale şi orizontale, prin gama compusă, ne ,,vorbeşte” despre măiestria sa, despre modul de a concepe o lucrare şi despre frumuseţe.
     În creaţia sa pictoriţa nu face decât să impresioneze prin delicateţe, prin dăruire, prin dorinţa de a introspecta spaţiul şi a descoperi noi modalităţi de exprimare plastică. Fiecare lucrare a sa pare a fi un discurs ţinut pentru elogierea sentimentelor cele mai pure trăite prin intermediul personajelor sale.
    Închei acest articol cu dorinţa de a vă fi trezit interesul pentru opera acestei mari pictoriţe impresioniste căreia îi aduc un pios omagiu.

 

the child's bath

 

woman with pearl necklace in a loge

 

young mother sewing