ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Maica Domnului “milostivă faţă de noi toţi înaintea lui Hristos”

Redactor: Cristina OPREA

 

 

Pentru că mâine prăznuim sărbătoare mare în rândul creştitnătăţii ,,Adormirea Maicii Domnului” m-am gândit să scriu câteva rânduri despre icoanele în care Maica Domnului apare. Aşa cum la Bunavestire Arhanghelul Gabriel a vestit-o pe Sfânta Maria că va fi mamă, acelaşi arhanghel o vesteşte cu trei zile înainte de împlinire, despre plecarea sa la cer. De aceea creştinii nu sărbătoresc, ci au un moment de reflexie asupra vieţii lor, asupra stării interioare, spirituale.

Pe 8 septembrie este de fapt momentul de bucurie, o dată cu Naşterea Maicii Domnului şi atunici putem ura celor dragi, cu tot sufletul La mulţi ani!

Icoana este un îndrumător spiritual pentru oricare dintre noi, cei care simţim că rătăcim într-o lume prea ancorată în materialism. Alergăm în fiecare zi spre nicăieri, fără să ne preocupăm şi de partea spirituală a vieţii. De aceea probabil au existat şi există iconarii şi icoanele lor, pentru a ne reaminti că suntem creaţiile lui Dumnezeu şi credinţa este cea care ne ajută să trecem peste necazurile vieţii.

Prin intermediul icoanei se face o educaţie, o educaţie teologică, dar şi o educaţie a văzului, a percepţiei. Cum privim o icoană? Cum o apropiem de sufletul nostru? Cum o integrăm în casa noastră?

În casa românului întotdeauna la loc de cinste a stat icoana. Era imaginea ce se inciza pe sufletul copilului şi probabil că mulţi nu ne mai aducem aminte din casa părinţilor sau din cea a bunicilor de mobilă sau alte obiecte decorative, dar de icoane cu siguranţă ne amintim. Apoi ne mai reamintim ceva, de primii paşi făcuţi în biserică.

De aceea m-am gîndit să scriu câteva rânduri despre icoana ortodoxă în care întâlnim zugrăvit chipul Maicii Domnului sau scene din viaţa sa.

Prima icoană în care Sfânta Maria apare este cea a Naşterii sale, icoană plină de semnificaţii. Icoana este structurată pe două centre de interes. Unul în care Sfânta Ana, mama Maicii milostive a lui Iisus Cristos este aşezată pe un pat şi înconjurată de câteva femei cu daruri, iar cel de-al doilea, baia ritualică a fiecărui născut, unde apare chipul de copil al Maicii. Există similitudini compoziţionale între Naşterea Mariei şi Naşterea Mântuitorul Iisus Cristos. Aducerea darurilor în această icoană semnifică de fapt recunoaşterea noului născut de către comunitate, in schimb la icoana Naşterii Mântuitorului darurile sunt aduse de păstori şi de către magi, cei ce trebuiau să împlinească profeţia.

O altă icoană este Intrarea în Templu,  când Sfânta Maria este dusă de către Sfinţii Ioachim şi Ana – părinţii săi, în faţa preotului Zaharia şi încredinţată spre educarea spirituală. Cei doi sunt însoţiţi de un cortegiu al fecioarelor. Deci totul are semnificaţie în acest spaţiu iconografic. Modul de abordare a temei, compoziţia, toate părţile ce  alcătuiesc partea de arhitectură ce apar în spatele personajelor, totul are un sens şi este îmbrăcat în simbol, inclusiv cromatica folosită. Toate elementele construiesc o imagine ce corespunde textului biblic pe care îl transmite vizual. De ce este nevoie de imagine? Prin imagine se ajunge mai uşor la sufletul omului. Nu întâmplător bisericile au fost pictate în interior sau uneori chiar şi pe exterior.  Sufletul vibrează la imagine şi la cuvânt, astfel credinciosul prin imagine ajunge la text, ajunge la cunoaştere, aprofundată prin lectură.

,,Bunavestire”  este poate cea mai frumoasă icoană şi cea care aduce bucurie în sufletele creşinilor. Există o compoziţie cu două figuri – Arhanghelul Gabriel şi Sfânta Fecioară. ,,Palat luminos al lui Dumnezeu Cuvântul” aşa i se mai spune sfintei. De ce? Pentru că, înştiinţată fiind de către arhanghel că va deveni mamă, ea va purta  în pântec pe Fiul Domnului, Mântuitorul Sufletelor, Cuvântul. Există numeroase icoane cu această temă, în funcţie de şcolile unde au fost create, au compoziţii destul de diferite, începând de la elementele arhitectonice, la atitudinea personajelor şi până la gama cromatică folosită. Dar ceea ce păstrează toate aceste icoane este esenţa mesajului.

Apoi urmează alte reprezentări iconografice în care Maica Domnului apare ţinându-şi Pruncul în braţe şi care poartă diferite nume, de la Maica Domnului Dulcea Sărutare la Cea care se Roagă, la Hodighitria sau Călăuzitoarea, la Maica Domnului Împărăteasa Cerurilor, Maica Domnului pe Tron şi până la Rugul Aprins. Există numeroase denumiri ale icoanelor Maicii Domnului şi în funcţie de locul unde au fost descoperite.

Dar pentru că noi creştinii mâine sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, am lăsat spre a aminti această icoană, cu o compoziţie mai specială. Apariţia sufletului, ilustrarea acestuia printr-un copil aflat în braţele Domnului Iisus Cristos. Trupul Fecioarei aşezat pe catafalc, înconjurată de apostoli şi îngeri, este de plâns, printr-un plâns sacru. Coborârea lui Iisus Cristos pentru a primi sufletul Maicii Sale este o mare dovadă de dragoste. Iubirea şi grija Maicii faţă de Prunc, plângerea acesteia pe trupul Fiului şi este acum redată prin atitudinea Fiului ce ridică sufletul mamei la cer.

Nu trebuie să uităm ceea ce scrie în Corinteni 13: 13 ,,Acum, dar, rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”


14.08.2014

 

Icoana c.oprea