ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Prioritățile României la Forumul Politic de Nivel Înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă

 

La 20 iulie 2016, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut o intervenție în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă, prezentând prioritățile naționale la aproape un an de la adoptarea Agendei 2030.
Diplomatul român a evidențiat cinci direcții de acțiune prioritară la nivel național pentru procesul de implementare a obiectivelor Agendei 2030: „Este vorba, în primul rând, de asumarea Agendei 2030. România a lansat un proces de evaluare a politicilor naționale pentru a identifica lacunele și provocările în integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. În al doilea rând, dezvoltarea durabilă necesită eforturi corelate ale instituțiilor și o abordare inter-sectorială, ceea ce în România se realizează prin intermediul unui comitet interministerial care reunește toate ministerele și agențiile la nivel guvernamental cu responsabilitate în domeniile dezvoltării durabile. În acest proces, complementar acțiunilor guvernului, este necesară crearea unor coaliții largi în jurul obiectivelor de dezvoltare durabilă, prin întărirea cooperării cu societatea civilă, sectorul privat și media, pentru creșterea vizibilității, planificarea, implementarea și monitorizarea progreselor realizate în implementarea Agendei 2030. Parlamentele naționale pot juca un rol esențial în promovarea acestor inițiative, iar Parlamentul României a adoptat recent o declarație ce reliefează angajamentul politic pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.  În al patrulea rând, existența unui model societal pașnic și democratic, bazat pe statul de drept și domnia legii, constituie un pilon important al dezvoltării durabile. În fine, asigurarea resurselor pentru finanțarea obiectivelor Agendei 2030 implică reorientarea economiei spre dezvoltarea durabilă și canalizarea spre noua agendă a tuturor resurselor disponibile – interne și internaționale, publice și private.”  
Accentuând prioritatea guvernului român de a sprijini îndeplinirea obiectivelor Agendei 2030, ambasadorul Ion Jinga a menționat că: ”Obiectivul strategic al asistenței pentru dezvoltare furnizată de România este acela de a contribui la eradicarea sustenabilă a sărăciei, prin promovarea securității și prosperității, sprijinirea statului de drept, a proceselor democratice, asistenței electorale, stimularea dezvoltării economice durabile, lupta împotriva schimbărilor climatice și investiția în educație, în complementaritate cu alte inițiative internaționale.”
Salutând inițiativa a 22 de state membre ONU de a-și împărtăși experiența și modelele naționale de implementare a Agendei 2030, ambasadorul României a arătat că: ”Aceste prezentări voluntare confirmă solidaritatea și responsabilitatea în susținerea eforturilor de eradicare a sărăciei și de promovare a dezvoltării durabile. Integrarea dimensiunilor politice, economice, de mediu și de guvernare sunt critice pentru succesul Agendei 2030”. Forumul Politic de Nivel Înalt (High Level Political Forum) privind dezvoltarea durabilă reprezintă platforma centrală a ONU pentru monitorizarea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă, adoptate la Summit-ul ONU din 25 septembrie 2015.
Forumul din acest an este primul de la adoptarea Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Sesiunea a cuprins 22 de prezentări naționale voluntare și analize tematice asupra progreselor în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, incluzând chestiuni inter-sectoriale și analize din partea comisiilor funcționale ale Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC), precum și a altor mecanisme interguvernamentale.

 

comunicat de presa