ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Tabăra internaţională de artă ,,ELISABETA ART” la final

 

Redactor: Cristina OPREA

 

    Pe data de 17 iulie s-a încheiat Tabăra Internaţională de artă ,,ELISABETA ART” din oraşul Cavnic, judeţul Maramureş.

 

Aflată într-o vale de la baza munţilor Gutâi, localitatea Cavnic este atestată documentar din sec al XIV-lea, numele apărând în documente istorice încă din 1455. Este o localitate renumită din punct de vedere al extracţiei miniere, în special aur şi argint, încă din această perioadă timpurie, dar din păcate a cunoscut o decădere economică, o dată cu  anii ’90 când s-a restrâns activitatea de extracţie. Însă locuitorii au încercat să salveze oraşul, aşezându-l pe harta turistică, o dată cu anul 2002,  când construiesc şapte pârtii de schi – Icoana 1, Icoana 2, Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 şi Pârtia Albastră.

 

În această mirifică zonă, unde peisajul încântă sufletul, există câteva obiective turistice: Biserica romană-catolică Sf. Varvara, Stâlpul Tătarilor, Logolda, pârtiile de schi, dar se poate vizita şi Rezervaţia Naturală ,,Creasta Cocoşului” din Munţii Gutâi.

 

În oraşul Cavnic există şi câţiva meşteri populari din care îi amintesc pe Iulian Mureşan, Sergiu Rohian, Gheorghe Breha, Alina Micle, Mircea Crişan.
În acest spaţiu, ce te îmbie spre creaţie, a fost înfiinţată o tabără pentru pictori, manifestare la care am participat alături de artiştii din România: Traian Mârza, Lucia Bratu, Ioan Brad din Alba - Iulia, Elisabeta Veress din Cavnic, Radu Gheorghian din Bucureşti, Maria Maciu, Amalia Suruceanu din Câmpina, Cristina Ignatiuc din Şimleul Silvaniei, Felician Sătean din Baia Mare, iar din Ungaria, din Tataba’nya: Hanna Varga, Marton Varga, Lilla Almasi. Aceasta este ce-a de-a III-a ediţie şi a fost organizată de către Uniunea Artiştilor Plastici, Asociaţia Culturală ,,Fisculaşul” din Cavnic, Casa de Cultură Cavnic şi Centrul de Excelenţă ,,Porţile Nordului” şi a fost sponsorizată de Primăria oraşului Cavnic şi de Pensiunea Elisabeta. Organizatorii ne-au oferit o scurtă excursie la Şurdeşti, acolo unde se găseşte una din cele mai frumoase biserici de lemn datând de peste 700 de ani, dar şi o seară de muzică maramureşană susşinută de ceteraşi din zonă.

 

Ca tematică, artiştii s-au inspirat din bogatele peisaje ale oraşului Cavnic, dar şi din frumoasele grădini ale locuitorilor. Lucrările realizate fac un periplu prin curentele artistice deoarece se întâlnesc moduri de exprimare de la cele impresioniste şi până la cele expresioniste.

 

Artiştii au fost apreciaţi de către localnici, dar şi de organizatori şi sponsori, fiecare primind invitaţia de a reveni pe meleagurile maramureşene, anul viitor, la cea de-a IV-a ediţie. În speranţa că acest lucru va fi posibil, nu am decât a mulţumi pentru buna primire şi organizare, în special domnului Tiberiu Veress patronul Pensiunii ,,Elisabeta” şi distinsei sale soţii Elisabeta Veress, colegă de breaslă, dar şi o susţinătoare a manifestării culturale care îi poartă numele.

 

13775546 1060417920716662 8493924670665752870 n

 

IMG 20160714 111351

 

IMG 20160714 111412

 

IMG 20160714 111422

 

IMG 20160714 122423

 

IMG 20160714 122452