ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

PICTORUL MIRCEA NĂSTASE


    L-am cunoscut pe pictorul Mircea Năstase la evenimentul său cultural, vernisarea expoziţiei ,,Retrospectivă” organizat la Alba – Iulia, la galeria de artă ,,Studio”, galerie pe a cărei simenze au expus numeroşi artişti. De profesie medic, pictorul îţi dezvăluie trăirile în faţa culorii, către public, cu îndrăzneală şi credinţă în forţa proprie de exprimare.
    Abordând o tematică destul de clasică şi aici mă refer la peisaj, flori şi nud, pictorul le aduce in contemporaneitate, dându-le un alt sens. După cum mărturisea însuşi artistul acestea sunt doar pretexte pentru compoziţiile ,,abstract-lirice”.
La acest eveniment au participat domnul Preşedinte al U.A.P. Traian Mârza, doamna vicepreşedinte al U.A.P. Ioana Raica, domnul critic de artă Valentin Mureşan şi domnul scriitor Horia Muntenus.
Un număr impresionant de lucări expuse cu mare atenţie, pe trepte de evoluţie, bucurau ochii publicului numeros.
Am ales spre a face un comentariu plastic la câteva lucrări. În primul rând am fost impresionată de lucrarea ,,Violete de Parma” pentru griurile colorate pe care pictorul le-a aşternut în pete mari, folosind atât spatula dar şi pensula. Fascinaţia acestui tablou constă în faptul că există o căutare de abstractizare a elementelor destul de simple, că există un joc între plin şi gol, o geometrizare a formelor. Verdele foarte grizat al frunzelor se detaşează pe fundal şi lui i se opun rafinatele flori violet, echilibrate la rândul lor de pata de roz aşezată în stânga compoziţiei. Tonurile deschise ale mesei şi fundalului conferă atmosferă întregii lucrări. Accentele de negru sunt linii de demarcare ale spaţiilor şi fac jocuri vizuale pe verticală şi orizontală.
Tot din tematica florală face parte şi tabloul ce înfăţişează nişte scaieţi aşezati intr-o vază. Plecând de la gama culorilor complementare roşu – verde, dispuse în tonuri închise în fundal şi pe tăblia mesei, pictorul dispune pe axul vertical central al lucrării un vas cu forme simple din care izbucnesc parcă, aceste măciulii uscate, tratate în pete mari, cu o cromatică încălzită de tonuri de brun, ocru, megând până la alb. Putem asista vizual la o expansiune a măciuliilor în spaţiul pictural, dominând zona centrală a compoziţiei.
În ceea ce priveşte tema nudului, Mircea Năstase a stilizat forma corpului uman. Modelele nu au chip tocmai pentru a nu da o identitate, deoarece pictorul este inspirat de graţia feminină în general, nu de un anume model. Fundalul este divizat pe secţiunea echilibrului vertical, în două tonuri, în rece şi cald, iar raportul între cele două pare a fi raportul între masculin şi feminin. Modelele sunt surprinse în momente de odihnă, au atitudini contemplative. Desenul bine conturat cu negru vine parcă să evidenţieze şi mai mult forma corpului şi să o detaşeze de fond. Şi ca să citez un pictor pe care artistul îl apreciază este vorba de Henri Matisse ,, Desenul nu este un exerciţiu al unei dexterităţi deosebite, ci mai presus de toate un mijloc de a exprima stări de spirit şi sentimente intime.”
Peisajele sunt ca nişte dansuri între petele de culoare, ritmuri vizuale între alb şi negru intervenind între ele game coloristice restrânse. Casele cu acoperişurile lor, copacii, creează o atmosferă de meditaţie. Sunt sigură că aceste locuri sunt special alese de către artist, tocmai pentru armonia vizuală.
Am revenit pe plaiurile turdene impresionată de lucrările pictorului Mircea Năstase şi sunt sigură că voi mai auzi de domnia sa ca expozant şi pe simezele altor galerii de artă. Îi doresc succes şi multă inspiraţie, iar dumneavoastră privitorilor vă ofer sfatul să nu evitaţi intrarea într-o galerie de artă pentru că vă faceţi astfel un cadou de suflet.

 

13041269 507465726107524 4338847495734332949 o

 

005

 

022