ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

EXPRESIVITATE, ARMONIE ŞI SENSIBILITATE
în creaţia lui NICOLAE TONITZA

 

În urmă cu 130 de ani, pe 13 aprilie se iveşte pe cerul artei româneşti Nicolae Tonitza, personalitate plină de forţă expresivă, de mesaj, de rafinament. Prin originalitatea interpretării portretului de copil, a impus această temă pe scara valorică a picturii româneşti.
Spirit delicat s-a apropiat de artă şi toată viaţa a încercat să descopere noi abordări ale subiectelor clasice şi ale modulării culorii. Lucrările sale impresionează şi astăzi prin măiestria realizării lor, prin modurile de compunere a suprafeţei pânzei.
A fost un portretist foarte bun datorită forţei sale psihologice demonstrată de dorinţa de a picta stările interioare ale modelelor.
De aceea am ales spre comentare naturi statice cu flori, mai puţin cuoscute publicului larg, pentru că, un artist trebuie cunoscut din mai multe unghiuri de exprimare artistică, iar lucrările cu portrete sunt mult mai prezente în albumele de specialitate.
,,Crizanteme albe” este titlul primului tablou selectat. Pictorul plasează vasul de flori pe axul median al compoziţiei, ridicându-l puţin mai sus, spre partea superioară a lucrării,  pentru a lăsa spaţiul mesei să ofere echilibru compoziţiei, adăugând chiar şi două elemente – o carte şi un plic – pictate în tonuri pastelate. În fundalul lucării se poate observa un detaliu dintr-un tablou, pictat în pesulaţii largi, chiar cu elemente de limbaj plastic introduse voit, precum punctul şi linia sinuoasă.
Dar ce impresionează la acest tablou sunt tocmai florile, modul de împăstare a stratului pictural, de reliefare a fiecărei corole floale, deoarece este foarte greu să pictezi alb pe alb şi să redai şi spaţialitatea, tridimensiunalitatea.
Jocul între plin şi gol, între pastă şi semi-pastă conferă lucrării o vibraţie, un echilibru vizual şi chiar o ordine a dispunerii obiectelor în acelaşi cadru, lucruri pe care Nicolae Tonitza le-a redat într-un mod propriu de exprimare plastică.
Cea de-a doua lucrare ,,Vase cu maci” trezeşte interes prin modul de compunere a tabloului, prin repetiţia vizuală oferită de subiect – două vase identice purtând acelaşi tip de flori. În spate, pictorul a aşezat o ţesătura in caroiaj folosind alb, negru şi gri neutru pentru ca cele două vase să se detaşeze şi să aibă spaţialitate. Pentru echilibrul cromatic şi implicit vizual, artistul lasă câteva petale de maci pe suprafaţa mesei. Gama cromatică destul de restrânsă oferă totuşi atmosferă întregului tablou. Există în acelaşi timp şi o ritmicitate a lucrării prin opoziţia dată de corolele florale şi ţesătura fundalului.
Ultima lucrare selectată este ,,Natură statică”, o compoziţie demnă de studiu atât pentru subiectul religios, cât şi pentru modul de abordare, de alegere a obiectelor ce o compun. Cromatica este una a complementarelor roşu-verde, orange-albastru. Un desen sigur şi foarte rafinat, cu o linie modulată fără a deranja vizual arată oferă tabloului o anumită preţiozitate. Nicolae Tonitza a aşezat pe o masă două canceie şi o vază în miniatră, două pristolnice sau flori ale pâinii, iar pe fundal apare un detaliu de icoană pe sticlă – căreia îi respectă desenul uşor stângaci, specific icoanelor vechi tradiţionale. Pentru a face o oarecare legătură între obiecte a aşezat o carte şi un drapaj. Măiestria pictorului este demonstrată de rafinamentul culorilor, de redarea materialităţii fiecărui obiect în parte şi inclusiv de respectarea desenului decorativ prezent pe cele trei vase. Prin tema aleaasă artististul face legătura cu spiritul uman, cu religiozitatea umană, prin simbolistica atât a vaselor de pământ cât şi a obiectelor de cult.
Sper ca din această scurtă prezentare, cititorii să observe şi o altă latură tematică a operei lui Tonitza şi să devină dornici de a cunoaşte cât mai mult din creaţia acestui pictor, descoperindu-i creaţia atât în muzee cât şi în albumele de artă.
Trebuie să ne respectăm valorile şi trecutul ca să putem clădii viitorul.


Cristina OPREA
Redactor literar al Radio TV UNIREA  


crizanteme-albe tonitza


vase cu maci tonitza