ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

ARTIŞTII PLASTICI TURDENI
oameni frumoşi cu suflete pline de culoare


Am descoperit de ceva vreme în frumosul oraş Turda din judeţul Cluj un cerc de artişti cu mare dăruire pentru frumos. În cadrul Galeriei Municipale Turda se organizează expoziţii de grup sau individuale şi fiindcă este doar o singură galerie şi mai multe asociaţii artistice atunci au împărţit spaţiul pe lunile anului, să poată avea acces toată lumea. Un lucru fair- play în viziunea mea. Fiindcă eu am ajuns în prima parte a anului, când spaţiul revenea Societăţii Culturale ,,Filarmonia” Turda am cunoscut câţiva din membrii acestei societăţi. Vreau să menţionez că un artist poate fi membru şi la celelalte asociaţii fără nici un fel de reproş aşa că există punţi de legătură între acestea.
Prima pictoriţă întâlnită a fost doamna Maria Cristea. O pictoriţă sensibilă care a studiat la Liceul de Cluj-Napoca şi apoi a lucrat o bună perioadă din viaţă la Casa de Cultură din Vânju - Mare (Mehedinţi), întorcându-se ulterior la Cluj. În atelierul domniei sale am descoperit atât tablouri cât şi icoane. Şi am mai descoperit că pictează pe piatră şi ou, aceste materiale necesitând alte tehnici de abordare. Temele abordate sunt cele clasice. Diferă însă concepţia compoziţională, modul de redare a acestora, cromatica şi tipul de transpunere pe cadru. M-au impresionat câteva lucrări. Una dintre ele, o fereastră deschisă, iar pe pervaz fiind aşezată o floare de muşcată roşie. Fereastra, simbol al deschiderii către un alt spaţiu sau către o altă lume şi floarea, ca semn al realului, al concreteţei şi al fragilităţii. Observându-i cu atenţie tablourile am descoperit modul cum redă vibraţia naturii, cum transpune cromatic fiecare peisaj, cum dispune pe planuri de adâncime a fiecare element în parte. Pasionată de portret, pictoriţa mi-a spus că în această toamnă v-a deschide o expoziţie de grafică cu tema Portretul.
Am închis uşa atelierului cu sufletul înmuiat în culoare şi am continuat să descopăr oameni frumoşi. Următorul artist a fost pictorul Dumitru Popa un artist extrem de interesant prin modul de abordare a tematicilor, mai ales a unei teme principale, aceea a Universului. Lucrările, de dimensiuni relativ mari, au spontaneitate şi compoziţia pendulează între liniile de forţă şi culoare. Aşezate cu lejeitate, petele se susţin compoziţional şi se completează cu liniile, astfel dau un tot vizual interesant. Absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj-Napoca clasa profesor Ana Lupaş, a avut un demers interesant al vieţii ca apoi să se retragă la Turda. Aici participă la toate manifestările culturale expoziţionale atât locale cât şi naţionale. Abordează tehnici diferite, lucrează grafică şi pictează pe mătase.
Tot la galeria de artă l-am întâlnit şi pe sculptorul Iosif Stegaru. Absolvent al Şcolii Populare ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, domnia sa este un îndrăgostit de lemn în interiorul căruia are şi alte inserţii din alte materiale, unul fiind metalul. Dar ce este special la creaţia sa este că descoperă rădăcini pe malurile Arieşului sau în alte zone şi din ele îşi creează lucrările. Le curătă, le tratează şi apoi folosindu-se de forma lor exterioară, vine şi le ,,dă viaţă”, le reintroduce în lume prin intermediul creaţiei, aş putea spune că le repune în circuit, dar un circuit cultural. A abordat mai multe teme printre care ,,Fereastra” sau ,,Satul părăsit”. Şi ce este foarte interesant, faptul că domnia sa a pus bazele unei galerii de artă în Cluj, în cadrul firmei la care a lucrat, deci a dorit să îşi ajute colegii oferindu-le şi un spaţiu expoziţional pe simezele căruia să îşi prezinte creaţiile. Vorbeşte cu pasiune despre Societatea Culturală ,,Filarmonia” Turda şi se bucură de faptul că numărul membrilor a crescut considerabil.
Apoi periplul meu a continuat şi l-am cunoscut pe pictorul Manole Ciui, un artist foarte pasionat de studierea şi aprofundarea picturii şi a temelor ei. Profesor de biologie cu experienţă expoziţională este preocupat de a dialoga cu semenii săi prin intermediul culorii. Scheletul însă pe care aşterne culoarea este ideea. Dublu formator, ca profesor şi ca pictor, încearcă să ajungă prin creaţii, prin tablourile domniei sale pline de armonie să surprindă o stare, un gând, o trăire. Sunt ritmice şi pline de muzicalitate pentru că vibrează prin gamele cromatice alese, fiecare purtând un tip de mesaj sufletesc, lucru descoperit atât în peisaje cât şi în naturile statice cu flori. Atmosfera ce se degajă este una de trăire interioară exprimată în exterior pe cadrele compoziţionale.
Şi pentru că doamnele sunt prezente pe simeze cu lucrări interesante am descoperit un suflet sensibil, delicat la pictoriţa Cornelia Vidraşcu. Absolventă a Şcolii Populare de artă ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca la secţia design vestimentar a avut un demers foarte interesant. A plecat de la creaţia vestimentară care este şi acum o mare dragoste artistică şi s-a apropiat de colajul pe pânză, apoi de pictură. Şi-a creat propriul stil îmbinând colajul cu pictura şi de aici au fost create nişte compoziţii extrem de sugestive, compoziţii plastice în care relieful dat de colaj este completat vizual de culoare, o culoare bine armonizată.
Dar domnia sa mai realizează şi păpuşi Waldorf. Împreună cu o altă prietenă Iudita Pelea, lucrează aceste păpuşi numai din materiale textile naturale. Le personalizează prin tipurile de costume pe care acestea le poartă. Modul acesta de apropiere tot de arta creaţiei vestimentare o fac să nu uite prima pasiune – designul.
Şi pentru că în Turda localul Muzeului de Istorie se găseşte în Palatul Princiar am participat la vernisajul expoziţiei personale de pictură a domnului Cornel Vana. Artist cu o bogată activitate expoziţională a dorit să pezinte publicului mai multe teme din creaţia sa: peisajul transilvan, florile, compoziţiile figurative şi o temă mai specială. Această temă este o simbioză între pictura figurativă cu personaje şi pictura bizantină.  O dată cu vernisaea expoziţiei pictorul a lansat şi propriul album intitulat ,,Praguri transilvane”, un album foarte bine editat, cu fotografii, după lucrări, de înaltă ţinută. Lucările pictate în tuşe expresive, cu suprapuneri sau juxtapuneri surprind prin modul de organizare al spaţiului compoziţional. Atmosfera este una vivantă ce captează privitorul. Desenul trasat cu siguranţă transpare din stratul pictural definind foarte bine formele. În compoziţiile figurative caută lumina şi umbra prin propriul limbaj plastic, definind caracterul fiecărui personaj.
Părăsind muzeul am păşit pragul atelierului unui sculptor şi pictor domnul Flaviu Bugnariu, un artist complet şi complex. Îndrăgostit de sculptură, foloseşte într-o simbioză mai multe materiale în aceeaşi lucrare, adică lemn, piatră şi lut. Are lucrări de mari dimensiuni în Salina Turda unde există o îmbinare între sare, ceramică şi metal. Lucrările domniei sale sunt compoziţii interesante, uşor caricaturizante, ce descriu o anumită parte a societăţii, a vieţii cotidiene.  Am mai descoperit că acest artist sculptează şi în os, sculpturi miniaturale, de o precizie deosebită şi cu o mare corectitudine a desenului.
În ceea ce priveşte pictura, privindu-i tablourile am descoperit un bun colorist. Evitând griurile, lucrările domniei sale sunt alternanţe la monotonia vieţii. Iubind culoarea şi expresivitatea acesteia, oglindeşte în tablouri frumuseţea figurii umane. Atent observator al  mediului, al naturii, reflectă prin cromatica savuroasă, bogată în tonuri, căldura sufletească şi trăirile profunde în faţa naturii. Păstrează un desen concis, cu forţă de sintetizare, alege anumite unghiuri din care priveşte peisajul. Locurile descrise pe pânze sunt peisaje din zonă, ce păstrează parfumul de odinioară şi unde parcă timpul s-a oprit.
Aceşti artişti sunt numai o parte din numărul celor ce bucură sufletele publicului turdean şi cu siguranţă fiecare îşi dăruieşte cu drag, spre a fi admirată, propria creaţie.
Închei articolul dorindu-vă tuturor o primăvară frumoasă, culorile ei să vă inunde sufletele, iar dacă aveţi trecere prin oraşul Turda, intraţi în Galeria Municipală şi admiraţi creaţiile acestor minunaţi oameni, creatori de frumos, pentru că merită.

 

 

cornelia vidrascu

 

cornel vana

 

dumitru popa

 

flaviu bugnariu

 

iosif stegaru

 

manole ciui

 

maria cristea