ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

IN MEMORIAM – UMBERTO  ECO       

Il nome della rosa     

 

    Sic transit gloria mundi (Patricius 1516), Așa trece gloria lumii – acest citat celebru, care se referea la faptul că nici Papa de la Roma nu este nemuritor (preluat de la Episcopul catolic italian Augustinus Patricius Piccolomineus) – se potrivește și acum, după 500 de ani, cînd marcăm dispariția unuia dintre cei mai mari scriitori și filozofi ai lumii, Președintele Școlii Superioare de Studii Umaniste de la Universitatea din Bologna – Umberto Eco.

    Născut în ziua de 5 ianuarie 1932, în orașul Alessandria din regiunea Piemont, situată în nord-vestul Italiei, Umberto Eco, fiul contabilului Giulio Eco, și-a petrecut copilăria într-o zonă muntoasă din Piemont (unde se mutase cu mama sa, Giovanna Eco, în timp ce tatăl său fusese trimis în război) și a primit o educație romano-catolică, în cadrul Societății St. Francis de Sales, ordin religios la care se va referi deseori, în operele și în interviurile sale.
    Umberto Eco a studiat filozofia la Torino, luându-și licența în estetică, iar din anul 1959 a fost consilier editorial al celebrei edituri Bompiani din Milano. De asemenea, a condus revista VS. Quaderni di studi semiotici și este autor de romane, eseuri, tratate academice și cărți pentru copii. În anul 1962 s-a căsătorit cu academiciana de origine germană Renate Eco-Ramge (născută în 1935, în Frankfurt pe Main) și au împreună un fiu și o fiică. Din anul 1971 a fost numit profesor universitar de semiotică la Universitatea din Bologna. (Semiotica este disciplina care cercetează felul în care funcționează comunicarea și semnificarea, relațiile dintre cod și mesaj, dintre semn și discurs.) Umberto Eco a fost profesor de semiotică și la câteva dintre cele mai celebre universități americane și europene. El este socotit, pentru opera sa științifică, drept unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale, scrise cu un umor și cu o ironie debordante, reprezintă adevărate modele ale genului.
De-a lungul celor 60 de ani de cercetare științifică și de creație literară – de la opera sa de debut Il problema estetico in San Tommaso, din 1956 și până în prezent –, lui Umberto Eco i-au fost acordate nenumărate premii și distincții, inclusiv Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (în anul 1993), precum și titlul de Doctor Honoris Causa al peste 50 de Universități.
Opera sa beletristică, culminând, în 1980, cu romanul Il nome della rosa (Numele trandafirului), este deosebit de vastă și renumită pentru subtilele jocuri de limbaj și pentru abundența simbolurilor și aluziilor culturale. În romanul Numele trandafirului – care a apărut și în limba română, la editura Dacia din Cluj (în 1984), în traducereea lui Florin Chirițescu, și care a fost apoi ecranizat (în 1986), cu actorul Sean Connery, în rolul principal: William von Baskerville –, Umberto Eco a combinat remarcabil elemente de semiotică, într-un cadru ficțional, cu analiză biblică, studii medievale și teorie literară.
Printre alte romane celebre se numără: Pendulul lui Foucault, Insula din ziua de ieri,  Baudolino, și, cel mai recent, Cimitirul din Praga, publicat în 2010, un adevărat best-seller. La acestea se mai adaugă numeroase texte academice, cărți pentru copii și multe eseuri.  

    În noaptea de 19 februarie 2016, la Milano, scriitorul italian, semiotician, editor și filozof Umberto Eco s-a înâlțat la ceruri, la vârsta de 84 de ani, lăsându-ne să ne gândim cu tristețe cum: Sic transit gloria mundi!
 
Agnes-Maria ORBAN
Mihai ANTHONY


eco