ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Celebrităţi din România

Preambul:  
Doresc să prezint cititorilor noştri, la rubrica Celebrităţi din România, articole, comentarii despre viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi (uitate, uneori, pe nedrept) care s-au remarcat prin geniul şi prin talentul lor, lăsând posterităţii adevărate capodopere artistice – în domeniile artelor plastice, cercetării ştiinţifice, literaturii, muzicii –, pentru ca noi, cei de azi, şi generaţiile viitoare, să ne putem pleca fruntea, cu recunoştinţă, în faţa memoriei lor şi să le cinstim, la adevărata lor valoare.  (Agnes Maria ORBAN)

 

Mihai EMINESCU – Poetul iubirii

 

 

eminescu1    Mihai Eminescu – cel mai important POET al naţiunii române, Poetul iubirii, al codrului bătut de vânt, al izvoarelor şipotinde, supranumit Luceafărul poeziei româneşti – s-a născut în miez de iarnă (pe 15 ianuarie 1850) şi a zburat printre îngeri în miez de vară (pe 15 iunie 1889), la vârsta de doar 39 de ani şi 5 luni.
    
Mihai Eminescu a văzut lumina zilei pe plaiuri moldovene, la Botoşani, fiind al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici (căminar era un rang boieresc purtat de un slujitor al statului, însărcinat cu strângerea dărilor) şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, şi a purtat la naştere numele de Mihail Eminovici. Copilăria şi-a petrecut-o în mijlocul naturii la Botoșani, la Ipotești și prin împrejurimi, urmând, până în 1886, școala primară și apoi gimnaziul, în limba germană, la Cernăuți.
Prima poezie intitulată La mormântul lui Aron Pumnul i-a fost publicată în ianuarie 1866, în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziaști”, scoasă de elevi în memoria profesorului lor de limba română, iar în 25 februarie 1866 debutează cu poezia De-aș avea, în revista Familia de la Pesta, editată de Iosif Vulcan, care îl convinge să-și schimbe numele din Eminoviciu în Eminescu.
    Mihai Eminescu a studiat la Viena, între  anii 1869 și 1872 , la Facultatea de Filozofie și Drept. Aici activează în organizațiile studențești și, în 1872, o cunoaște pe Veronica Micle (1850-1889), iubirea vieții sale – care era, la acea vreme, căsătorită cu Profesorul universitar Ștefan Micle (mai mare cu 33 de ani decât ea) și avea atunci două fetițe de 6 și de 4 anișori. Între anii 1872 și 1874 își continuă studiile la Berlin, ajutat de Asociația Culturală Junimea din Iași, care i-a acordat o bursă pentru obținerea doctoratului în filozofie. După întoarcerea în țară este numit Director al Bibliotecii Centrale din Iași. Mai apoi, după ce îndeplinește funcția de revizor școlar (între anii 1875-1877), Eminescu lucrează ca redactor, apoi redactor-șef la ziarul Timpul, din București, în perioada 1877-1883.
    Despre viața și creația celui mai mare poet al românilor s-au scris și se vor mai scrie tomuri întregi, așa încât, ne rezumăm acum doar în a enumera numai câteva din muzele care l-au inspirat pe Poetul iubirii în crearea celor mai frumoase poezii de dragoste din lume.
Veronica Micle a fost Muza care l-a inspirat pe poet în multe din creațiile sale, timp de 17 ani. De-a lungul anilor petrecuți în România, la Viena sau la Berlin, Poetul iubirii a fost însă cucerit și de alte  frumuseți ale timpului, precum: Casandra – fiică de ţăran, blondă şi cu ochi albaştri, prima lui iubită din copilărie (mai mare decât el cu 2 ani, care s-a stins din viaţă la vârsta de 16 ani); Maria Vasilescu (mai mare ca el cu 5 ani) – actriţă în trupa de teatru Fanny Tandini; Eufrosina Popescu – frumoasa actriţă blondă, cu 18 ani mai mare decât el; Nataliţa – o brunetă focoasă, sora lăutarului Micheru din Iaşi; Milly – frumoasa nemţoaică blondă, cu ochi albaștri, din Berlin, pe care el a cunoscut-o prin 1874, după ce, în 1872, la Viena, se îndrăgostise pe viață de Veronica Micle; Mite Kremnitz (cumnata lui Titu Maiorescu), scriitoare germană din anturajul Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva); artista de teatru Cleopatra Poenaru – căreia i-a dedicat poezia "Pe lângă plopii fără soț"  (verișoara lui I. L. Caragiale și fiica pictorului Constantin Lecca). Tuturor acestor iubiri,  mai mult sau mai puțin trecătoare, Mihai Eminescu le-a dedicat poezii nemuritoare!
Considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cel mai important  poet al românilor, Mihai Eminescu a scris și proză și a fost un jurnalist desăvârșit. Articolele sale – publicate în periada în care a lucrat la Timpul – ofereau cititorilor o radiografie a vieții politice din acea epocă și îi deranjau, de multe ori, pe politicienii vremii.
Creația sa poetică aparține romantismului european întârziat, făcând trecerea de la simbolismul lui Charles Baudelaire și Stéphane Mallarmé la modernismul secolului XX.
Golul lăsat în literatura română de dispariţia lui Mihai Eminescu (pe 15.06.1889) nu a putut fi umplut nici până acum, după 127 de ani, de creaţia vreunui alt poet din Ţara munţilor Carpaţi, cu toate că panoplia marilor poeţi români cuprinde şi alte numeroase nume celebre precum: Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, Ana Blandiana, George Coşbuc, Octavian Goga, Nicolae Labiş, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, George Topîrceanu, Carmen Sylva şi mulţi alţii.

    Mihai Eminescu – Poetul iubirii a inspirat şi va inspira şi peste veacuri generaţiile de iubitori şi creatori de poezie din România pentru că, aşa cum spunea și bardul de la Mirceşti Vasile Alecsandri:  tot românul s-a născut POET.

 

ORBAN Agnes Maria,  

Redactor literar

 

eminescu2

Actrița Eufrosina Popescu

 

eminescu3

Poeta Veronica Micle (22.04.1850-03.08.1889)