ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Crăciunul - 2015

 

 

    Îmi amintesc cu nostalgie de anii copilăriei, când așteptam cu emoție sărbătorirea  Crăciunului, venirea Moșului cu bară albă – căruia, în urmă cu 50-60 de ani, în România comunistă, nu aveam voie să-i spunem Moș Crăciun, ci doar Moș Gerilă –, cu sacul plin cu jucării și cu dulciuri, pentru copiii cuminți și silitori, iar noi ne străduiam să învățăm ”pe din-afară”  poezii cu brazi împodobiți, cu oameni de zăpadă, cu săniuțe, cu fulgi de nea…

    Crăciunul face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine și este cea de-a patra mare sărbătoare – după Paști, Rusalii și Vinerea Mare – a creștinătății. De Crăciun ne bucurăm de nașterea, în ieslea cea săracă din Bethlehem, a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, sortit de Tatăl său Ceresc să sufere și să se jertfească pentru iertarea păcatelor noastre, ale oamenilor.  
    Nașterea Domnului a fost aniversată, de-a lungul veacurilor, pe întregul mapamond, la date diferite, Crăciunul fiind serbat pe 25 Decembrie, începând abia din secolul IV. În țările în care predomină religia islamică/musulmană, precum și în China, Crăciunul nu este serbat decât de o mică parte a populației.
    Împodobirea bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice, această tradiție răspândindu-se cu repeziciune în restul Europei și apoi în toată lumea, după Primul Război Mondial. Dintre podoabele pentru brad, bomboanele în staniol colorat, ghirlandele, globurile multicolore, lumânările și artificiile au devenit clasice. La baza bradului împodobit, Moș Crăciun își așează cadourile, în noaptea de ajun.
    Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în limba engleză: Santa Claus), care și-a făcut apariția încă din secolul I. Conform unei legende, tradiția cadourilor, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, ar proveni de la Martin Luther, care ar fi propagat, din anul 1535, această datină numită Christkindl, ca pe o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag, din data de 6 decembrie.  
    Crăciunul, în tradiția românească, este una dintre cele mai importante sărbători creștine și are la bază o minunată legendă populară, referitoare la greutățile pe care le-a întâmpinat Fecioara Maria, însoțită de dreptul Iosif, înainte de a-l naște pe Sfântul Iisus Hristos, în ieslea vitelor familiei bătrânului Crăciun din Bethlehem. După o citire aprofundată a Evangheliilor, aflăm că cei trei regi, care veniseră cu daruri la Iisus (Mesia), de fapt nu erau regi, ci astrologi (numiți pe atunci magi sau vrăjitori), veniți din Est, probabil din zona Babilonului. Ei aduceau drept daruri, pentru noul născut: aur, smirnă și tămâie.
Sărbătoarea Crăciunului este anunțată și celebrată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul  (în seara și în noaptea de ajun) și apoi cu Steaua (în primele zile de după Crăciun), pentru a vesti Nașterea Mântuitorului și venirea Anului Nou. Ajunul Crăciunului începe la români cu colindul „Bună dimineața la Moș Ajun!”, colindele de iarnă – a căror origine se pierde în vechimile istoriei poporului român – fiind texte rituale cântate, închinate Crăciunului  și Anului Nou.

Cu ocazia acestor două sărbători tradiționale, dorim cititorilor noștri un Crăciun-2015 fericit, multă sănătate și un fericit An Nou 2016.
La Mulți Ani!

Mihai ANTHONY   Jurnalist & literat

 

craciun

Crăciunul – Nașterea Domnului Iisus Hristos