ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Toamna culturală la Wiener Neustadt


    Cele trei zile de artă şi cultură românească prezentată în oraşul Wiener Neustadt din Austria, inclusiv sărbătoarea dedicată Zilei Naţionale a României mi-au adus bucurie şi mulţumire sufletească, atât mie personal cât şi întregii echipe de la Cercul Cultural şi RadioTV Unirea.
    Prin aceste cuvinte pe care le aştern pe hârtie cu multă dragoste şi din suflet, vreau să-mi exprim mulţumirile mele tuturor celor, care mi-au fost alături şi s-au implicat cu mult profesionalism în organizarea şi desfăşurarea festivităţior din perioada 27-29 noiembrie 2015.
    Sunt încântat să citesc, să ascult şi să urmăresc în mass media reacţiile participanţilor, care au avut ocazia să guste din cultura românească de cea mai bună calitate şi să petreacă româneşte înconjuraţi de români dragi, care ne fac cinste atât în ţară cât şi peste hotare.
    Odată cu sărbătorirea Zilei Naţionale a României am lansat primul număr al revistei de artă şi cultură “UNIREA”, am celebrat 13 ani de la fondarea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA, 65 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Municipale „Petru Maior“ din Reghin, Ziua Sfântului Andrei şi Hramul Bisericii Greco-Catolice Române din Wiener Neustadt.
    Este foarte adevărat că activităţile din acest an au fost de mare amploare faţă de anii precedenţi, în care am organizat doar un spectacol dedicat Marii Uniri. Nimic însă nu poate fi mai frumos decât atunci când te întâlneşti cu oameni dragi, care îţi sunt alături şi care pun suflet în tot ceea ce fac.
    Pentru cei care nu au avut ocazia să fie prezenţi la festivităţile din luna noiembrie 2015, voi aminti pe scurt activităţile desfăşurate.
    Programul din 27 noiembrie a debutat cu o serată muzical literară, expoziţii de pictură, grafică, fotografie şi o introducere în secretul picturii sacre- Icoana. Programul s-a încheiat cu „Ora de sănătate“.
    Am fost încântat să aduc salutul respectos de bun venit tuturor celor prezenţi şi să-mi prezint câţiva colegi din RTV Unirea, care au fost implicaţi în rolul de moderatori ai serii: Iulian Ioan Hotico, preot paroh al Bisericii Greco-Catolice din Viena şi Wiener Neustadt dar şi realizator literar la RTV Unirea, de data aceasta a fost şi în calitate de gazdă. Gabriella Costescu şi Puiu Răducanu, două persoane cu inimă bună ce fac parte şi ei din frumoasa familie RTV Unirea şi pe această cale, vreau să le mulţumesc nespus de mult pentru sprijinul acordat.
    Gabriella Costescu de la Sighişoara a prezentat primul număr al revistei “Unirea”, care după cum am amintit a fost lansată cu ocazia acestor zile dedicate Marii Uniri. Apoi l-a prezentat pe Pastorul Ion Buciuman scriitor din Bucureşti, a venit cu două volume de versuri “Poiana cu Izbuc“ şi “Melania, ghici! Versuri mici”; pe doamna Otilia Sârbu scriitoare şi profesor universitar la „Hyperion” Bucureşti, care ne-a prezentat cartea “Omul şi mitul în secolul 21”. Bunul meu prieten Puiu Răducanu, a venit de la Râmnicu Vâlcea cu volumele recent aparute, antologiile „Mama”, “Tata”, “Flori de Taină”, “64” şi “Femeia zâmbetului meu”. El a prezentat colegele din Vâlcea, pe d-na dr. Gabriela Valentina Popescu, care a vorbit despre „Ozonoterapie”, scriitoarea Zenovia Zamfir de la Biblioteca „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea şi pe Liliana Hinoveanu Ursu, poetă și realizator de emisiuni la „Radio-România”, postul teritorial „Oltenia-Craiova”. Le mulţumesc din suflet că ne-au fost alături. Vreau să mulţumesc de asemenea şi colegelor mele de la alte asociaţii culturale româneşti, d-nei Sifora Sava de la asociaţia „Hora” din Viena, care a venit cu o surpriză în faţa tuturor recitând poezia “Vino şi vezi”, care îi aparţine şi pe care ne-a dedicat-o nouă echipei de la RTV Unirea, oferind în încheiere buchetul de flori al prieteniei.
    Mulţumesc Irinei Trofin şi d-nei Carmen Geller din Pasau, doamnei Mariana Mihăilă din Praga, o colaboratoare de excepţie şi nu în ultimul rând, domnului Dorel Uşvad de la Viena, care ne-a încântat cu o expoziţie despre Vlad Tepeş. Mulţumesc totodată şi celor doi tineri, care au venit cu o expoziţie de Icoane tocmai de la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Strâmtura-Maramureş. Pe această cale ţin să-i mulţumesc din suflet şi părintelui Nifon, stareţul acestei Mănăstiri. La această festivitate a participat şi preotul ortodox Răzvan Gâscă de la Biserica Ortodoxă „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Wiener Neustadt, care ne-a vorbit despre Icoană şi importanţa ei, ne-a îndemnat să fim mai buni, înţelegători şi să ne ajutăm între noi.
    Vreau să-i mulţumesc domnului Colonel Horia Emanuel Mocioc, ataşat al Ministerului Apărării, care din Partea Ambasadei României de la Viena ne-a onorat invitaţia, însoţit fiind de soţia domniei sale şi care au stat până la sfârşitul festivităţii maraton a acestei seri.
    Am avut deosebita plăcere să avem în mijlocul nostru o delegaţie de oameni de cultură din Reghin, scriitori şi publicişti de o valoare deosebită cărora, le mulţumesc pentru tot ceea ce ne-au oferit pe parcursul celor trei zile la Wiener Neustadt. Drd. Nicolae Băciuţ director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, tehnoredactor la un număr mare de volume şi reviste de cultură printre care se numără şi revista noastră “Unirea” şi căreia îi semnează tehnoredactarea. Recitalurile de poezie ale domnului Băciuţ, muzica folk în interpretarea Sorinei Bloj cantautoare, poetă şi director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin, şi Magdalenei Puskaş au umplut inimile participanţilor de bucurie. Expoziţiile de pictură, fotografie, artă populară românească ne-au transpus într-o lume aparte, a binelui, a liniştii sufleteşti. Expoziţia de cărţi semnate de Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Borzan Maria (Reghin), Elena Harja (Reghin), Ion Buciuman şi Otilia Sârbu (din Bucureşti), Uşvad Dorel (Viena), Ovidiu Bujor, Zenovia Zamfir (Vâlcea), Gheorghe Puiu Raducanu (Băile Olăneşti) precum şi expoziţia de cărţi poştale şi ilustrate, din colecţia domnului Schuller Petera au fost vizitate cu un interes deosebit. Deasemeni mulţumesc doamnei Cristina Oprea pentru lucrările din expoziţia de grafică, dar şi pentru grafica revistei noastre “Unirea”. Apreciez mult lucrările doamnei Oprea şi cuvintele frumoase, aşezate pe unele lucrări, cum ar fi:
“Căutare
A picurat roua amintirilor de pe frunzele copacului Timp, direct de pe fila albă a iubirii.
Uscaţi-vă! le-am poruncit pentru că eu, trebuie să îmi găsesc literele aurii de toamnă, pentru a scrie numele dragului meu drag”.
Mulţumesc şi artistei plastice prof. Victoriţa Duţu, realizatoare de emisiuni la Radio Tv “Unirea”, pentru expoziţia de pictură şi cuvintele frumoase pe care ni le-a trimis. Mulțumesc de asemenea doamnei Agnes Maria Orban și domnului Mihai Anthony din Viena, redactori literari la Radio Tv Unirea, care ne-au trimis o scrisoare, mesaj al aprecierii pentru activităţile desfăşurate la sfârșitul lunii noiembrie a.c.. Mulțumesc conducerii televiziunii „Diaspora TV” în special domnului Jorj Coleșnicov, pentru efortul depus și pentru buna colaborare. Mulțumesc domnului prof. Hans Dama din Viena, scriitor și om de știință originar din România, pentru că ne este mereu alături.
          Totodată vreau să-i mulţumesc şi doamnei directoare Roxana Man, care ne-a surprins cu o expoziţie de artă populară contemporană „Ii şi podoabe tradiţionale din mărgele”. Pictura naivă a fost reprezentată de Elena Hârja. Mulţumesc doamnei Carmen Chiorean, doamnei Sorinei Bloj,  pentru implicare şi pentru tot ceea ce am realizat împreună! Mulțumiri conducerii Primăriei Reghin și celor care au oferit sprijin pentru deplasarea grupului în Austria. Mulţumesc domnului doctor Vasile Bodnar din Sighetu Marmaţiei pentru prezentarea cremelor Regenerol în cadrul orei de sănătate şi pentru frumosul recital de poezie oferit la spectacolul de sâmbata 28 noiembrie 2015.
Invitaţii noştri au venit şi cu o expoziţie de bucate tradiţionale româneşti pregătite cu atâta pricepere de către reghinencele Marioara Popovici, Lucreţia Bordaş şi Viorica Hârşan.
O voce deosebită, o apariţie deosebită în costumul popular autentic Maria Neag, ne-a încântat auzul cu melodii îndrăgite româneşti atât vineri seara cât şi a doua zi, când am sărbătorit Ziua Naţională a României.
Şi ce onoare pentru noi, Nicolae Botgros, dirijor al Orghestrei Naţionale „Lăutarii”, din Chişinău, un muzician de excepţie, artist cu un repertoriu bogat, de la “Hora în două părţi” la creaţii de cafe-concert şi chiar lucrări clasice. Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic. De această dată a fost prezent atât în prima zi cât şi a doua zi cu un concert, care a făcut să răsune sala de spectacol din Lanzenkirchen. Mulţumesc maestre Nicolae Botgros, pentru efortul dumneavoastră, pentru românismul de care daţi dovadă şi pentru adevărata prietenie!
O mare mulţumire vreau să aduc şi corului „Solemnis” de la Biserica „Delea Nouă” din Bucureşti dar şi lui Florin Filimon, artist, care trăieşte la Viena, cu o voce inconfundabilă şi un repertoriu bogat. El s-a ocupat şi de sonorizare, având grijă ca totul „să sune“ bine. Florin este un om deosebit, mereu alături de mine și de aceea îi spun încă odată, mulțumesc mult prieten drag!
A treia zi, 29 noiembrie 2015, am sărbătorit Hramul bisericii Greco-Catolice din Wiener Neustadt. Slujba a avut loc in Domul din oraş, fiind prezent şi Abatele Monsenior Karl Pichelbauer. Corul Solemnis a concertat în cadrul acestei ceremonii, iar colindele româneşti interpretate de grupul din Reghin au răsunat în marele Dom.
Nu în ultimul rând vreau să-i mulţumesc lui Răzvan Roşu, antropolog, doctorand în etnografie şi folclor, care alături de fratele său cu toba şi Petrică Zele cu vioara, ne-au colindat şi ne-au prezentat o părticică din folclorul autentic din zona Mărieşelului şi nu numai.
Doamnei profesor Floarea Cândea Ranta îi rămân îndatorat pentru efortul deosebit şi colindele frumoase. Şi de această dată ne-a făcut o surpriză venind împreuna cu domnul Ioanăş Adrian Voicu de la editura Tiparniţa din Arad, aducând un numar mare de cărţi pentru biblioteca Cercului Cultural “Unirea”, totodată pregătită ca de sărbători cu colaci şi bucate alese. Mulţumesc din suflet doamnă dragă şi ne dorim mereu să vă avem aproape. Doresc să aduc mulţumirile bine meritate domnului Horia Muntenuş, scriitor şi regizor, care din pacate nu a reuşit să fie prezent decât cu sufletul alături de noi, de aceea ne-a transmis aceste cuvinte:
“Fraţi români,
V-aţi întâlnit la Viena pentru a celebra 1 Decembrie, Ziua noastră Naţională, zi a unităţii noastre. M-aţi chemat şi pe mine acolo, vă mulţumesc şi vă doresc din tot sufletul meu sănătate! Gândire limpede! Doamne-ajută-vă!
Dar eu nu am reuşit să ajung din pricina stării mele de sănătate. Vă îmbrăţişez şi, pe când mă voi face bine, la anul, voi fi şi eu cu voi!
Sărbători fericite! Noroc bun!
Horia Muntenuş“
Mulţumesc maestre!
            Mulţumesc tuturor celor, care aţi trimis articole pentru revista “Unirea”, pentru cuvintele alese pe care mi le-aţi adresat şi pentru colaborarea extraordinară.
Ţin să vă mulţumesc încă odată tuturor celor amintiţi mai sus pentru tot ceea ce aţi făcut cu mult efort propriu dar cu iubire pentru cultura şi arta românească. Trăirea aceasta nu se poate cumpăra cu bani ci se poate oferi numai din inimă către inimă, iar dumneavoastră aţi făcut acest lucru pentru semenii duneavoastră, pentru ţară şi neam. Mulţumesc familiilor din Wiener Neustadt, care ne-au fost alături şi au oferit sprijinul necesar atât fizic cât şi financiar, în special preotului Iulian Hotico, doamnei Daniela Moldovan, familiilor Tinc, Vladu, Sabău, Pleşa, Săpătoru şi alţii.
Mă aplec cu respect în faţa dumneavoastră şi vă doresc să rămâneţi neschimbaţi şi să ne vedem şi la anul! Până atunci vă doresc însă multe bucurii şi împliniri pe toate planurile. Pentru că este vremea bucuriei şi vremea colindelor, să păstrăm gândurile bune şi frumuseţea sufletului ce străluceşte în fiecare dintre noi, să iertăm, să ne iubim, să fim uniţi.
Naşterea Mântuitorului Isus Hristos să vă aducă lumină, fericire, sănătate şi bunăstare în căminul dumneavoastră.
Noul An să fie unul prosper şi plin de realizări!
Crăciun fericit!
Sărbători luminate!
La mulţi ani!!!
Ioan Godja
RadioTv Unirea -Austria                                                                                               14.12.2015

 


Vino şi vezi!

În curtea RTV UNIREA la Wiener Neustadt
E mare sărbătoare.
Prietenia Româno – Austriacă,
de 13 ani îşi construieşte ”CASĂ de PIATRĂ”!!!
Vino şi vezi!
Scriitorii şi poeţii s-au adunat la frângerea cuvântului...
Pâinea cititorilor – Vinul metamorfozelor.
Cu mantia-i din metafore, poezia pluteşte încet...
Epitetele o poftesc în inimă şi-n casă,
pe EA - ”Zeiţa IUBIRII”!
Vino şi vezi !
Bucuria şi mulţumirea au adus buchetul enorm al PĂCII!!!
Vino şi vezi!
Dragi oaspeţi poftiţi să savurăm!!!

27.11.2015. Sifora Sava – Dedicaţie RTV.Unirea


DSC 0214


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218


DSC 0218