ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Invitaţie la interculturalitate: literatură şi muzică la Institutul Cultural Român din Viena

 

Am avut bucuria de a cunoaşte, acum mulţi ani în urmă, şi de a colabora, din 2010, cu un grup de oameni deosebiţi – scriitori, profesori, muzicieni, artişti, jurnalişti, iubitori de cultură, de literatură, de frumos – din Viena, originari din România, oameni inimoşi, cu o deschidere mare spre universalitate, care îşi pun toată priceperea şi energia creatoare pentru a realiza întâlniri culturale şi literar-artistice de mare impact şi de neuitat pentru cei care sunt implicaţi şi participă activ la aceste manifestări.

O astfel de întâlnire memorabilă la care am participat a fost cea organizată de Institutul Cultural Român din Viena (Rumänisches Kulturinstitut Wein), Societatea „Austro-Română” din Austria (Österreichisch Rumänische Gesellschaft), Asociaţia „Şvabilor Bănăţeni” din Austria (Banater Schwaben Österreichs), Asociaţia „Hora” din Viena şi Radio TV „Unirea” din Austria, sub frumosul generic „Invitaţie la interculturalitate: literatură şi muzică”, manifestare care s-a derulat duminică, 18 octombrie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Viena.

Deosebitul eveniment cultural „Invitaţie la interculturalitate: literatură şi muzică” de la Institutul Cultural Român din Viena a reunit scriitori – autori din Viena, România (Timişoara) şi Budapesta care şi-au prezentat activitatea literară –, muzicieni, jurnalişti şi oameni de cultură şi s-a derulat după următorul program: cuvânt de deschidere: Irina Cornişteanu – director (Institutul Cultural Român); saluturi: Mag. Lukas Vosicky (Societatea „Austro-Română” din Austria), Prof. Dr. Hans Dama (Asociaţia „Şvabilor Bănăţeni” din Austria), poeta şi traducătoarea Sava Sifora (Asociaţia „Hora” din Viena), Ioan Godja (Radio TV „Unirea” din Austria); moderator: Prof. Dr. Hans Dama.

În deschiderea propriu-zisă a programului literar-artistic, Veronica Balaj – scriitoare, jurnalistă radio-TV, membră a Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România – a prezentat volumul bilingv (român-german) ”De şapte ori viaţa”, citind un fragment din această carte.

A urmat Nelu Brădean Ebinger – scriitor, şef al Departamentului de Economie de la Universitatea din Budapesta (Corvinus) –, care a prezentat romanul ”Love story in Budapest”, citind un fragment din romanul său.
În continuarea programului literar-artistic, Remo Neusatz a prezentat volumul ”Banat Gedichte” semnat de Prof. Dr. Hans Dama – poet, traducător, profesor la Institutul de Filologie Romanică de la Universitatea din Viena –, scriitorul citind din versurile sale.

A urmat Sifora Sava – poetă, traducătoare, preşedinta Asociaţiei „Hora” din Viena – care a prezentat cartea ”Gândește, devino şi trăiește cutezător” (”Denke, verde und lebe Bold”, traducere din limba germană în limba română de Sifora Sava) semnată de Karl M. Pilsl.
Apoi, Prof. Dr. Hans Dama a prezentat romanul ”Apa trece, pietrele rămân” de Alice Albrich Mavrocordat.
În încheierea programului, Dorel T. Uşvad – pasionat colecţionar şi om de cultură din Viena – a prezentat expoziţia de fotografie „Soprana Maria Cebotari”.

    Toate momentele literare ale evenimentului cultural „Invitaţie la interculturalitate: literatură şi muzică” au fost fericit presărate cu minunate şi emoţionante secvenţe muzicale susţinute de Liviu Burz (bass la Opera din Viena), Sanda Chioreanu (violonistă), Prof. Andrei Roth (pianist), iar printre piesele audiate s-au regăsit: ”Pe lângă plopii fără soţ” de Mihai Eminescu, ”Rapsodia Română” de George Enescu, ”Ciobănaş cu trei sute de oi”, ”Wiener Blut” de Johann Strauss, ”My Way” (with lyrics), ”Meditation” de Jules Massnet.
Aşa cum spuneam încă de la început, evenimentul cultural „Invitaţie la interculturalitate: literatură şi muzică” va rămâne o întâlnire memorabilă, atât pentru organizatori, cât şi pentru participanţi. Felicitări tuturor!

 

Adriana Weimer


radio