ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

O nouă revistă pentru românii din Austria : Revista „UNIREA”

Un rol importat în cadrul peisajului jurnalistic românesc l-au jucat întotdeauna publicaţiile culturale. Presa românilor din diaspora nu face excepţie, aşa încât nu ne rămâne decât să ne bucurăm ori de câte ori o nouă revistă românească îşi face prezenţa pe piaţa jurnalistică europeană.


Este momentul să salutăm apariţia Revistei „Unirea” periodic de cultură şi artă editat de Asociaţia „Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea”, cu sediul la Wiener Neustadt, în apropiere de Viena. Primul număr al revistei este rodul colaborării dintre redactorii: Doina Craiu, Gabriella Costescu, Victoriţa Duţu, Corina Ofelia Corpodean, Ana-Maria Cuciureanu, Lenuţa Marinca, Dana Berci, Gelu Pintea, Cristian Armeana. Aceştia au practicat jurnalismul ca reporteri şi realizatori ai unor emisiuni de radio şi televiziune formând echipa „Radio TV Unirea”. Astfel, trecerea de la jurnalismul media, la textul scris a rezultat din dorinţa lor firească de a se exprima altfel şi anume, prin intermadiul articolelor, interviurilor, reportajelor şi creaţiilor artisitice, literare şi plastice, selecţionate pentru a da consistenţă paginilor primului număr al Revistei „Unirea”.


De remarcat sunt articolele cu caracter mărturisitor în care redactorii revistei se dezvăluie şi îşi comunică experienţele ca membrii ai echipei de jurnalişti de la Radio TV „Unirea”. În articolele cu caracter biografic, autorii îşi motivează decizia de a participa la elaborarea acestei reviste culturale, exprimându-şi totodată speranţa că o publicaţie destinată românilor din Viena şi Austria îi va ţine pe aceştia mai aproape de România şi de cultura naţională.


Spre exemplu, Fondatorul Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea, dl. Ioan Godja recunoaşte că a reuşit să atragă în colectivul revistei jurnalişi şi colaboratori valoroşi printre care se numără şi „Gabriella Costescu, care redactează şi revista Creneluri Sighişorene”, iar ca tehnoredactor l-a ales pe Nicolae Băciuţ care editează cu succes revista“Vatra Veche” de la Tg. Mureş”.

Este firesc să subliniez că publicaţia este frumos decorată cu imaginile unor picturi - realizate de Victoria Duţu, Cristina Oprea, Corneliu Ionescu şi Bettina Wagner- şi cu fotografiile sculpturilor realizate de Ioan Astăluş şi Dumitru Verdianu


Nu lipsesc din structura publicaţiei paginile de poezie, articolele de critică literară şi critică de artă, interviurile şi materialele referitoare la evenimentele culturale „de top” organizate la Sighişoara, Viena ori în alte oraşe austriece. Un numar destul de mare de articole oferă informaţii despre modul în care a fost sărbătorită Ziua Românilor de Pretudindeni în Austria. De reţinut este şi articolul despre colaborarea asociaţiilor româneşti din străinătate, articol semnat de Ing. Emil Mateiaş, vicepreşedinte al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania (LARG).


Fără a intra în detalii suplimentare atrag atenţia asupra caracterului extrem de variat al materialului jurnalistic furnizat de Revista „Unirea” menţionând, în acest sens, ştirile referitoare la activităţile culturale ale românilor din Cenăuţi, articolele cu caracter istoric şi etnografic, materialele de critică muzicală precum şi pagina de „Cronică vieneză”.

Fără îndoială diversitatea articolelor reunite în primul număr al revistei este rezultatul atragerii unui mare număr de colaboratori din ţară şi din străinătate fiind, în egală măsură, o garanţie a faptului că revista va avea un număr mare şi variat de cititori.


Împreună cu colegii mei, de la Agenţia de Presă AŞII ROMÂNI din Germania şi cei de la ziarul „VOCEA TA”, doresc Revistei UNIREA, viaţă lungă, mult succes în activitatea jurnalistică, plecând de la premisa că suntem practicanţii „celei mai frumoase meserii din lume”, cum a numit „jurnalismul”, Gabriel Garcia Márquez.                 

 

LILIANA MOLDOVANrevista