ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

LUMINĂ LINĂ la Sighişoara


“Lumină lină lini lumini,
Răsar din codri mari de crini
De dincolo de lumi venind
Și niciodată poposind..."

 

 

Așa sună ingenioasele versuri aparținând poetului Ioan Alexandru, dar la Sighișoara lumina a poposit ,,Deasupra stinsului pământ/ Lumină lină – Logos sfânt”, într-un ,,OCTOMBRIE RUGINIU”, devenit cuprinzător cocteil literar al zilei de 9 octombrie 2015.
Nu întâmplător, cunoscutul poet Nicolae Băciuț, personalitate marcantă a vieții culturale mureșene, a cuprins în recitalul său de poezie poemul ,,Lumină lină” de Ioan Alexandru, din care tocmai am citat.
Programul s-a constituit într-un bogat evantai de genuri și publicații literare, fiind prilejuit de lansarea revistei ,,Creneluri Sighișorene” nr.6/ 2015.
După cuvântul de deschidere întru întâmpinarea oaspeților, rostit de doamna Gabriella Costescu, președinta Asociației Literare ,,Creneluri Sighișorene”, a urmat un moment muzical interpretat în duet la chitară de tinerii Ridy Mihaela şi Alex Grama. Prestația lor artistică a fost una de înaltă încărcătură emoțională, deschizând sufletele printr-un cântec patriotic sub tricolorul arborat în ambientul elegantei săli de conferinţe a Hotelului “Cavaler”,care ne-a fost vatră caldă prin bunăvoința domnului Bașa Petru.
Imnul Asociației Literare ,,Creneluri Sighișorene”, pe versuri de Anda Voican (voce), muzica Traian Comșa (chitară), autori. Artiștii noștri au cucerit auditoriul și cu piese muzicale pe versuri de Adrian Păunescu.
În calitate de redactor-șef, Gabriella Costescu a prezentat structural, ideatic și din punct de vedere estetic recenta apariție a revistei ,,Creneluri Sighișorene”, respectiv nr. 6/2015.
A făcut aprecieri asupra creațiilor și creatorilor care au dat viață revistei, subliniind dimensiunile ei valorice și amprenta internațională prin extinderea colaborărilor peste meridiane.
În acest context, am fost invitată și subsemnata spre a face referire la colaborarea cu Cenaclul Literar ,,Dor” din Iowa City, înființat de Ana Ligia Grideanu. Am dedicat auditoriului poemul ,,Numai ochiul meu”, o viziune asupra toamnei.
Domnul Nicolae Codrea a susținut o inedită pledoarie privind revigorarea unor vestigii creștine, respectiv Donariul de la Chinedriu-Biertan - sensuri și semnificații creștine din secolul al IV-lea.
Prin Antologia semnată de Nicolae Băciuț, avem parte de ,,Întoarcerea lui Ioan Alxandru” și tot domniei sale îi datorăm bucuria de a face prezentarea cărții sale intitulate ,,Pretexte și contexte”, publicații pe care cu onor le-a susținut în fața receptivului auditoriu.
Dinuca Burian, director al Bibliotecii orășenești ,,Liviu Rusu” din Sărmașu de Mureş, și-a deschis sufletul împărtășindu-ne din cartea sa ,,Sărmașu, File de monografie”, dar și prin ,,Graiul Câmpiei Transilvane”. De altfel, ,,Graiul Câmpiei Transilvane” a devenit viu prin impresionantele momente tradiționale, folclorice, susținute de femei reprezentând toate anotimpurile vârstelor și chiar onorabila vârstă de 83 de ani, dacă ne referim la strigătura “Găinii”.
Tinerii sărmășeni Alina Uțiu și Sekely Cristian au susţinut un monolog în versuri din care a reieşit descrierea costumului popular al zonei.
    Este o onoare pentru orașul nostru să avem astfel de mesageri ai obiceiurilor neamului românesc și le inserăm numele în scris cu gratitudine: Grupul folcloric „Graiul Câmpiei”, de la Sărmașu: Laura Vințeler, Emilia Boia, Rozalia Moldovan, Maria Baciu. Fără a-i uita nici pe vrednicii dascăli care i-au însoțit: Neli Bucur și Ana Uțiu.
Trăitor în Germania, scriitorul Michael Cutui-Baetu a venit în patrie și la Sighișoara pentru comunicarea spirituală cu compatrioții prin cartea sa de excepție ,,Psihologia crimei”, susținând-o printr-o prelegere și o ilustrare filmată.
După momentul poetic de factură populară, fericită îngemănare cu artistele sărmășene, poeta Maria Prodan ne-a descrețit frunțile cu versuri pline de tâlc și umor, așa cum îi stă bine românului.
A sosit și momentul acordării autografelor din partea autorilor cărților și a coautorilor revistei sighișorene.
De remarcat prezența mass media la evenimentul cultural al orașului Sighișoara, respectiv “RadioSon” şi “Independentul Sighişorean”, ca și a viceprimarului Ionel Gavrilă, care, prin alese cuvinte, a adus aprecieri pozitive acestei reuniuni de suflet.
Pentru împlinirea protocolului, ne-am bucurat de primire la cafeneaua “Voynich”. Gazdele s-au întrecut în ospitalitate cu musafirii care n-au venit cu mâna goală. Sarmalele, plăcintele și fructele puse laolaltă cu alte alese bucate de acasă și din partea casei au creat o masă îmbietoare și vorbitoare...
Cu adevărat hrana sufletească s-a dovedit a fi ,,Un răsărit ce nu se mai termină/ Lină lumină din lumină lină”, la Sighișoara.

 

Ana Munteanu Drăghici
Vicepreşedinte Asociaţia litarară “Creneluri Sighişorene”DSCN7821


DSCN7830


DSCN7837


DSCN7849


DSCN7872


DSCN7874