ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

TRIPLU EVENIMENT CULTURAL
LA BIBLIOTECA METROPOLITANĂ
DIN BUCUREŞTI

 

,,Confluenţa Artelor” s-a numit manifestarea culturală ce a avut loc pe data de 5 octombrie la ora 17, la Biblioteca  Metropolitană din Bucureşti. Evenimentul a fost impărţit în trei mari momente culturale: vernisajul expoziţiei de pictură la care alături de mine au venit doi colegi pictori din Câmpulung Muscel – Liviu Florian Ciocă şi Ionel Dâmboianu. Cel de-al doilea moment a fost inchinat literaturii contemporane avându-l ca invitat special de la Cluj –Napoca pe scriitorul Horia Muntenuş ce a lansat romanul ,,Dincolo de stelele reci” apărut la Editura Azbest Publishing 2015. Totul a culminat cu un concert oferit de Adriana Dumitiu (soprană), Daniela Rădulescu (soprană), Mihaela Vâlcea (pian), Mădălina Dănilă (pian) şi micuţa dar excepţionala Isabelle Adi Ştefan (pian).
Am să descriu puţin acest eveniment şi am să vă dezvălui faptul că eu am dorit să realizez o întâlnire intre arte, iar protagoniştii, veniţi din trei regiuni importante ale ţării – Oltenia, Muntenia, Ardeal să ,,vorbească” prin creaţiile lor publicului bucureştean, despre arta contemporană specifică fiecărei zone.
Prin peregrinările mele prin ţară am descoperit un orăşel fascinant care se numeşte Câmpulung - Muscel, unde o mână de oameni talentaţi încearcă să susţină arta plastică. De aceea i-am invitat la acest eveniment. pe doi dintre ei – Liviu Florian Cioacă şi Ionel Dâmboianu, membrii ai Cenaclului de Arte Plastice ,,I. D. Negulici”, cu multe participări la expoziţii de grup locale dar şi în ţară. În cadrul acestei expoziţii domnul Liviu Florian Cioacă a expus un număr de 10 lucrări, cu tematică inspirată din peisajele zonale, dar şi portrete. Peisajul luat ca lait motiv subliniază de fapt, prin combinaţiile cromatice, stările artistului, trăirile sale. Culoarea, bine studiată, aşezată cu grijă şi cu mult echilibru, cu ajutorul tuşelor ritmate, aminteşte de pictura românească interbelică, bine structurată. Cu un spirit de observaţie  bine dezvoltat, pictorul explorează cu mare atenţie peisajul, iar pe scheletul unui foarte bun desen, modelează culoarea, transfigurând-o în funcţie de anotimp, creînd privitorului stări interioare de bucurie şi frumuseţe. Portretele au surprins prin corectitudinea desenului şi expresivitate. Cel de-al doilea artist, Ionel Dâmboianu a expus 12 peisaje. La prima impresie vizuală privitorul este atras de frumuseţea griurilor colorate, descoperind astfel sensibilitatea autorului, dar şi forţa de expresie ce se degajă din cadrele compoziţionale. Artistul extrage din peisaj esenţa şi o transpune cu mare îndemânare pe pânză. In tuşe lagi, peisajele sale vibează pecum sufletul artistului, ce defineşte o nouă formă de expresie, dar mai ales de impresie asupra subiectelor atât de des întâlnite. Trăind în acea zonă mirifică a Muscelului, nu putea să nu rezoneze cu zona, de aceea surprinzătoare au fost peisajele marine, pe care pictorul le-a expus, şi care au fost pictate chiar in această vară. Paleta sa luminată de tonuri calde, delicate a fost bine echilibrată de griurile reci. Artistul a adus în prim-plan marea, cu balansul ei şi cu întreaga sa atmosferă, ilustrând prin cromatică dorinţa sa de explorare a acestei zone plină de senzualitate. Fără al idealiza, peisajul l-a pictat în tonuri rafinate dând dovadă de o mare pasiune şi mult talent şi mai ales măiestrie în combinarea tonurilor cromatice.
La această expoziţie am aşezat pe simeze la rândul meu un număr de 17 tablouri, compoziţii de factură suprarealistă, în care zona ancestrală comunică cu spiritul uman prin intermediul unui limbaj simbolic.
Despre invitatul de la Cluj, domnul Horia Muntenuş, scriitor important al Ardealului contemporan, pot spune că l-am cunoscut la Craiova, cu prilejul unui eveniment deosebit pe care domnia sa il organizează de trei ani alături de Asociaţia ,,Podul lui Apollodor”, Filarmonica ,,Oltenia” şi Muzeul de Artă din Craiova, in luna martie, lună în care maestru Constantin Brâncuşi a păşit pe celălalt tărâm. Este vorba de ,,Zilele Constantin Brâncuşi”.  Apoi a revenit pe meleagurile craiovene de Zilele oraşului, aducând cu sine, munca sa, romanul ,,Dincolo de stelele reci” şi filmul documentar regizat chiar de domnia sa, dedicat ansamblului de la Târgu-Jiu şi intitulat ,,Calea Eroilor”.  Pe lângă regizor, Horia Muntenuş este un scriitor ce a publicat mult, de la poezie la eseuri de hermeneutică, şi aici permiteţi-mi să citez titlurile cărţilor sale ,,Noaptea exilatului”, ,,Ioan”, ,,Gura de piatră”, ,,Dreptul la tristeţe”, ,,Liber”, ,,Pythia”, ,,Dincolo de Brâncuşi” şi ,,Poesii (frânturi din tinereţe)”. Am citit cartea destul de lent, lăsând să se decanteze în mintea mea, toate scenele importante şi am descoperit o nouă viziune asupra romanului contemporan. Acest lucru m-a determinat să îl invit să îşi lanseze cartea ,,Dincolo de stelele reci” în cadrul manifestării noastre ,,Confluenţa artelor”.  Deşi mai avea o lansare tot a aceleiaşi cărţi, la Librăria ,,Mihai Eminescu” în aceeaşi zi, a fost de acord să se alăture şi nouă.
Ca întreaga seară culturală să se încheie frumos, am ales o altă formă de exprimare a artei şi anume muzica. Astfel am avut patru invitate de seamă ce au susţinut un recital în sala ,,Auditorium”, sala de concerte a Bibliotecii Metropolitane, unde au fost aplaudate îndelung de către publicul iubitor de frumos, prezent la manifestare. Astfel soprana spintă Adriana Dumitriu a interpretat lied - urile de M. Negrea ,,Primăvara”, ,,Mugurii” şi de Carmen –Petra Basacopol ,,Rău de frumuseţe”. O altă invitată, soprana Daniela Rădulescu a ales aria ,,Muzica” din opereta ,,Valurile Dunării” a lui G. Grigoriu. Ambele soliste au fost acompaniate de pianista Mihaela Vâlcea, care a avut un mic recital de pian. Fiind o seară culturală specială, nu putea lipsi George Enescu, de aceea pianista Mădălina Dănilă a interpretat partea a 2-a din Sonata op. 24 nr.1 în fa# minor. Tot concertul s-a încheiat cu micuţa pianistă de numai 9 ani, care a impresionat publicul cu măiestria ei. A ales cinci piese: M. Clementi Sonatina op. 36 nr.1 în Do Major şi Partea 1 din Sonatina op,36 nr. 3 în Do Major şi  M. Jora trei piese din ,,Poze şi pozne” (,,La gura sobei”, ,,Din amintirile tuşei Catinca” şi ,,Tranca - fleanca”) , dar la aplauzele publicului a mai interpretat alte două piese.
Înaintind în noapte, evenimentul durând cam două ore şi jumătate, luminile s-au stins, încet, încet, manifestarea încheindu-se, iar eu am speranţa că cei prezenţi au luat cu ei în suflet măcar o parte din energia benefică degajată de bogata paletă cromatică a pictorilor, de eleganţa  frazelor scrise cu acurateţe şi de melodicitatea sunetelor.  
Le mulţumesc celor prezenţi, dar în special celor care au contribuit la realizarea acestui triplu eveniment cultural: Liviu Florian Cioacă, Ionel Dâmboianu, Horia Muntenuş, Adriana Dumitriu, Daniela Rădulescu, Mihaela Vâlcea, Mădălina Dănilă şi Issabelle Adi Ştefan. Nu în ultimul rând mulţumesc conducerii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi domnului Florin Preda ce ne-a jutat la organizarea evenimentului.   
Alături de noi am avut ca parteneri media Radio Televiriunea Unirea, conducerii căreia îi mulţumesc, în persoana domnului director Ioan Godja.
Expoziţia va rămîne deschisă publicului timp de două săptămâni. 

 

Cristina OPREA
12074758 1159207167441762 1633040038660152294 n


12079418 1159208450774967 5891872449668798163 n


12079727 1159210034108142 1400591910139386876 n