ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Cronica vieneză

 

 

 

Ambasada României din Viena a invitat, în ziua de marți 06 octombrie 2015, mai mulți membri ai diasporei române din Austria la o primă întâlnire cu noul Ambasador al României în Republica Austria, E.S. Domnul Bogdan Mazuru, care şi-a prezentat deja scrisorile de acreditare E.S. Preşedintelui Federal austriac Dr. Heinz Fischer, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Hofburg, în ziua de 14 septembrie 2015.
Preşedintele Heinz Fischer şi Ambasadorul Bogdan Mazuru au purtat, cu această ocazie, o discuţie oficială despre relaţiile româno-austriece. A fost analizat stadiul acestor relații şi importanţa parteneriatului economic şi european dintre Austria și România. Au mai fost abordate și alte teme de actualitate, precum criza refugiaţilor, care necesită o soluţie la nivel european. De asemenea, s-a discutat despre cooperarea pe plan european, inclusiv din perspectiva deţinerii succesive, de către Austria şi România, a Preşedinţiei Consiliului UE, în anul 2019, precum şi despre Strategia UE pentru regiunea Dunării.
Domnul Bogdan Mazuru – care lucrează din 1991 la Ministerul Afacerilor Externe – este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, promoţia 1986. Înainte de a începe cariera diplomatică, a lucrat ca inginer automatist, din 1987 până în 1991. În 1992 a absolvit un program de formare profesională pentru diplomaţii din Europa Centrală şi de Est, la Academia Diplomatică a Ministerului German al Afacerilor Externe. Acum, la vârsta de 53 de ani, Domnul Bogdan Mazuru are o bogată experienţă ca şef de misiune diplomatică, după ce a condus Ambasada României în Germania, apoi a fost şeful Delegaţiei Permanente a României la NATO, iar din 2010 a fost Ambasador al României în Franța. E. S. Domnul Bogdan Mazuru s-a născut pe 26 martie 1962, vorbeşte fluent engleza, franceza, germana și este căsătorit cu Doamna Emilia Mazuru.

 

cronica1

***

 

Concertul de solidaritate cu imigranții „Voices for refugees“ (Voci pentru refugiați) – pentru o Europă a omeniei –, la care au participat 15 soliști și orchestre, printre care Conchita Wurst și Die Toten Hosen, s-a desfășurat sâmbătă, 03 octombrie 2015, de la orele 18:50 la 23:00, în Heldenplatz din centrul Vienei, în prezența a peste 150.000 de spectatori.
Concertul a fost onorat chiar de prezența Președintelui Austriei, Dr. Heinz Fischer, care a apreciat desfășurarea acestui eveniment și a adresat felicitări organizatorilor și participanților. Cum impresiile spectatorilor și ale altor austrieci intervievați au fost foarte diferite, redăm două dintre acestea:
– un tânăr transpirat de prea mult dans și răgușit de atâta cântat ne-a declarat entuziasmat că ”acest concert este minunat și extrem cool!”;
– iar o pereche de pensionari austrieci, care veniseră să viziteze muzeele (deschise de la orele 18:00 până la ora 1, după miezul nopții, cu ocazia acțiunii ”Lange Nacht der Museen”) era de părere că: ”ar fi minunat și cool (cum zicea tânărul de mai-nainte) dacă fiecare din cei 150.000 de participanți la acest concert ar fi luat doar câte un imigrant musulman, pe care să-l găzduiască, să-i dea de mâncare și să-l învețe limba germană, scutindu-i astfel pe politicieni de a mai căuta soluții (pe care nu sunt în stare să le găsească!) pentru oprirea acestui exod musulman spre Germania. Alfel, totul este doar o  propagandă electorală.”

 

cronica2

***

 

Propaganda electorală la Viena mai durează, în realitate, doar o sptămână, pentru că Duminica următoare, pe data de 11 octombrie 2015, sunt așteptați la urne cei peste 1.300 000 de vienezi cu drept de vot, spre a alege noua conducere a Vienei, pentru următorii 6 ani.
Actuala coaliție (SPÖ – die Grünen) (roșu-verde), condusă de către primarul socialist Dr. Michael Häupl și de viceprimărița Maria Vassilakou, nu mai are nici o șansă de a câștiga împreună peste 50% din sufragiile alegătorilor, așa încât ”die rote Wien” s-ar putea să se transforme – în urma succesului liberalilor lui H. C. Strache (FPÖ), așa după cum se preconizează – în ”die blaue Donau”!

***

Spectacolul intitulat „Literatură și muzică fără granițe” – care va avea loc Duminică, 18 octombrie 2015, orele 18:00, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena – promite a fi un reușit eveniment de ”interculturalitate”.
 Spectacolul va fi prezentat de autori din Austria, România și Ungaria – Dr. Hans Dama, Veronica Balaj și Nelu Brădean-Ebinger –, care vor citi din operele lor,  cu aportul unor soliști de la Opera de Stat din Viena: mezosoprana Aura Twarowska și basul Liviu Burz.
Această serată literar-muzicală va fi sponsorizată de mai multe instituții culturale românești și austriece din Viena.

 

cronica3
***


    Ziua recoltei – Erntedankfest – este sărbătorită în Viena, în fiacare an, în lunile  septembrie – octombrie. Anul 2015 se pare că a fost destul de bogat, fără calamități naturale (exceptând exodul imigranților musulmani!), nu numai în Austria, dar și în alte țări ale lumii.
Cu toate că, ”Ziua recoltei” s-a sărbătorit la Viena, în Heldenplatz, între 5 și 6 septembrie 2015, în Duminicile care au urmat au avut loc, în numeroase cartiere vieneze,  slujbe și programe festive organizate de Bisericile Catolice austriece și de școli.
În Germania, această populară sărbătoare a recoltei are loc anual în prima zi de Duminică a lunii octombrie, culminând cu  Oktoberfest, de la München (19.09 – 04.10.2015).


Agnes ORBAN & Mihai ANTHONY


cronica4

 

cronica5


Erntedankfest 2015 – celebrat de Parohia din cartierul vienez Leopoldau,
unde slujește și preotul ardelean Ioan Iulian Hotico.