ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Emoţii trezite de armonii cromatice
- pictorul Corneliu Ionescu -


Pe data de 12 septembrie la Galeria ,,Arta” din Câmpulung Muscel am avut plăcerea să descopăr noi moduri de exprimare asupra frumosului, întâlnind creaţia pictorului Corneliu Ionescu, artist cu o frumoasă carieră. Format la clasa profesorului Gheorghe Şaru la Institutul de Arte Plastice ,,Ion Grigorescu” a avut numeroase participări la expoziţii naţionale şi internaţionale. În demersul său vizual a primit mai multe premii, din care îl amintesc pe cel din 2004, când a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
Pictura sa redefineşte modul de abordare a două mari şi clasice teme – natura statică şi figura feminină. De ce afirm acest lucru?
Pentru că esenţializează natura statică, conferindu-i aproape valoare simbolică, accentul pictorului fiind pus pe două elemente – figurativul floral şi jocul armonic între griuri colorate. Jonglează cu nuanţe calde şi reci, fiecare compoziţie având o structură proprie. Plecând de la concreteţea subiectului, simplifică formele obiectelor şi se lasă condus de  efectele luminii şi ale culorii, de echilibrul vizual dat de nuanţele aparţinînd aceleaşi familii de culori puse în dialog cu tonuri de griuri neutre. Pendulează de la alb la negru, fiecare culoare având propria trăire şi contribuţie la ilustrarea  stărilor interioare ale artistului.
Florile pictate în tuşe largi, produc privitorului o stare de bucurie prin inflorescenţa lor şi o atmosferă plină de romantism.
Aşezarea celor două teme în aceeaşi expoziţie mă duce cu gândul că, artistul de fapt ne ,,povesteşte” despre fragilitatea femeii şi despre efemeritatea vieţii.
Floarea are o scurtă durată temporală, dar prin intermediul artistului ea primeşte un spaţiu relativ atemporal.  
Femeia nu este portretizată, ea are o aură de mister deoarece artistul a căutat o anumită profesie – baletul - în care aceasta are graţie, eleganţă, senzualitate şi o oarecare fragilitate. Balerina este ,,descoperită” de artist în anumite momente, cele de repaos fizic. Dar aş spune că de fapt domnia sa a pictat momentele de interiorizare, acest lucru fiind dat de atitudine. Dacă privim cu atenţie, aceste balerine, ele nu îi pozează artistului ci prin ascunderea chipului de fapt doresc o păstrare a anonimatului sau chiar să se retragă în spaţiul interior, pentru a-şi reface forţele pentru a –şi duce mai departe menirea.
Dansul împletit cu graţia este redat prin mişcarea personajului, dar ceea ce este interesant în viziunea pictorului, rămâne tipul de a gândi şi compune un cadru. Rar sunt compoziţiile cu mai multe personaje. Probabil artistul a dorit ca fiecare personaj să ne destăinuie câteva lucruri despre sine. În raport de mişcare, armonizează gama cromatică cu mare măiestrie. Paleta redusă dezvăluie un fin observator şi rafinat colorist, care numai apelând la câteva culori, crează o armonie extraordinară.
Pentru scurt moment am avut impresia că toamna s-a mutat în galeria de artă, dacă priveam cu atenţie gama cromatică a întregii expoziţii, dar elementele figurate m-au îndemnat să cercetez punctele ideatice de la care a plecat pictorul Corneliu Ionescu, atunci când a propus publicului câmpulungean această expoziţie. Femeia personificând floarea, atât prin atitudine cât şi prin vestimentaţie, iar floarea prin corola sa ilustrând-o pe femeie, pe balerină. O simbioză ideatică extrem de interesantă.
Manifestarea culturală s-a bucurat de o primire caldă din partea iubitorilor de frumos şi de cultură ai acestui minunat oraş Câmpulung Muscel. Dacă ar fi să definesc în câteva cuvinte expoziţia aş spune – balsam pentru suflet prin muzicalitatea culorii şi frumuseţea mesajului.


 Autor : Cristina Oprea, artist plastic, dr. în istorie şi arte vizuale

 

IMG 0137

 

IMG 0139

 

IMG 0142

 

IMG 0143