ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Zilele Orașului  Sărmașu ediția a XIII – a

 

Biblioteca Orășenească “Liviu Rusu” a deschis porțile orașului Sărmașu, vineri  28 august 2015, pentru ce-a de-a XIII-a ediție a Zilelor Orașului.
Directoarea instituției, doamna Dinuca Burian a primit oaspeții la sediul bibliotecii, într-un cadru festiv, având pregătite pentru inaugurare, colecția de carte Liviu Rusu, donație a familiei Rusu de la Cluj Napoca, galeria de 11 portrete “Oameni de cultură - Cetățeni de onoare ai Sărmașului”, și expoziția de pictură a doamnei Șugar Leonora. A prezentat programul celor trei zile și a adus mulțumiri pentru colaborare doamnelor Uțiu Ana, Doina Pălăcean, Socaciu Iuliana, Irina Rațiu.
Drd. Nicolae Băciuț a făcut o evocare Liviu Rusu, cu trimitere spre spațiul bistrițean, vorbind despre acesta ca fiind o personalitate complexă a acestui spațiu. Născut la Sărmașu, fiu al preotului Constantin Rusu și al Emei Turi, a urmat Liceul evangelic german la școala Liviu Rebreanu din Bistrița, formarea lui ca intelectual având ca punct de plecare școala bistrițeană. De fapt, aici la Bistrița, a fost o „pepinieră de academicieni”, pentru că Bistrița a dat cei mai mulți academicieni, iar Liviu Rusu  a fost unul dintre membrii Academiei Române post mortem.
Impresionant a fost faptul că domnul Nicolae Băciuț a prezentat auditoriului cartea oferită cu autograf chiar de Liviu Rusu cu titlul „Logica frumosului”, o filozofie legată de demonizarea esteticului, esența cărții fiind legată de tipurile de frumos din natură. ”Un bust al lui Liviu Rusu ar fii necesar pentru a fi adus în spațiul public” a menționat domnia sa, a felicitat demersurile făcute de bibliotecă prin Dinuca Burian directoare instituției, care-și dă interesul pentru valoare și efectele ei pe termen lung, iar interesul pentru promovarea folclorului și al tradiției din partea locului aici a prins rădăcini.
 Poetul Menuț Maximinian jurnalist, redactor la „Răsunetul” Bistrița, a ținut un recital liric, apoi a felicitat-o pe doamna Dinuca Burian pentru activitatea culturală susținută și continuată într-un ritm frumos și de admirat, pentru lucrarea monografică a orșului Sărmașu și culegerea de folclor partea I „Graiul Câmpiei”. Este mândru că, printre cetățenii de onoare ai galeriei din bibliotecă se află și bistrițenii Valentin Marica și Nicolae Băciuț.
Printre invitați s-au aflat artistele plastice Balazs Klara și Veress Zsuzsa care au avut ca rol de îndrumare, copii din tabăra de pictură.
În parcul orașului Sărmașu a avut loc depunere de coroane la statuia lui Vasile Simonis, prefect al Transilvaniei din partea primăriei Sărmașu. Evenimentul a început cu slujba ținută de patru preoți: preot protopor Ilie Bucur, Camară Daniel și alții
Primarul Mocean Ioan în cuvântarea sa a salutat invitații și personalitățile, a menționat că anul 2015 este an comemorativ pentru Sărmașu, pentru cei  70 de ani de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. A invitat toți participanții, ca în cele trei zile pregătite cu fast, să se bucure de de tot ce este valoros din cele scoase din lada de zeste a bunicii, să deguste cele pregătite din bucătăria bunicii. Localitățile componente Sărmașului au pregătit de toate, inclusiv arta tradițională culinară. A mulțumit de asemenea pentru ajutorul acordat de administrația și consiliul local al primăriei, care vor face ca cele trei zile să devină de neuitat.
Au fost înmânate diplome veteranilor de război,  elevilor cu realizări și îndrumătoarelor elevilor din tabăra de pictură Balazs Klara și Veress Zsuzsa.
A mai luat cuvântul președintele consiliului județean Ciprian Dobre, care a adus mesajul din partea instituției, a vorbit despre întoarcerea la tradiție, despre „desțelenirea” gliei din fiecare localitate a județului, apreciind eforturile făcute pentru susținerea tradiției și continuarea ei. Un lucru important propus de domnia sa, a fost ca până în 2021, noi mureșenii trebuie să devenim Capitală Europeană a Culturii, să schimbăm în mai frumos fața județului.
În numele prefectului de Mureș Lucian Goga, a vorbit directorul de cabinet domnul Palcu….urând realizarea tuturor proiectelor inițiate și legate de cultură.
Deputatul Vasile Gliga reprezentat din partea Parlamentului Român emoționat profund de moment a rostit: „Să identificăm românul din fiecare din noi, de la copii îmbrăcați în costume populare, până la veteranii de război în vârstă de 103 ani, să fim alături de maeștrii literelor, preoții, ostașii, să învățăm să fim mai buni în cinstea eroilor”.
La finalul acestor prelegeri, invitații au fost poftiți în parcul orașului, unde s-au pregătit preparate din gastronomia locală tradițională din Balda, Vișinelu, Sărmășel-Sat, Sărmășel-Gară, Larga și Moruț. S-au amenajat corturi împodobite cu ștergare și cuverturi, zestrea sărmășenilor păstrată în suflet și la loc de cinste, sărbătoare a sărbătorilor pentru iubitorii de frumos.
Această impresionantă zi, a luat final în casa familiei Marin Racovițan, doamna Natalia primindu-și oaspeții cu fast și bucurie. S-a ținut o seară literară de neuitat, acompaniată frumos la orgă de maeștrii muzicii clasice.

 

Gabriella Costescu
Președinte Asociația Literară „Creneluri Sighișorene”


P1090999


P1100006


P1100011


P1090993


P1100019