ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Celebrităţi din România


Preambul:  

Doresc să prezint cititorilor noştri, la rubrica Celebrităţi din România, articole, comentarii despre viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi (uitate, uneori, pe nedrept) care s-au remarcat prin geniul şi prin talentul lor, lăsând posterităţii adevărate capodopere artistice – în domeniile artelor plastice, cercetării ştiinţifice, literaturii, muzicii –, pentru ca noi, cei de azi, şi generaţiile viitoare, să ne putem pleca fruntea, cu recunoştinţă, în faţa memoriei lor şi să le cinstim, la adevărata lor valoare.  (ORBAN Agnes Maria)  

 

George Enescu   
                             


enescu1George Enescu, cel mai important muzician român – fiul arendaşului Costache Enescu și al soției acestuia, Maria (fiica preotului Cosmovici) –, s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni din judeţul Botoşani, pe malul Prutului.

Încă din copilărie, micul Jurjac – aşa cum îl alintau părinţii săi pe George Enescu – avea o înclinație deosebită pentru muzică. El a început să cânte la vioară de la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani a susţinut primul său concert și a început studii de compoziţie sub îndrumarea profesorului Eduard Caudella, după ce primise primele îndrumări muzicale de la părinții săi și de la vestitul lăutar, Niculae (Lae) Chioru. Peste ani, George Enescu îşi amintea că el a fost un copil silitor,  destul de conștiincios, care la patru ani știa să citească, să scrie, să adune și să scadă însă, mai mult decât orice, simțea un fel de spaimă înnăscută în fața vieții.
În primii 6 ani de studii (1888 – 1894), la Conservatorul din Viena,  George ENESCU îi are profesori, printre alții, pe Joseph Hellmesberger jr. (la vioară) şi pe Robert Fuchs (la compoziţie), iar după absolvirea Conservatorului din Viena, la vârsta de 12 ani, cu medalia de argint, își continuă studiile la Conservatorul din Paris,  între anii 1895 şi 1899, sub îndrumarea profesorilor Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Fauré (compoziție). În calitate de compozitor debutează la data de 5 februarie 1898, în cadrul Concertelor Colonne din Paris, cu Suita simfonică Poema română.
Reîntors în ţara natală, George ENESCU începe să predea lecții de vioară la Bucureşti și să dea recitaluri de vioară. Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux şi Yehudi Menuhin. Este admirat de Regina Elisabeta a României (celebra poetă Carmen Sylva) fiind deseori invitat în Castelul Peleş din Sinaia. George Enescu a pus pe muzică şi câteva dintre poemele Reginei realizând astfel mai multe lieduri în limba germană.
George Enescu a compus – după Suita simfonică pentru orchestră  Poema română, din anul 1897 – nenumărate genuri muzicale de excepţie, precum: suite, sonate, simfonii, muzică de cameră (cvartete, octete), concerte pentru vioară şi pian, Rapsodia română nr. 1 în La major, Rapsodia română nr. 2 în Re minor şi opera Oedip – tragedie lirică în patru acte pe un libret de Edmond Fleg, o monumentală creație dramatică și muzicală pe care a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti (Cantacuzino), cu care se va săsători mai tâtziu. Simfonia de cameră pentru 12 instrumente, Op. 33, din anul 1954 a fost, se pare, una dintre ultimele sale compoziţii.
George Enescu a încetat din viaţă în noaptea de 4 spre 5 Mai 1955, departe de ţară, la Paris, unde se stabilise după cel de-al II-lea Război mondial, împreună cu soţia lui, Maria Rosetti-Tescanu (fostă Maruca Cantacuzino; n. 18 iulie 1878 – d. decembrie 1969), iubirea vieţii lui, cu care se căsătorise în decembrie 1939. Enescu a fost înmormântat în Cimitirul parizian Père-Lachaise.

    ICR – Institutul Cultural Român de la Viena marchează aniversarea a 134 de ani de la naşterea compozitorului român George Enescu organizând miercuri, 19 august 2015, la orele 19.00, proiecţia filmului documentar „Enescu – la răspântie de vremi” (regia şi imaginea: Nicolae Mărgineanu, scenariul şi comentariul: Ada Brumaru). Evenimentul va avea loc la sediul ICR din Argentinierstrasse 39, 1040 Viena.
Institutul Cultural Român de la Viena organizează, de asemenea – cu sprijinul Societăţii Internaţionale „George Enescu“ din Viena şi al Muzeului Naţional „George Enescu“ din Bucureşti –, în ziua de duminică, 23 august 2015, începând cu orele 10.30, un tur ghidat, intitulat „ENESCU şi VIENA”, pe la câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia genialului compozitor român, care a locuit şi a studiat în Viena între 1888 şi 1894.

Pe 4 Mai 2015 a fost comemorată şi la Viena împlinirea a 60 de ani de la dispariţia celui mai mare compozitor român din toate timpurile, nemuritorul George ENESCU.


ORBAN Agnes Maria
Redactor RadioTv-Unirea, Membră a UZPR


POST-SCRIPTUM:

Nu trebuie să uităm că, tot în luna august, s-au mai născut în România numeroase personalităţi, precum scriitorul Marin Preda „Cel mai iubit dintre pământeni” (în ziua de 05 august 1922 – d. 16 mai 1980); pe 20 august 1864 viitorul Prim-ministru Ion I. C. Brătianu, cel mai important politician român din perioada interbelică (d. 24 noiembrie 1927); actori celebri ai scenei româneşti: Mircea Crişan (n. 08.08.1924 – d. 22.11.2013), Tamara Buciuceanu-Botezn (n. 10.08.1929), Toma Caragiu (n. 21.08.1925 – d. 04.03.1977), Jean Constantin (n. 21.08.1928 – d. 26.05.2010), Sebastian Papaiani (n.25.08.1936) şi mulţi alţii.

 

 

enescu3
Ateneul Român, sediul Filarmonicii George Enescu

 

enescu4

Statuia lui George Enescu din fața Operei Naţionale din Bucureşti.

 

enescu5
"Enescu – la răspântie de vremi",  la ICR Viena

 

enescu6
Tur ghidat intitulat „ENESCU şi VIENA”