ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Jurnaliştii vizitează oraşul lui Mozart, Salzburg

 

Şi în cea de-a 4-a săptămână fierbinte de iulie 2015 (au fost zile la rând cu temperaturi de 38°C) au continuat în Austria evenimentele culturale care fac din Ţara Alpilor centrul culturii muzicale mondiale.

Sâmbătă, 25 iulie 2015 a avut loc în Castelul Leopoldskron o Gală ocazionată de deschiderea festivă a Festivalului de la Salzburg, ajuns la cea de a 95-a ediţie, la care au participat numeroase personalităţi ale vieţii culturale şi politice austriece şi internaţionale, în frunte cu 5 Miniştri austrieci şi cu Preşedintele Austriei Dr. Heinz Fischer, însoţit de soţia sa Doamna Margit Fischer, având ca invitaţi de onoare pe Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, însoţit de soţia sa Doamna Carmen Iohannis, într-o ţinută deosebit de elegantă, aflaţi la prima vizită oficială în Austria.
Cu trei zile mai înainte, miercuri 22 iulie 2015, a avut loc – în prezenţa Preşedintelui Austriei Dr. Heinz Fischer, însoţit de soţia sa Doamna Margit Fischer – deschiderea oficială a Festivalului de la Bregenz (Bregenzer Festspiele), cu premiera operei Turandot de Giacomo Puccini.
În aceeaşi zi, împreună cu alţi 30 de colegi jurnalişti austrieci – originari din Austria, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, membri ai IN PRESS (International Press Organisation Vienna) - organizaţie internaţională de Presă cu sediul la Viena, condusă de experimentatul jurnalist Michael Kress –, am vizitat oraşul natal al lui Mozart, Salzburg.
Programul zilei a cuprins o vizită la „Castelul plăcerilor” Hellbrunn – construit de episcopul Markus Sittikuk von Hohenems, între anii 1613 şi 1615, în urmă cu 400 de ani –, cu vestitele „jocuri de apă” şi un „teatru mecanic” unic în lume.
Următoarea vizită a fost la Muzeul aviaţiei şi al maşinilor de curse de Formula 1 din  modernul Hangar 7 (Red Bull-Hangar) – o construcţie multifuncţională cu un restaurant modern, bar, cofetărie, săli pentru expoziţii şi alte evenimente –, la Aeroportul din Salzburg.  
După-amiaza a continuat cu o vizită la Fabrica de bere „Stiegl-Brauerei”, înfiinţată în urmă cu 523 de ani (în anul 1492), la sfârşitul căreia am fost invitaţi la o gustare bogată, „stropită” din belşug cu bere.
Ultima parte a programului a fost participarea la vernisajul expoziţiei de fotografie a artistei-fotograf Claudia Henzler, iniţiatoarea proiectului de pace „Friedens-Kunstprojekt” cu titlul „A fi OM”, care a realizat un portret imens (5m x 4m.), în memoria unei mame din Bosnia „die alte Hava” (bătrâna Hava), ai cărei fii au murit, alături de alţi 8.000 de bosniaci, în luptele de acum 20 de ani din Srebrenica, după destrămarea vechii Jugoslavii, portret ce a fost instalat pe peretele exterior al Domului din Salzburg.

    Pe drumul de întoarcere cu autobuzul, de la Salzburg la Viena, am fost însoţiţi, în cele 3 ore de călătorie, şi de câteva reprize de ploaie, care au mai răcorit puţin această seară caniculară de iulie, după o zi obositoare dar deosebit de interesantă.


Reporteri: Agnes ORBAN

şi Mihai ANTHONY
Fotografii: Rudolf ERBER

 

salzburg1
Premiera operei Turandot la Bregenzer Festspiele.

 

salzburg2
Guvernatorul Landului Salzburg Wilfried Haslauer cu soţia Christina Rösslhuber, Carmen Johannis şi Preşedintele României Klaus Johannis, Preşedintele Austriei Heinz Fischer cu soţia sa Margit Fischer.  (Foto: SN/APA/EPA/Franz Neumayr)

 

salzburg3
Salzburg, Castelul Hellbrunn -  Wasserspielareal

 

salzburg4

Salzburg, Castelul Hellbrunn -  Teatrul mecanic

 

salzburg5

Salzburg, Hangar 7, noaptea.

 

salzburg6

Salzburg, Hangar 7, avioane

 

salzburg7

Salzburg, Hangar 7, maşini de curse

 

salzburg8

Salzburg, Hangar 7,

 

salzburg9

Salzburg, Piaţa Domului.

 

salzburg10

Salzburg, pe zidul Domului - „die alte Hava”.

 

salzburg11

Agnes Orban şi Mihai Anthony

 

salzburg12
Salzburg, Fabrica de bere „Stiegl-Brauerei”

 

salzburg13

 Salzburg, Fabrica de bere „Stiegl-Brauerei”- colecţia de bere.

 

salzburg14

Salzburg, Fortăreaţa construită în anul 1077