ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

 

O noapte la Veneţia, pe scena din Mörbisch

 

     Sommerfestspiele – „Festivalurile de vară” – din Ţara Alpilor, în care trăiesc oficial peste 70.000 de români, situează Austria pe primul loc, pe plan mondial, în domeniul promovării  culturii

literare, teatrale, muzicale şi cinematografice tot timpul anului. Dacă în perioada de vară marile teatre, Opera, Opereta sunt în vacanţă,  reprezentaţiile artistice, festivalurile continuă să atragă milioane de spectatori, prin reprezentaţii în aer liber.
    
    Pe scena de vară de pe lacul Neusiedler See din localitatea Mörbisch/Burgenland a avut loc joi, 09.07.2015, premiera operetei: „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss -fiul, la care au asistat, pe o vreme rece (doar 16 grade C.), dar fără ploaie, peste 6.000 de spectatori.
    Sub conducerea muzicală a dirijorului Andreas Schüller, spectacolul regizat de Karl Absenger a îmbinat armonios comicul de situaţie cu dansul şi muzica nemuritoare, chiar după 132 de ani de la prima reprezentare pe scena noului teatru din Berlin. Scenografia a fost semnată de Walter Vogelweider, care a combinat excelent elemente simbolice veneţiene cu tehnici moderne, iar coregrafia a fost realizată de Mirko Mahr. Minunatele costume ale carnavalului veneţian, eleganța și stilul au definit acest spectacol perfect și inedit.
    Dintre miile de  spectatori invitaţi – personalităţi ale vieţii culturale austriece, politicieni, jurnalişti – care au apreciat spectacolul ca deosebit de frumos, doresc să prezint cititorilor noştri doar câteva nume: baritonul Harald Serafin împreună cu soţia , actriţa Waltraud Haas, cântăreaţa Elisabrth Engstler cu fiica ei Amelie, actriţa Kristina Sprenger, soprana Iva Schell; fostul cancelar federal al Austriei Dr.Franz Vranitzky însoţit de soţia sa Christine,  Miniştrii Rudolf Hundstorfer, Andrä Rupprechter, Wolfgang Brandstetter şi Guvernatorul  Burgenlandului Hans Niessl cu soţiile lor.
    Înainte de începerea spectacolului, conducătoarea festivalului, soprana Dagmar Schellenberger a omagiat activitatea predecesorului ei, Profesorul Haral Serafin, acordându-i o Diplomă de Membru de onoare al festivalului, pentru cei 20 de ani în care el a condus, până în anul 2013, Teatrul de vară de la Mörbisch.
    Carnavalul veneţian cu opulenţa costumelor şi varietatea măştilor reprezenta, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, în afară de cântec, joc, distracţie şi locul unde politicienii (senatorii) şi „băieţii descurcăreţi” făceau diferite aranjamente pentru a obţine poziţii mai avantajoase şi mai bine plătite, comicul de situaţie dominând cele 3 acte ale celebrei operete.
    Evoluţia remarcabilă a sopranei Dagmar  Schellenberger, în rolul soţiei infidele a senatorului Bartolomeo Delacqua (interpretat excelent de baritonul Heinz Zednic) – rolul principal al căpitanului vaporului „Herzog von Urbino” a  fost interpretat magistral de tenorul Herbert Lippert – , precum şi celelalte prezenţe scenice ale soliştilor Joesi Prokopetz (senatorul Barbaruccio) şi Verena Scheitz (Agricola, soţia lui Barbaruccio), Ernst-Dieter Suttheimer (senatorul Testaccio) şi Marina Alsen  (Constantia, soţia lui Testaccio), Verena Barth-Jurca, în rolul cameristei Ciboletta, iubita bucătarului Pappacoda, interpretat cu deosebit talent de către Jeffrey Treganza, au fost răsplătite cu ropote de aplauze, iar focul de artificii de la miezul nopţii a încununat succesul premierei.
    
    Premiera operetei „O noapte la Veneția”, de la Mörbisch a fost precedată, cu o seară mai înainte, de premiera operei în 3 acte „Tosca”, de Giacomo Puccini, care a vut loc la St. Margarethen (la doar 7 km.  de Mörbisch), realizată de  Robert Dornhelm, regizor austriac născut în anul 1947 la Timişoara,  vărul lui Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena.
    
ORBAN Agnes Maria, Redactor literar

 

 

Mörbisch 09.07.2015, 2

 

Mörbisch 09.07.2015, 5

 

Mörbisch 09.07.2015, 6

 

Mörbisch 09.07.2015, 7

 

Mörbisch 09.07.2015, 8

 

Mörbisch 09.07.2015, 9