ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Ziua românilor de pretutindeni –
sărbătorită în Austria, la Grein an der Donau


Ziua românilor de pretutindeni a fost sărbătorită de numeroşi români din Austria – împreună cu prieteni austrieci –, pentru prima oară anul acesta, în ultima Duminică a lunii Mai, în Campingul din oraşul Grein an der Donau, proprietatea familiei Colesnicov, în Ober Österreich, la circa 135 km. Nord-Vest de Viena.

Organizată de D.I. Jorj Colesnicov, directorul studiourilor Austria 24 TV şi redactor şef al postului de televiziune DiasporaTv, împreună cu familia sa – şi în colaborare cu Asociaţia „Blue-Danube“, cu Ambasada României şi cu Institutul Cultural Român din Viena –, minunata serbare câmpenească, intitulată „Mugur de neam - De la inimă la inimă“, s-a bucurat de un succes deosebit.
Renumita şi îndrăgita realizatoare de spectacole muzical-folclorice, doamna Angela Chelaru din Alba – talentată poetă, regizoare şi prezentatoare de excepţie – a realizat un program muzical deosebit, aducându-i în scenă pe soliştii de muzică populară Cornelia Goţia, Ovidiu Bibolar şi Maria Marcu, de pe valea Mureşului.
În cuvântul de deschidere, doamna Angela Chelaru a mulţumit domnului Jorj Colesnicov pentru organizarea sărbătoririi Zilei românilor de pretutindeni, Excelenţei Sale doamnei Ambasador Silvia Davidoiu, jurnaliştilor şi publicului pentru prezenţă şi a condus întregul program, care a durat peste trei ore. Sărbătoarea românilor de la Grein an der Donau a mai fost onorată şi de prezenţa domnului Rainer Barth (ÖVP), viceprimarul oraşului Grein,  a doamnei Mag. Gertraud Jahn (SPÖ), consiliera pe probleme sociale şi de integrare a landului Ober Österreich (Austria superioară) şi a preotului ortodox Dr. Emanuel Sorin Bugner, de la Biserica ortodoxă română din Linz, care au dialogat cu doamna Ambasador Silvia Davidoiu pe probleme privind: integrarea românilor stabiliţi în Austria, combaterea cerşetoriei, educarea românilor din diaspora cu ajutorul credinţei, al sfatului preoţilor.
Numeroşii oaspeţi veniţi la sărbătoare au avut ocazia să se înfrupte, la restaurantul „Donaublick”, din bucatele alese, pregătite de Rusalii de către doamna Luminiţa Crina Colesnicov, soţia domnului Jorj Colesnicov, împreună cu fiica, Larisa Adelica Colesnicov şi cu fiul lor, Jorj Cătălin Colesnicov – şi anume: ciorbă de burtă, sarmale cu smântână, frigărui din piept de curcan cu cartofi prăjiţi, langoşi, mititei delicioşi, stropiţi cu bere şi cu vinuri de calitate –, toate la preţuri deosebit de mici.  

Muzica, dansul şi voia bună, baladele şi cîntecele tradiţionale româneşti, de jale şi de DOR (cuvânt unic, netraductibil, existent numai în frumoasa limbă românească!), au transformat această duminică însorită de Mai într-o zi de sărbătoare de neuitat.

Reporter:   Mihai ANTHONY  
Fotoreporter: Antonia DAVIDOIU


Grein, 31.05.2015, 2


Grein, 31.05.2015, 9


Grein, 31.05.2015, 16