ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Concertul unei nopţi de vară 2015, în Parcul Schönbrunn

 

Filarmonica din Viena, condusă de violonistul Andreas Großbauer, a prezentat joi, 14 mai 2015, sub bagheta renumitului dirijor, de origine indiană, Zubin Mehta (79 de ani), care a condus şi Concertul de Anul Nou 2015, tradiţionalul Sommernachtskonzert, în ambianţa unică a Parcului Palatului Schönbrunn.

În faţa a peste 100.000 de spectatori, pe o vreme răcoroasă dar fără ploaie, Filarmonica vieneză a prezentat, ca de obicei, un concert de înaltă ţinută artistică şi profesionalism, transmis în direct, ca şi în anii precedenţi, de 87 de televiziuni de pe toate continentele.
Invitatul serii, celebrul pianist austriac, de origine cehă, Rudolf Buchbinder, a interpretat, printre altele, “Concertul pentru pian în La-minor” op. 16, de Edvard Grieg;  “Frühlingsrauschen” op. 32, de Christian Sinding; “Suita Peer-Gynt” op. 46, de Edvard Grieg şi  “Finlandia, Tondichtung op. 26/7, de  Jean Sibelius.
Printre cei 3000 de invitaţi de onoare – care au luat loc în faţa scenei de lângă Fântâna lui Neptun (creaţie în stil baroc, din 1777, a sculptorului Franz Anton von Zauner) – s-au numărat: membri ai conducerii de Stat austriece, în frunte cu Preşedintele Dr. Heinz Fischer şi cu Cancelarul Federal Werner Faymann, membri ai unor Corpuri Diplomatice, oameni de cultură şi ziarişti. Mulţi dintre zecile de mii de spectatori, printre care se aflau şi numeroşi români, erau turişti veniţi din toate colţurile lumii, care au urmărit, timp de aproximativ 2 ore, în picioare, minunatul concert open-air gratuit.
Sommernachtskonzert în Schönbrunn – cel mai mare “picnic simfonic” vienez, ajuns anul acesta la cea de a 12-a reprezentaţie –, s-a deschis cu "Wiener-Philharmoniker-Fanfare" de Richard Strauss, continuând cu creaţii ale unor compozitori nordici:  norvegienii Edvard Grieg şi Christian Sinding;  danezul Carl Nielsen şi finlandezul Jean Sibelius, de la a cărui naştere se vor împlini anul acesta, pe 8 decembrie, 150 de ani.
 Valsul lui Johann Strauss (fiul) – de la a cărui naştere se vor împlini în toamnă, pe 25 octombrie, 190 de ani –, “Sânge vienez” a încălzit în final inimile spectatorilor, în această minunată noapte de primăvară tomnatică!
 
Concertul unei nopţi de vară 2015 a marcat – aşa cum sublinia, în cuvântarea sa, şi Consilierul pentru cultură al Capitalei austriece Andreas Mailath Pokorny – deschiderea ciclului de programe culturale “Săptămânile sărbătorilor vieneze” (Die Wiener Festwochen), care vor culmina anul acesta cu finala EUROVISION Song Contest 2015.

 

Corespondenta de la Viena, transmisa de

Mihai ANTHONY

concert1
Sommernachtskonzert 2015,  în Parcul Schönbrunn

 

concert2

La pupitrul Filarmonicii din Viena, dirijorul Zubin Mehta

 

concert3
Celebrul pianist Rudolf Buchbinder

 

concert4

Foc de artificii, la finalul Concertului din Parcul Schönbrunn, de la Viena.