ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Banatul în cuvânt şi imagine

Am fost invitat, în ziua de 04 Mai 2015, la o manifestare cuturală de un înalt nivel intelectual a Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Austria (Verein der Banater Schwaben Österreichs) – condusă bănăţeanul Mag. Dr. phil. Hans Dama –, în cooperare şi cu sprijinul altor 7 organizaţii culturale internaţionale, dintre care amintesc doar: „Landsmannschaft der Banater Schwaben e. V. München”, „Österreichisch-Rumänische Gesellschaft”, „Stiftung der Altösterreicher”, „Asociaţia culturală românească HORA” –   eveniment care a avut loc în sala de festivităţi a Muzeului sectorului 8, Josefstadt din Viena.

    Programul minunatei manifestări culturale, intitulată Das Banat in Wort und Bild, a cuprins un recital de poezie, din creaţia poetului Peter Jung, o miniexpoziţie cu fotografii ale tablourilor pictorului bănăţean Ştefan Jäger, prezentarea volumului de poezii „Banat-Gedichte”, al domnului Dr. Hans Dama şi momente muzicale de excepţie, interpretate de basul Liviu Burz (originar din Câmpeni – Alba), de la Opera de Stat din Viena, acompaniat la pian de corepetitorul său, Mag. Tobias Cambensy (originar din München). Printre iubitorii de cultură invitaţi la această serată literar-muzicală deosebită, am remarcat nu numai bănăţeni ci şi austrieci, germani sau personalităţi originare de pe alte meleaguri româneşti: fosta mea Profesoară de la Universitatea din Viena, Mag. Liana Wanzenböck, precum şi Preşedinta Asociaţiei culturale „HORA” – Sava Sifora.
    Cuvântul de deschidere a fost rostit de către locţiitorul primarului sectorului 8 vienez, domnul Michael Hemza, fiind urmat de un cuvînt de salut exprimat de Mag. Lukas Vosicky, secretarul Societăţii Româno-Austriece din Viena, după care Profesorul Universitar Dr. Nelu Brădean-Ebinger (originar din Arad), de la Universitatea din Budapesta, a prezentat viaţa şi opera poetului şi publicistului Peter Jung, născut pe 03 aprilie 1877 în Jimbolia (Hatzfeld) şi decedat la data de 24 iunie 1966, în acelaşi oraş.
    Dr. Hans Dama, care a condus manifestarea culturală, a citit apoi din poeziile lui Peter Jung, împreună cu invitatul său timişorean, profesorul Simion Dănilă care a tradus în limba română poeziile prezentate.
În calitate de critic literar, apreciez că, în realitate, nu a fost vorba de o traducere a poeziilor lui Peter Jung. Profesorul Simion Dănilă a preluat, de fapt, idea, structura prozodică şi ca. 50 % din cuvintele germane utilizate de Peter Jung în poeziile sale şi a creat versuri noi, de o sensibilitate şi de o muzicalitate deosebite, unice, cum numai în frumoasa limbă românească pot fi exprimate!

A urmat prezentarea vieţii şi creaţiei artistice a pictorului Ştefan Jäger – născut la data de 28 mai 1877, în localitatea bănăţeană Cenei (Tschene) şi decedat la data de 16 martie 1962, în oraşul Jimbolia –, într-o expunere magistrală făcută de Univ.-Dozent Dr. Andrea Kolbus. Numeroase reproduceri de pe tablouri ale pictorului Ştefan Jäger au fost prezentate într-o miniexpoziţie de fotografii realizată de domnul Dorel T. Uşvad.

Domnul Remo Neusatz, secretar al Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Austria, a prezentat, în continuare, volumul de poezii recent apărut „Banat-Gedichte”,  analizând, în câteva cuvinte, mesajul poetic şi emoţia emanate de versurile de suflet ale autorului, poetul şi omul de cultură Hans Dama.

Venit de la München Dr. Florian Kühner-Wielsch de la Institutul pentru Cultură şi Istorie Germană Sud-Est-Europeană al Universităţii germane „Ludwig-Maximillian” a prezentat revista bianuală Spiegelungen editată de acest Institut bavarez.

După fiecare moment literar, cântereţul de operă Liviu Burz a prezentat, aşa cum spuneam, frumoase momente muzicale, încheind cu celebra Arie a lui Sarastro, din opera în două acte Flautul fermecat (Die Zauberflöte), de Wolfgang Amadeus Mozart şi cu un cunoscut cântec de dragoste: ”Sus îi Luna-n două coarne”, o doină din Banat.

 

Corespondenta de la Viena, transmisa de

Mihai ANTHONY


banatul1


banatul2


banatul3


banatul4


banatul5


banatul6


banatul7