ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

CELEBRITĂŢI DIN ROMÂNIA

Preambul:
Doresc să prezint cititorilor noştri, sub titlul Celebrităţi din România, o serie de articole privind viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi româneşti (uitate, uneori, pe nedrept), care s-au remarcat prin geniul şi prin talentul lor, lăsând posterităţii adevărate capodopere artistice – în domeniile: artelor plastice, cercetării ştiinţifice, literaturii, muzicii –, pentru ca noi, cei de azi, şi generaţiile viitoare, să ne putem pleca fruntea, cu recunoştinţă, în faţa memoriei lor şi să le cinstim, la adevărata lor valoare. (ORBÁN Ágnes Mária)

Lucian BLAGA… „mut ca o lebădă“
blagaDin pleiada de scriitori români celebri, care vor fi aniversaţi în perioada 15 aprilie – 15 mai 2015, l-am ales pentru acest meménto, la 120 de ani de la naştere, pe Lucian BLAGA – academician, dramaturg, filozof, umanist, poet, jurnalist, traducător, profesor universitar şi diplomat român – născut în ziua de 9 mai 1895 în satul Lancrăm, de lângă Sebeş şi decedat în ziua de 6 mai 1961 în Cluj, cu 3 zile înainte de a împlini vârsta de 66 de ani.

Lucian BLAGA, al noulea fiu al preotului Isidor Blaga şi al Anei Blaga, a marcat prin personalitatea sa impunătoare şi polivalentă cultura românească dintre cele două războaie mondiale. Cu toate că, până la vârsta de patru ani, nu a vorbit (a fost… „mut ca o lebădă”) a absolvit studiile primare la şcoala germană din Sebeş-Alba, după care urmează liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi apoi Facultatea de Teologie la Sibiu şi Oradea (1914-1917), absolvind în 1920 Universitatea din Viena cu titlul de doctor în filozofie. Şi-a făcut debutul literar în anul 1910, în ziarul Tribuna fondat de Ioan Slavici la Sibiu, cu poezia Pe ţărm.

În 1919, publică la Sibiu placheta de versuri Poemele luminii și culegerea de aforisme Pietre pentru templul meu, iar drama Zamolxe, îi apare în ziarul Voința, în 1920. Academia Română îi decernează Premiul Adamachi pentru debut, în 1921. Primele traduceri de poezie în limba germană i se publică în anul 1922 în revista Die Brucke din Cernăuţi.
În anul 1926 Lucian BLAGA a intrat în diplomație, ocupând succesiv posturi de ataşat cultural la legațiile României din Varșovia, Praga, Lisabona, Berna şi Viena. A fost ataşat şi consilier de presă la Varșovia, Praga, Berna (1926–1936) și Viena (1936-1937), Subsecretar de Stat la Ministerul de Externe (1937–1938) şi Ministru plenipotențiar al României în Portugalia (1938–1939).
Lucian BLAGA a fost redactor la ziarele Voinţa şi Patria, membru în comitetul director al revistei Cultura, colaborator permanent la publicațiile Banatul, Gândirea, Adevărul literar şi artistic și Cuvântul. Conferențiază la Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj şi are un rol major în formarea tinerilor care fac parte din Cercul literar de la Sibiu. În anul 1937 a fost ales membru al Academiei Române. Discursul de recepție și l-a intitulat Elogiul satului românesc. În anul 1939 a devenit profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj. Din 1948, fiind îndepărtat de la catedră, Lucia BLAGA a lucrat în cadrul filialei din Cluj a Academiei Române ca bibliograf. Devine cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie (1949–1951), apoi bibliotecar-șef (1951–1954) și director-adjunct (1954–1959) la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei. Nu îi mai sunt publicate volumele și preferă să se ocupe de traduceri. A finalizat traducerea piesei Faust de Goethe, iar în 1958 apare primul volum din Opere de G. E. Lessing, în traducerea lui Lucian BLAGA. A tradus din poeți germani clasici și moderni. Poeziile scrise acum de el vor fi publicate postum. Tot în această perioadă scrie romanul cu tentă autobiografică Luntrea lui Caron, publicat de asemenea postum.

Crezul artistic al lui Lucian BLAGA, destăinuit în volumul “Pietre pentru templul meu”, era motto-ul: „Câteodată, datoria noastră în faţa unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa de mult, încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare.”

ORBÁN Ágnes Mária / UZPR,

Redactor Radio Tv Unirea