ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

FEMEIA, eterna poveste…

     Femeile şi florile sunt la fel de gingaşe, la fel de frumoase, la fel de dorite, la fel de iubite, pentru calităţile pe care le au de a ne bucura cu prezenţa lor, de a ne face viaţa fericită. Femeia este cea mai talentată artistă, este o creatoare care dă viaţă celei mai minunate “opere de artă” – copilul!  Pentru aceasta, femeia este fiinţa cea mai respectată, cea mai iubită.

    Mi se reproşează uneori că sunt o feministă tenace, că militez pentru egalitatea între femei şi bărbaţi, pentru respectarea drepturilor omului, pentru apărarea şi sprijinirea fiinţelor mai slabe, care au nevoie de ajutor. Umaninatea a evoluat enorm, astfel încât acum, în secolul XXI, bărbatul – caracterizat, în primul rând, prin forţa fizică şi gândirea logică –, domină scena politică şi activităţile economico-financiare, iar femeia este subevaluată, plasată, pe nedrept, pe locul 2.
Trebuie să ne reamintit că, la începuturile evoluţiei umanităţii, prima formă de organizare socială a fost MATRIARHATUL (perioadă timpurie din istoria lumii, situată în preistorie, în care apartenența la gintă se stabilea pe linie descendentă maternă, caracterizată prin egalitatea deplină a femeii cu bărbatul), după care a urmat, timp îndelungat, patriarhatul. După multe secole de luptă pentru emancipare, FEMEILE au reuşit să-şi recâştige (parţial) locul ce li se cuvine în sociatate, să fie promovate şi apreciate la adevărata lor valoare, să fie respectate şi iubite, însă decalajul dintre femei şi bărbaţi – privind ocuparea unor funcţii de conducere, privind nivelul remuneraţiei sau încrederea acordată – este încă deosebit de mare.
    Femeia-mamă, femeia-soră, femeia-fiică, femeia-soţie, femeia-iubită este sărbătorită, an de an, în ziua de 8 Martie şi merită să fie respectată pentru calităţile ei, pentru sacrificiul ei, pentru credinţa ei.

    Doresc să închei acest elogiu adus FEMEII cu versurile din refrenul unei minunate romanţe (poate uitată…), dedicată femeii iubite de cântăreţul Titi Botez (1902-1957) – căruia i se spunea, pe când era vedeta Teatrului de Revistă Cărăbuş –, „eternul îndrăgostit”:

“Femeia, eterna poveste,
        nu-ntreba cine este
        şi iubeşte-o mereu!”


ORBÁN Ágnes Mária,
Redactor al RadioTv-Unirea din Austria,

femeia1

femeia2