ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Femeia


În fiinţa femeii sunt toţi ai ei. Când pierzi femeia, ai pierdut minunea. Ea e mama, iubita, sora, prietena, colega.


Dumnezeu a făcut-o pe Eva pentru că a vazut ca “nu e bine să fie omul singur” (Geneza 2, 18). Şi a făcut-o din coasta lui Adam o parte modestă a omului, pe care chiar şi când stă dezbrăcat o ţine acoperită”. Acest model de plăsmuire a femeii, este că ea n-a fost creată din capul bărbatului ca să nu-l depăşească, nici din picioarele sale (...), ci din coasta sa, ca să fie egală cu el, să fie lângă inima sa, ca să-i fie dragă şi să existe o împreună-lucrare, căci „nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul. Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu“ (I Corinteni 11, 11-12).

 

“Când Domnul l-a făcut pe-Adam
În suflet El i-a pus un Hram
Căci singur nu a vrut să steie
Din trup o coastă i-a luat
Şi i-a făcut femeie”
(Gabriella Costescu)

Femeia este o creatură fascinantă, motiv pentru care ea a inspirat mari artişti în operele lor de artă, în muzică, pictură, sculptură şi în cuvinte. Din păcate, evoluţia ei a avut mai multe etape. Femeile au avut din antichitate, statut şi funcţii de subordonate. Cum a luat amploare această inechitate?
În democraţia antică ateneniană, romană, femeilor li se refuzau orice drepturi cetăţeneşti, fiind legate de casă şi familie.
De-a lungul Evului Mediu, femeia şi-a îndeplinit cu prisosinţă rolul de procreare. Viaţa femeii din societatea medievală avea trei aspecte principale: familia, căsătoria şi religia. Erau privite ca fiind inferioare bărbaţilor din punct de vedere psihic şi fizic. În mod special, Biserica le privea astfel şi încă le mai priveşte… De ce nu are voie o femeie sa intre în altar ? De ce nu are voie sa urce pe muntele Athos?!?
Femeile Evului Mediu au fost renumite ca soţii, mame şi călugăriţe (femei ale bisericii), dar au mai fost câteva care s-au îndepărtat de tradiţiile acelor vremuri; acelea au fost scriitoarele, poetele, educatoarele, si chiar cele care au practicat vrăjitoria.
În intregul Ev Mediu situaţia femeii era într-o umbră deasă şi grea a păcatului originar. Căsătoria în societatea medievală era o combinaţie de obiceiuri şi reguli create în lumea antică.
Secolul XVIII – societatea burgheză face prima dată auzită vocea care, revendică drepturile egale pentru femei, deoarece, nu permitea luarea deciziilor, concurenţa cu bărbaţii şi nu puteau lucra fără acordul soţului.
Referirile la natura feminină din diferite timpuri şi spaţii, sunt fie romantice, idealizatoare, fie enigmatice sau de-a dreptul acuzatoare, înfierând-o cu stigmatul păcatului, al potenţialului malefic. Cei care s-au aplecat cu cea mai mare atenţie asupra femeii, sunt: poeţii, moraliştii sau preoţii. Pentru aceştia, femeile, sunt mult diferite de spiţa bărbătească.
Transformările constante: barbar, ecleziastic, boem sau victorian dar nu în ultimul rând revoluţionar, au schimat stilul femeii şi ea a evoluat. Statutul femeii a variat considerabil de la o societate la alta, iar eliberarea femeilor şi feminismul, sunt fenomene ale sfârşitului de secol XX.
Termenul de feminism, care s-a răspândit în Europa la mijlocul secolului XIX, prezintă pledoaria pentru drepturile femeilor.
Le admir foarte mult pe acele femei care au avut curajul să lupte pentru drepturile lor şi fără de care astăzi genul şi geniul feminin ar fi fost în continuare sclav.
Trecând de la prezentarea istorică, ce este FEMEIA?
Adevărata femeie, sublimă este aceea care inspiră experienţa artistică şi ideologică a bărbatului iubit. Poate fi imprevizibilă, plină de exuberanţă juvenilă, plină de farmec şi candoare, prin tinereţe şi stil, eleganţă, o imagine încărcată de maturitate, proaspătă şi plină de magnetism.
Femeia generoasa în iubire, în căldura sufletească, care, atinge inima cuiva drag, printr-un lucru simplu, dar profund. Nu se întreabă decât: “Ce pot oferi eu astăzi?” Cu ce îl pot ajuta pe cel de lângă mine?
Tot ceea ce femeia simte şi experimentează, face parte din desăvârşire. Iubeşte ca şi când nu ar fi trăit dezamagirea niciodată. Se aruncă în braţele iubirii şi se învăluie în puritate, naturaleţe şi abandon. Uită de ea, comunică şi trăieşte de la suflet la suflet ca şi când nu ar exista o lume a contrastelor. Totul este iubire, lumină şi înţelegerea din jur.
Pentru femeie, deciziile luate cu mintea sunt total diferite de deciziile luate cu inima. Diferenţa este că atunci cand ia decizii cu mintea, devine rigidă şi se limitează doar la ceea ce mintea sa poate concepe. Când îşi deschide inima şi faci linişte să asculţi cu adevărat, atunci Divinitatea îi vorbeşte prin intermediul Sufletului. Atunci ştie că n-are cum să greşească şi ştie că decizia luată este cea mai potrivită.
Sufletul său este mesagerul cel mai de încredere al Divinităţii, ce vede esenţa de dincolo de tot ceea ce se vede în exterior.
Învaţă doar să privescă prin ochii potriviţi, aceia ai Inimii şi ai Iubirii.
E în firea femeii ca atunci când se simte iubită, să se supună bărbatului ei. Atunci are voinţă de fier, mută munţii de pe loc, aduce speranţa şi învinge timpul.
Legată de credinţă şi mamă iubitoare, jertfelnică, are o frumuseţe nepieritoare. Aduce viaţa pe pământ. Pântecele femeii-mamă şi sfinţenia gândului pot schimba destinul unei lumi. În lacrima scursa pe chipul său plămădit cu mâinile tremurânde, se ascunde frumuseţea interioară a spiritului, găseşti strălucirea, cerul senin, soarele arzator, tornada, ploaia caldă. Orice ar face, femeia este focul dragostei, agonia, extazul, echilibrul, nebunia, puterea, apa, pământul, răbdarea, sprijinul necondiţionat, fericirea împachetata în parfumul dulce-amărui nepieritor.
Pentru femeie, mamă, fiică sau iubită, cuvintele sunt de prisos în elogierea numelui, a-i mulţumi pentru simplu fapt că există, ca râde, educă, rabdă, revarsă dragoste din toţi porii, daruieşte emoţia, beatitudinea topită în întâiul te iubesc.


Proverbele lui Solomon cap. 31

10. Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele.
11. Inima bărbatului se încrede în ea, şi nu duce lipsă de venituri.
12. Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale.
13. Ea face rost de lână şi de in şi lucrează cu mâini harnice.
14. Ea este ca o corabie de negoţ; de departe îşi aduce pâinea.
15. Ea se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale şi împarte lucrul de peste zi slujnicelor sale.
16. Se gândeşte la un ogor şi-l cumpără; din rodul muncii ei sădeşte o vie. -
17. Ea îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele.
18. Vede că munca îi merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea.
19. Ea pune mâna pe furcă, şi degetele ei ţin fusul.
20. Ea îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit.
21. Nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu cărămiziu.
22. Ea îşi face învelitori, are haine de in subţire şi purpură.
23. Bărbatul ei este bine văzut la porţi, când şade cu bătrânii ţării.
24. Ea face cămaşi şi le vinde şi dă cingători negustorului.
25. Ea este îmbrăcată cu tărie şi slavă şi râde de ziua de mâine.
26. Ea deschide gura cu înţelepciune, şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă.
27. Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei, şi nu manâncă pâinea lenevirii.
28. Fiii ei se scoală şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală şi-i aduce laude zicând:
29. "Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate."
30. Dezmierdările sunt înşelătoare, şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.
31. Răsplatiţi-o cu rodul muncii ei, şi faptele ei s-o laude la porţile cetăţii.


Gabriella Costescu – Sighişoara.
Redactor şef-adjunct Radio Tv Unirea


costescu2