ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

În numele libertăţii de exprimare şi al libertăţii Presei


    Europa a fost zguduită în această săptămână de actele teroriste care au dus la moartea celor 12 jurnalişti din redacţia revistei humoristice Charlie Hebdo, din Franţa.

    Astăzi, Duminică 07 ianuarie 2015, între orale 16:00 şi 17:00 a avut loc în central Capitalei Austriei o amplă manifestaţie de solidaritate cu poporul francez, pentru comemorarea victimelor atentatelor teroriste din zilele de 07-09  ianuatrie 2015 de la Paris, care au produs 16 victime nevinovate, şi care s-au încheiat şi cu moartea celor 3 terorişi, membri declaraţi ai organizaţiei musulmane jihadiste Al-Qaida.
    La manifestaţia din Viena au participat – alături de Preşedintele Austriei Dr. Heinz Fischer, de Cardinalul Christoph Schönborn, de membrii Guvernului austriac, în frunte cu Cancelarul federal Werner Faymann şi de alţi reprezantanţi ai comunităţilor religioase din Austria – peste 12.000 de demonstranţi, cu vârste între 3 şi 90 de ani, care au umplut, până la refuz, piaţa dintre sediul Preşedinţiei şi sediul Guvernului austriac “Ballhausplatz“, Parcurile Hofburg şi Volksgarten, precum şi alte străzi adiacente din zonă. Mulţi dintre manifestanţi purtau lozinci cu înscrisul “Je suis CHARLI”, “Für Frieden und Toleranz” (“pentru pace şi toleranţă), “Nous sommes CHARLIE” şi am văzut, de asemenea, numeroase steaguri (turceşti, indiene, irakiene, franţuzeşti, austriece etc).
    La manifestaţiile care au avut loc în această zi în Franţa, la care au participat, alături de aproximativ 2 milioane de cetăţeni şi 50 de Şefi de Stat şi de Guverne, delegaţia Austriei a fost condusă de către Preşedinta Parlamentului Aistriei Doris Bures, de Şeful Diplomaţiei, Ministrul de Externe Sebastian Kurz şi Ministra de Interne, Johanna Mikl-Leitner.

    Sub lozinca “Gemeinsam gegen den Terror” (Împreună împotriva teroarei) manifestanţii din Austria (printre care erau şi numeroşi români) au dorit să-şi exprime indignarea faţă de faptele reprobile ale unor indivizi periculoşi, demonstrând pentru apărarea idealulilor nobile de pace, prietenie, solidaritate, democraţie şi pentru dorinţa de a trăi într-o Europă unită, o Europă a bunei înţelegeri, fără ură şi fără teama unui nou război distrugător.
    De la tribuna instalată în faţa sediului Guvernului Austriei, din “Ballhausplatz“, câţiva acori tineri şi vârstnici, de la Burgtheater, au susţinut un spectacol televizat, prezentat de Barbara Stöckl, cititind texte semnate de personalităţi ale culturii internaţionale. Corul Operei de Stat din Viena a interpretat câteva melodii clasice dedicate acestui eveniment.

Atacul sângeros de la redacţia revistei humoristice Charlie Hebdo din Paris, atac orientat împotriva drepturilor fundamentale ale omului, înpotriva libertăţii de exprimare, împotriva libertăţii Presei, ar fi fost, probabil, evitat dacă politicienii şi serviciile secrete franceze, conform unelor critici parţial îndreptăţite deoarece, ar fi desfăşurat o permanentă supraveghere a acestor atentatori sinucigaşi – şi mai sunt încă mulţi care trăiesc în libertate, în ţările din vestul Europei (în Austria, spre exemplu, sunt înregistraţi 60 de jihadişti), după ce au luptat în „războiul sfânt” din Siria –, şi ar fi decis condamnarea lor la ani grei de închisoare. Cei trei terorişti de la Paris erau doar simpli criminali fără şcoală, fără cultură, fără muncă şi fără Dumnezeu, care, drept răzbunare pentru presupusa jignire adusă profetului Mahomed (caricaturizat), s-au erijat în postura de „martiri răzbunători” ai divinităţii islamice, cu care ei nu aveau nimic în comun, cum nu aveau nimic în comun nici cu milioanele de musulmani, membri ai comunităţii islamice, care trăiesc şi muncesc cinstit, în pace şi prietenie cu celelalte naţiuni de pe planeta pământ.

În încheierea manifestaţiei actorii Elisabeth Orth (79 ani) şi Peter Matic (78 ani) au citit Declaraţia Guvernului federal al Austriei, adresată poporului francez îndoliat, exprimând prin aceasta dorinţa poporului austriac de a trăi într-o Europă unită, în democraţie, respect, prietenie şi solidaritate, într-o lume a păcii şi înţelegerii. A urmat un minut de tăcere, de reculegere, de regret pentru victimele atentatului din Franţa.

 

Corespondenta de la Viena transmisa de

Mihai ANTHONY

 

charlie1

 

charlie2

 

charlie3

 

charlie4

 

charlie5