ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Vernisajul Velázquez la Viena

 

Vernisajul Velázquez la Muzeul de Istorie a Artei (Kunst Historisches Muzeum) din Viena a fost onorat de prezenţa Preşedintelui Austriei Dr. Heinz Fischer, împreună cu Doamna Margit Fischer şi a Reginei Letizia, care efectuează prima vizită în străinătate, de la încoronarea sa, din ziua de 19 Iunie 2014, de când deţine, pe lângă titlul de Regină a Spaniei, şi titlurile de Alteța Sa Regală Prințesă de Asturia, Prințesă de Viana, Prințesă de Girona, Ducesă de Montblanc, Contesă de Cervera și Doamnă de Balaguer. La acest eveniment, care a avut loc astăzi, 27 Octombrie 2014, de la orele 18:30, au participat peste 180 de invitaţi (miniştri, ambasadori, regizori, pictori) şi numeroşi jurnalişti.
Regina Letizia a Spaniei a fost întâmpinată, la Aeroportul din Schwechat, de către Excelenţa Sa Domnul Alberto Carnero Fernández, Ambasadorul Spaniei în Austria şi condusă la Hotelul Sacher din centrul Vienei, unde i-a fost rezervată Suita “Leonard Bernstein”. După ce, la orele 13, a fost invitată la masă de Preşedintele Austriei, Regina Letizia a vizitat un Proiect social pentru tineret, după care a participat la Vernisajul Velázquez, la Kunst Historisches Muzeum, unde a ţinut o scurtă cuvântare, în limbile engleză şi germană, mulţumind celor care s-au implicat în organizarea acestei minunate expoziţii. La Vernisaj au mai luat cuvântul, pe lângă Preşedintele Austriei Dr. Heinz Fischer, şi Domnul José Pedro Pérez-Llorca, Preşedintele Comitetului Director al Muzeului Prado din Madrid, Dr. Sabine Haag şi Dr. Sylvia Ferino, din conducerea Muzeului de Istorie a Artei din Viena. Recepţia s-a încheiat cu un cocteil oferit în onoarea Reginei Letizia a Spaniei.
La Conferinţa de presă, desfăşurată în acestă dimineaţă, Directoarea Generală a Muzeului, Dr. Sabine Haag, împreună cu Directoarea Galeriei de Artă, Dr. Sylvia Ferino au prezentat, în avanpremieră, celor peste 100 de jurnalişti acreditaţi, prima expoziţie din ţările de limbă germană dedicată lui Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (6 Iunie 1599 – August 1660), genialul pictor de curte al regelui spaniol Philipp IV (1605-1665). Au fost astfel prezentate 46 din celebrele opere create de Diego Velázquez, care pot fi admirate în Expoziţia de la Viena, în perioada 28 Octombrie 2014 – 15 Februarie 2015. Unele dintre picturile lui Velázquez, ce îi reprezintă pe membrii familiei regale (Casa de Habsburg ), precum: “Prinţul Felipe Prospero”, “Prinţesa Margarita în rochiţa de culoare roz”, “ Prinţesa Margarita în rochie albă”, Prinţesa Maria Teresa”, “Regele  Philipp IV, al Spaniei”, sunt din colecţia Muzeului vienez, iar altele, precum: “Apollo în fierăria lui Vulcan”, “Măscăriciul Don Juan de Austria”, “Măscăriciul Juan de Calabazas”, “Don Luis de Gongora”, Prinţul Baltasar Carlos cu un pitic” etc, au fost aduse de la Muzeul Prado sau din alte muzee şi colecţii private.
Considerat un premergător al Impresionismului, Diego Velázquez a inspirit în secolele XIX şi XX , prin tablourile şi compoziţiile sale, pictori celebri precum: Francisco de Goya, Pablo Picasso, Francis Bacon şi Salvador Dalí.
Vernisajul Velázquez a fost sărbătorit şi de Poşta austriacă prin editarea unei noi mărci poştale, cu valoarea de 1,45 € – o reproducere a unui tablou ce o reprezintă pe Prinţesa Margarita Teresa la vârsta de 5 ani.


Corespondenţă de la Viena, transmisă de
Agnes ORBAN şi Mihai ANTHONY
    

vernisaj1 vernisaj2
Diego Velázquez (Autoportret din 1650) Prinţul Baltasar Carlos pe  cal (pictat în1635)

 

vernisaj3

Venus cu oglinda (pictură în ulei din perioada 1648-1651)
           

vernisaj4 vernisaj5
Regele Spaniei Philipp IV (1605-1665) Prinţesa Margarita în rochie albă (1656)

 

vernisaj6

Vernisajul Velázquez la Kunst Historisches Muzeum din Viena a  fost onorat de prezenţa Preşedintelui Austriei Dr. Heinz Fischer şi a Reginei Letizia a Spaniei.

 

vernisaj7

 

vernisaj8

 

vernisaj9