ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Grija pentru copiii lumii

 

În orice colţ al Planetei noastre, în orice ţară, în oricare familie, în inima oricărui adult, grija pentru copiii lumii este prioritară, chiar şi pentru persoanele care, din păcate, nu pot avea copii, dar care au trăit bucuria copilăriei.
   Am citit în 13 octombrie 2014, un eseu scris magistral de unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai naţiunii române – eminent filosof şi istoric, estetician şi stilist al limbii române moderne, academician, Doctor honoris cauza al Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg şi al Universităţii „Humbold” din Berlin, Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d'honneur, fost Ministru al Culturii şi Ministru al Afacerilor Externe, scriitorul Andrei PLEŞU, fondatorul revistei Dilema – care spunea:
„Duşmanii poporului:
1. Cei care nu au copii. Cum să dai ţara pe mîna unor inşi care n-au schimbat în viaţa lor scutece, n-au alăptat, n-au scos cureaua cînd progenitura a călcat în străchini? E posibil ca o nouă versiune a Constituţiei să acorde drepturi suplimentare candidaţilor la preşedinţie dăruiţi de Dumnezeu cu o descendenţă arborescentă. Pe locul întîi vor fi femeile, căci ele suferă mai mult la naştere. Iar dintre ele, se vor bucura de prioritate mamele eroine, adică cele cu mai mult de zece copii. Nu suntem absurzi! Se pot acorda derogări unor conducători providenţiali, cum este, de pildă, preşedintele de onoare al PSD, multiplu şef de ţară, deşi n-are decît urmaşi „spirituali“. Oricum, de-acum înainte vom putea răspunde mai prompt şi mai convingător întrebării „cum trebuie să te pregăteşti pentru a ajunge preşedinte?“. Păi, pînă una alta, e musai să te pui pe treabă, să parcurgi, cum spunea o înţeleaptă de stînga, „toate etapele vieţii“ şi, mai ales, pe aceea care se lasă cu graviditate (patriotică).”
Ironia academicianului Andrei Pleşu se referea, desigur, la lupta politică lacomă, barbară, fără menajamente, a celor 14 candidaţi la Preşedinţia României. Tragic este faptul că, din această luptă politică (sau religiasă, în unele ţări) pentru supremaţie, cel mai mult de suferit au cei mai nevinovaţi dintre noi: copiii, copiii noştri care ar trebui să trăiască fericiţi, într-o lume a bunătăţii şi înţelegerii, a dreptăţii şi echităţii sociale, a adevărului şi a păcii. Ce le oferă copiilor secolul XXI? Război şi minciună, inechitate socială şi nedreptate, ceartă şi răutate.
Din fericire mai există încă persoane, familii şi instituţii care pun pe primul plan grija pentru copiii lumii. Acordarea Premiului NOBEL PENTRU PACE 2014 adolescenţei pakistaneze de 17 ani Malala Yousafzai – cea mai tânără laureată din istoria de 114 ani a premiilor –, pentru lupta sa eroică prin care, cu riscul vieţii sale, a devenit un simbol al dreptului tinerelor, ne dovedeşte acest lucru. Premiul Nobel pentru Pace 2014 a fost acordat, de asemenea, şi indianului Kailash Satyarthi, în varstă de 60 de ani, care a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare. "Copiii trebuie să meargă la şcoală, nu să fie exploataţi financiar", a afirmat preşedintele Comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland.
În Austria (ţară care, de aproape un sfert de veac, a devenit a doua mea patrie), grija faţă de copiii lumii (nu numai faţă de copiii austrieci) este la mare cinste. În aceste zile tragice pentru mulţi copii din zonele afectate de războaie (Ucraina, Siria, Palestina), numeroase familii de austrieci găzduiesc familii de refugiaţi cu copii (lagărele Austriei au devenit neîncăpătoare), iar Statul austriac sprijină financiar aceste iniţiative umanitare.  Deja din primele zile ale sosirii în Austria, copiii acestor familii de refugiaţi sunt acceptaţi în grădiniţe de stat pentru a învăţa cât mai repede limba germană şi a putea deveni utili societăţii.

Primarul Vienei Dr. Michael Häupl, împreună cu Consilierul pentru educaţie Christian Oxonitsch au invitat Presa la o conferinţă dedicată împlinirii a cinci ani de la iniţierea programului “Grădiniţe gratuite în Viena”, program care a permis înfiinţarea, în această perioadă, a 16.800 de locuri gratuite în grădiniţele de stat vieneze, pentru care se investesc anual milioane de euro. În anul 2014, spre exemplu, s-au aprobat 700 milioane de euro, care reprezintă un ajutor de 3000 de euro anual pentru fiecare copil. Din anul 2009 şi până în prezent, 487 de educatori au absolvit Colegiul de pedagogie, iar în această toamnă au început Colegiul alţi 165 de tineri. În grădiniţele gratuite de Stat din Viena activează acum 3.986 de educatoare şi 80 de educatori.
Părinţii copiiilor care au frecventat grădiniţele gratuite din Viena, precum şi profesorii claselor primare sunt deosebit de mulţumiţi de rezultatele acestui proiect vienez.
Un alt eveniment important privind grija pentru copiii lumii este şi acela că Bisericile din Austria au anunţat preluarea iniţiativei Consiliului Naţional al Laicilor din Venezuela, care a propus, încă din anul 2005, ca un milion de copii ai planetei să citească Rozariul, un moment de rugăciune pentru unitate şi pace, iniţiativă apreciată atunci de Papa Ioan Paul al II-lea, care a hotărât ca acest eveniment să aibe loc anual, în ziua de 18 octombrie, la ora 09:00.

 

grija1

 

grija2

 

grija3

 

Eveniment: 5 ani de la iniţierea proiectului Grădiniţe gratuite în Viena”.

grija4

 

Viena, 14.10.2014 Mihai Anthony