ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Anatevca pe scena Seefestspiele Mörbisch

     Anatevca – titlul original Fiddler on the Roof (Scripcarul pe acoperiş) fiind inspirat de tablourile cu acelaşi nume ale pictorului evreu-ucrainean Marc Chagall –, musical-ul creat de compozitorul american Jerry Bock, după romanul scriitorului evreu-ucrainean Scholem Alejchem „Tevje lăptarul”,  este prezentat în această vară, pe scena Seefestspiele Mörbisch, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la prima reprezentaţie, din 22 septembrie 1964, pe Broadway, în  New York.

     Sub bagheta dirijorului David Levi, spectacolul regizat anul acesta de Karl Absenger se joacă la Mörbisch, între 10 iulie şi 23 august. În rolul principal, Tevje lăptarul, simpaticul cântăreţ de operă Gerhard Ernst interpretează magistral aria „Dacă aş fi odată bogat...”. (Gerhard Ernst a devenit celebru interpretând inegalabil rolul măcelarului Hofstädter dintr-o reclamă a televiziunii austriece). Rolurile soţiei lui Tevje, Golde şi ale celor 5 fete ale lor – Zeitel, Hodel, Chava, Sprintze şi Bielke – sunt, de asemenea, interprertate, cu un deosebit talent, de către soprana Dagmar Schellenberger (Directoarea Festivalului de operetă de la Mörbisch) şi de mai tinerele soliste Bele Kumberger, Elisabeth Ebner, Iris Graf, Alexandra Joel şi Paulina Lewisch.
     În Anatevca, după cum ştim, sunt prezentate, cu umor tragic, problemele pe care Tevje lăptarul – cap de familie, cu o soţie dominantă şi cinci fete cărora le vine pe rând timpul la măritiş –, le are din cauza vieţii moderne, probleme pe care el, ca apărător al culturii şi al vechilor tradiţii evreieşti, încearcă să le rezolve în dialog cu divinitatea. Nu numai sărăcia şi criza economică mondială îngreunau viaţa oamenilor acelor timpuri (şi, în special, viaţa evreilor), dar şi instabilitatea politică ce a culminat cu Primul Război Mondial, de la al cărui început se comemorează anul acesta 100 de ani, urmat la scurt timp de cel de-al Doilea Război Mondial, de la al cărul sfârţit se vor aniversa anul viitor 70 de ani, conflagraţie mondială soldată cu decimarea a peste 6 milioane de evrei.
     Progromul de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, care a distrus existenţa a sute de mii de familii de evrei alungaţi din locul unde s-au născut – ca şi în cazul celor din colonia ucraineană Anatevca, obligaţi de regimul ţarist rus, în 1905, să pribegească pe alte meleaguri, trăind în diaspora –, a devenit astăzi, când populaţia ucraineană se confruntă cu un război civil devastator,  o temă politică de o brizantă actualitate.

     Premiera din 10 iulie 2014 a avut un succes deplin, fiind urmărită de cei peste 6.000 de spectatori, printre care am remarcat nume celebre ale vieţii politice şi culturale austriece precum: cântăreţul de operă, Profesor Harald Serafin – care a condus excelent, timp de 20 de ani, până în 2012, Festivalul de la Seefestspiele Mörbisch –, politicianul Hans Niessl, Guvernatorul Bugenland-ului, renumita Soprană Birgit Sarata, fostul Ministru al Apărării Werner Fasslabend, cu soţia sa, jurista Martina Fasslabend. Minunatul joc de artificii, care a încheiat spectacolul după miezul nopţii, va rămâne pentru multă vreme în amintirea celor care au avut bucuria să fie prezenţi la această Premieră.
 


Agnes ORBAN & Mihai ANTHONY

 

anatevca1
Anatevca pe scena Seefestspiele Mörbisch
 

anatevca2
Sărbătorirea Şabatului la evreii din Anatevca

anatevca3

Dansuri evreieşti şi ucraineene

anatevca4

Tevje  – Gerhard Ernst şi Golde – Dagmar Schellenberger

anatevca5

Joc de artificii la Seefestspiele Mörbisch

anatevca6
Seebühne Mörbisch – Scena de pe lac din Mörbisch