ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Graţia pe poante

 

Sighişoara a găzduit între 26-28 iunie 2014, Festivalul Internațional de Balet cu Competiție și Gală (FIBS), eveniment major din cadrul platformei Sighișoara – Patrimoniu Cultural Viu – ediția de vară, iunie 2014.

Obiectivul proiectului este lansarea unui Festival Internațional de balet clasic și contemporan, pentru tineret, adresat elevilor și absolvenților de la liceele de balet din țară și din străinătate, școlilor și cluburilor de amatori ai acestui gen artistic, ca eveniment de anvergură care să contribuie semnificativ la promovarea identității spirituale a unui centru cultural și istoric, atragerea unui mare număr de spectatori și turiști, pasionați de acest gen artistic.
Trei oameni de suflet au reuşit să facă echipă datorită unei motivaţii comune: promovarea şi susţinerea artei coregrafice, balentul – graţia pe poante, o elevată expresie a sufletului uman.

Carmen Siminie, director artistic – Sibiu, Florinela Anca Vasilescu manager – Austria şi Adrian Popa preşedintele Asociaţiei “Pro Cultura” de la Sighişoara, care, are convingerea că acest festival este “o filă dintr-o poveste eternă şi fascinantă”, au făcut din acest spectacol ceva mirific şi fascinant, au reuşit cu satisfacţie să bucure întradevăr spectatorii. Un concurs pe secțiuni și gală, cu caracterul spectaculos și atractiv al manifestărilor cu o valoarea a premiilor de 5.000 euro.
Au participat 61 de concurenţi din România, Bulgaria şi Republica Moldova, iar juriul a fost format din personalităţi notorii: Doina Moga Belmore, – preşedinte, România, Liana Dorina Iancu – coregraf, România, Nina Mazur – critic de teatru şi balet, Germania, Magdalena Călugăru Klarr – coregraf – Austria, Marian Rădoi – balerin, Bucureşti, Carmen Siminie – dorector artistic şi Ovidiu Daniel Matei  – psiholog Sighişoara.
Joi, 26 iunie şi vineri, 27 iunie au fost programate competiţiile, iar spectacolul de gală a avut loc sâmbătă, 28 iunie. Invitați în Gală au fost artiști din România, Japonia, Serbia, Australia și Republica Moldova.

Intrarea la festivalul găzduit în sala Casei de Cultură “Mihai Eminescu” s-a făcut pe un covor roşu întins de la intrarea din stradă până în curtea interioară, unde, s-a amenajat un coktail fusion. Mese înalte învelite în mătase albă, tinere costumate în fustiţe din tul ca balerinele, au făcut primirea oaspeţilor, adevărat spectacol de premieră. Buchete de trandafiri şi liliac alb, lumânări şi panglici frumos aranjate au fost aşezate până la urcare în sala pe a cărei scenă lucioasă trona un buchet imens din flori combinate cu liliac alb.

Prezentatorii galei, A. G. Billig şi Florin Zegrea de la Radio Romania 3Net din Bucureşti, au fost în ton cu graţia balerinilor participanţi, oferind celor 300 de spectatori sighişoreni, o impecabilă şi de clasă prezentare.

Balerinii care au evoluat pe scenă, au demonstrat că baletul, integrat în domeniul artei frumosului, este mai mult decât o dezvoltare armonioasă a corpului. Este dansul care urmăreşte exprimarea nonverbală a eleganţei, a emoţiilor, a gândurilor şi frământărilor omeneşti prin limbajul trupului. Baletul este spectaculos prin fiecare pas nou învăţat, fiecare piruetă, ridicatul pe poante în ritmul muzicii, conferă şi o educație artistică deosebită dar și educarea voinței, a autocontrolului, a încrederii în forțele proprii şi posibilitatea controlării emoțiilor.

Ca orice spectacol, alături de teatru, operă şi film, baletul este în strânsă legătură cu termenul de catharsis, care înseamnă purificare, curăţare a sufletului şi a conştiinţei. Astfel, cei ce privesc tema pusă în scenă se identifică cu personajele, cu acţiunea şi evadează din monotonia sau nebunia şi aglomeraţia vieţii de zi cu zi, căutând o metodă de a-şi legitima faptele sau gândurile, sau de a privi o poveste ce şi-au dorit-o pentru ei.
Câştigătorii Competiţiei de Balet FIBS 2014, pe categoroii de vârstă au fost:
9-12 ani: Locul III- Abridan Miriam, locul II Doboş Luca, locul I- Eregep Anays.
13-16 ani: locul III-Gabor Andreea, locul II-  Brunhuber Severin, locul I – Ionescu Diana.
17-25 ani: locul III- Marcova Olga, locul II – Barbosa Dafne. Locul I Gonzales Ada.
Premiul special: Russu Vladimir.
Categoria 9-12 ani : Obreascu Ariana, Panite Ana Maria.
Categoria 13-16 ani: Ioneac Raluca, Agarici Monica.
Categoria 17-25 ani: Gologan Bianca, Stetenco Vadim.
Premiul special “Claudia Avachim” a fost oferit de fundaţia “Elan” celui mai tânăr concurent Doboş Luca.

Înmânarea premiilor a fost făcută de membrii juriului, primarul Sighişoarei Ioan Dorin Dăneşan, Alina Aldea consilierul primarului şi Luminiţa Tcacenco.
La finalul spectacolului a avut loc un recital al laureaţilor locurilor I, din cele trei categorii de vârstă dar şi reprezentaţii exceptionale ale invitaţilor speciali, solişti ai Teatrelor de Balet sau Operelor din Bucureşti, Sibiu, Cluj Napoca, Chisinau si Novi Sad: Anastasia Homitchi, Elliot Bourke şi Ayaka Nagai, Robert Enache şi Reina Yagura, Anastasia Homitchi şi Mihai Cersac, Vasile Dan Haja şi Izabela Jura.
Spectacolul și grația se pregătesc să facă parte din viața oamenilor din cetate, locuitori și pelerini. Fiecare pas, un pas de dans! Noutatea acestui spectacol ce înlătură rutina şi pe care Sighişoara o aşteaptă de acum în fiecare an.

Concomitent cu festivalul de balet, în cadrul platformei de evenimente Sighișoara – Patrimoniu Cultural Viu – ediţia de vară, s-au organizat ateliere interactive de studiu și expresie artistică cu tematică medievală pentru copiii și adolescenți, un târg de pâine și produse tradiționale de patiserie, precum şi o expoziţie de artă plastică.

Joi, 26 iunie, sub genericul “Ochelarii profesorului de istorie” au început o serie de ateliere tematice. Pe “Coridorul Doamnelor Bătrâne” de la urcarea în Cetate a avut loc un atelier – “Joc cu linii, culori și contur de cetate”, atelier de desen cu expoziții ad-hoc în aer liber, atelierul “Sunt ghidul Cetății!” – concurs de cunoștințe istorice. Atelierele de creaţie s-au desfăşurat în Turnul Fierarilor, temele fiind “Renașterea orașului meu” şi “Detectiv istoric: o zi din viața unui personaj din Cetate.”

Baletul este o arta apărută în perioada Renaşterii, sec. XVII când a fost înfiinţat Baletul Operei Naţionale din Paris. Perioada sec. XXI care continuă această artă, nu face decât să accentueze şi să suţină ideea că este o artă distinctă de mare rafinament. Tocmai din acest motiv, sighişorenii vor deschide următoarele file ale acestui festival, care s-a dovedit vindecător sufleteşte, care ne aminteşte că sufletul omului are nevoie şi de aşa ceva, mai ales că, evoluţia tinerilor balerini pe scena de la Sighişoara a mai adus o cunună pe fruntea medievalei cetăţi.Gabriella Costescu

Redactor şef.adj. şi realizator emisiuni
RadioTvUnirea

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

juriul

 

P1060990

 

P1060992

 

P1070077

 

P1070083