ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Dialog între culoare şi cuvânt

 

 

autor
Cristina Oprea
artist plastic
dr. în arte vizuale
redactor-RadioTv Unirea

 

 

IMG 0001Primăvara a debutat destul de greu, în acest an, din punct de vedere meteorologic, sau poate aşa am simţit eu, o eternă îndrăgostită de acest anotimp. Şi totuşi, am primit o invitaţie, la un dublu eveniment chiar pe 1 Martie – vernisajul unei expoziţii de pictură şi o lansare de carte. Un altfel de mărţişor mi-am spus, un dar frumos izvorât din sufletele a două distinse doamne Maria Răduţ şi Maria Chirtoacă. Această manifestare a avut loc la Câmpulung Muscel, în galeria deschisă la parterul magazinului Big &Small.


Dacă pentru doamna Maria Răduţ, Culoarea reprezintă un univers pe care încearcă zilnic să îl descopere, la doamna Maria Chirtoacă, profesor de limba şi literatura română Cuvântul îi este mijloc de alint şi expresie a stării interioare.

 

Manifestarea culturală a debutat cu acorduri fine de vioară, din repertoriul muzicii clasice interprete fiind două tinere, eleve ale Şcolii de artă din oraş. Apoi s-a continuat cu deschiderea expoziţiei personale a doamnei Maria Răduţ intitulată ,,Cântecul florilor” unde au avut câte un cuvânt de spus domnul Nelu Constantin preşedintele Cenaclului plastic ,,I.D.Negulici”, domnul Liviu Cioacă direcorul Casei de Cultură ,,Tudor Muşatescu”, domnul George Paulian, pictor şi grafician şi subsemnata. Cartea doamnei Maria Chirtoacă ,,Cîmpulung romanţat” redactată în două volume: vol I. ,,Locuri” şi vol. II ,,Oameni” a fost prezentată de personalităţi locale din domeniul literar. Aşa cum afirma autoarea ,,lucrarea de faţă este un elogiu adus Câmpulungului nostru, aşa cum arată el în acest început de veac. Sunt multe de spus, cu bune şi rele, cu miere şi cu fiere, cu dulcele şi amarul vieţii noastre, dar, una peste alta, Câmpulung rămâne frumos, romantic, amiabil. Lui îi datorez o mare parte din tinereţea şi idealurile mele.” Şi ca manifestarea să se închidă rotund, tot în acorduri muzicale, a fost invitat domnul Nelu Durdun, ce a interpretat o piesă extrem de impresionantă prin versurile sale.

 

Despre picturile doamnei Maria Răduţ prezentate pe simezele galerei pot să afirm că sunt pline de vivacitate, au o mare forţă de expresie. Subiectele, adică florile, sunt transpuse cu multă dragoste şi spontaneitate pe suportul pictural. Florile reprezintă pentru domnia sa motive de a-şi exprima sentimentele, trările, stările sufleteşti. Dacă privim cu atenţie lucrările sale descoperim flori ce trec precum oamenii prin diferite trări sau sunt părtaşe ale trăirilor celor care le primesc sau le dăruiesc. Doamna Maria Răduţ nu a pictat flori sofisticate, ci flori de grădină, din curtea sa, ce se găsesc mereu sub privirea artistei. Pictoriţa, atentă la efectele luminii, la atmosferă, compune spaţiul vizual cu o mare uşurinţă. Redă mesajul florilor respectând tradiţia picturii româneşti, fără a inova cromatic paleta. Nu iese din tipare printr-o picturalitate excesivă, ci păstrează cuminţenia şi veridicitatea înaintaşilor săi într-ale florilor – I. Andreescu, Şt. Luchian, O. Băncilă, etc., dar adaugă naturaleţea domniei sale, firescul pe care îl emană, cu ajutorul unor pensulaţii ferme, largi, ce conferă stil creaţiilor sale. Prezenţa a celor 30 de tablouri în acest spaţiu au conferit privitorilor 30 de tipuri de a privi florile, de a gândi compoziţional, de a găsi soluţii la o temă atât de simplă. Domana Maria Răduţ ne prezintă Florea de la fragilitatea sa, la exuberanţa sa. Care cred eu că sunt elementele ce o definesc pe creatoarea acestor tablouri sunt delicateţea, jocul de contraste şi prospeţimea.     

 

Nu pot încheia acest articol fără să o citez pe distinsa doamnă profesor Maria Chirtoacă şi să dedic acest poem turor românilor.


,,Românilor de pretutindeni

Pentru pâinea ce se coace-n vatră,
Pentru lacul încărcat de nuferi,
Pentru colţul ierbii de sub piatră
Merită, din când în când, să suferi.

 

Pentru graiu-n care-ţi cânţi durerea,
Pentru luna ce pe val se zbate,
Pentru moartea, pentru învierea
Fiecărui vis de libertate,

 

Pentru tot ce ne-au lăsat părinţii,
Pentru dulcea prispă de acasă,
Unde vin la ceas de taină sfinţii
Şi ne fac trăirea mai frumoasă,

 

Pentru oaza noastră de iubire,
Pentru munţii ce răsar din ceaţă,
Pentru dorul ce ne stă în fire,
Merită să fii român o viaţă!...”

 

IMG 0322