ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Autonomia amanata definitiv?

S-a scris şi se va mai scrie mult timp de aici înainte despre şedinţa Consiliului judeţean Mureş din 14 noiembrie 2013, pentru simplul motiv că a adus în prim plan promovarea unei hotărâri de consiliu, prin care se încerca ocolirea răspunsului solicitărilor autonomiste ale CNS şi UDMR, sub oblăduirea FUEN, răspuns negativ, dat de Comisia Europeană, prin semnătura doamnei Catheryn Day şi publicat de cotidianul Cuvântul liber din Târgu Mureş.

În plen, luările de cuvânt, au reuşit să convingă consilierii judeţeni de faptul că iniţiativa UDMR este doar o intenţie de a exceda legile în vigoare, şi nu "o consultare populară cu privire la o regiune de dezvoltare care să cuprindă cele 3 judeţe, foste componente ale RMAM (Regiunea Mureş Autonomă Maghiară). Deşi intenţia promotorilor poate fi salutară, pe considerente economice argumentate, lipeşte cel mai important suport, cel al LEGII. Secretarul Consiliului a argumentat juridic de ce propunerea se află înafara competenţelor forurilor locale dar, nu a suflat o vorbă despre părerea UE. Se impune ca această "lecţie" să se predea la "şcolile de vară ale autonomiştilor", pe unde mai calcă şi domniile lor.

Nu voi relua spusele cuvântătorilor pro sau contra, dar voi face menţiunea, de altfel evidentă, că juriştii maghiari puteau prevedea rezultatul votului dar au mizat prea mult pe o manipulare a pecepţiei electoratului propriu în direcţia dorită, cea electorală. A fost cea de-a doua mare ocazie, după "marş" ca să se mai arunce o petardă fumingenă spre guvernare.

Nu dorim să reiterăm decât poziţia instituţiilor europene de respingere a demersurilor de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii entice, aspecte ce demonstrează faptul că şi acest demers are un caracter retograd şi anti-european. Evident că se forţează, permisivitatea legilor româneşti şi lipsa de verticalitate, consecvenţă şi intransigenţă a unor "aleşi". Politica "picăturii chinezeşti" mai este de actualitate. După atâta zgomot s-au trezit şi românii şi văd, cu ochiul liber, pericolul enclavizării. Din capitală vin semnale că nu se   va ceda nici şantajului, artificiilor şi găselniţelor judiciare şi nici presiunilor. Se spera ca "marşul" va fi încununat de succes, pentru că ai noştri cârmuitori sunt slabi, dar nu a fost să fie aşa. Era trădarea supremă, faţă de ţară, nu doar faţă de fraţii noştri români, abandonaţi în cele 3 judeţe.

Cred că ar fi demn de luat în seamă un studiu din care să rezulte numărul românilor plecaţi,  să nu spunem - expulzaţi, din Covasna, Harghita şi Mureş şi conseinţele, pe termen lung a ceea ce înseamnă enclavizare.
Chiar dacă marele câştig al dezbaterii şi respingerii referendumului privind "regiunea de dezvoltare" este, şi va rămâne, precedentul creat, iar scorul a fost de 19 voturi împotriva referendumului la 14, voturi pentru, aşteptăm semnale de la celelalte 2 Consilii judeţene: Covasna şi Harghita. Rezultatul este previzibil!?


Ioan Astaluș