ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Introspecţii în peisajul muscelean

Tabăra Internaţională de Arte Vizuale ,,Amintirile toamnei ... I. D. Negulici” – octombrie 2013

  cristina.oprea.articol

facebook1 Dacă ți-a plăcut, distribuie si tu pe Facebook

Artiştii plastici se mai pot numi şi exploratori întru frumos deoarece cercetează cu mintea, dar mai ales cu sufletul, arealul în care îşi duc existenţa.

De câţiva ani în Câmpulung Muscel au loc evenimente culturale deosebite, unul dintre ele fiind tabăra de creaţie la care artiştii din judeţul Argeş, dar şi din ţară, participă cu bucurie. La un astfel de eveniment am luat parte personal, anul 2013 fiind cel de-al treilea an consecutiv de întâlnire pe plaiuri muscelene cu artiştii invitaţi.

Începând de anul acesta am fost plăcut surprinsă aflând că acest eveniment naţional s-a transformat în unul internaţional. Participanţii acestei ediţii au fost din România - Antoneta Cocoş- Andreescu, Mihai Marin Cîrstea, Liviu Cioacă, Nelu Constantin, Ionel Dâmboianu, Monica Dohotariu, Constantina Dumitru, Ion Hultoană, Carmen Pascu Koszoruş, Alexandru Marinescu, Marinela Mânţescu, Ecaterina Mihai, Ioana Mihăescu, Rodica Neleţ, Adriana Oancea, Cristina Oprea, George Paulian, Maria Răduţ, Grigore Stan,Cornelia Vasiloiu, Ştefan Radu, Elena Vasilescu, Cornelia Vasiloiu, iar din străinătate Valentina Brâncoveanu (Chişinău, Republica Moldova), Mario Calcagnile (Lecce, Italia) şi Cristina Chetrari (Chişinău, Republica Moldova).

Chiar dacă toamna şi-a descoperit mai greu culorile datorită vremii instabile din primele zile, ce a debutat o dată cu manifestarea artistică, artiştii au găsit totuşi surse de inspiraţie pentru a-şi concepe creaţiile.

Nu întâmplător tema propusă a fost ,,Amintirile toamnei”, deoarece cromatica zonei excelează în tonuri calde, invitând creatorii de frumos la ,,a da glas” materiei vibrante în tablourile lor.

Acestă manifestare a avut ca organizatori Primăria Municipiului Câmpulung Muscel - primar Andrei Ioan Călin, Casa de Cultură ,,Tudor Muşatescu” - director Liviu Cioacă,  Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România – secretar general Maria Carmen Ştefănescu, Cenaclu Plastic ,,I.D. Negulici” – preşedinte Nelu Constantin, ce s-au străduit să ofere cele mai optime condiţii pentru ca artiştii invitaţi să exploreze în tihnă peisajele locului şi să le transpună pe pânze.

Pentru a evita monotonia şederii în acelaşi loc şi pentru motive de inspiraţie noi, am fost invitaţi la Centrul Cultural ,,Apa sărată” şi la Asociaţia Multiculturală ,,Nicu Hagi”. A fost inclus în programul taberei şi un mic popas de câteva ore în satul Godeni,

   

ce ,,este pomenit pentru prima dată de către Vlad Ţepeş în anul 1461, februari, 10; Godeni,

locul unde este împropietărit împreună cu fratele său Băra, unul din luptătorii de seamă din trupa de cavalerie a domnitorului, pe nume Godea.”1

Aici am vizitat câteva obiective precum biserica şi muzeul etnografic, fiind însoţiţi de câţiva inimoşi localnici. După cum afirmă domnul Miu în cartea sa ,,ideea realizării acestui muzeu a încolţit de mai multă vreme în intenţiile unor locuitori, oameni cu iniţiativă, pe care îi menţionăm în continuare: Nicu Şandru, Dorel Iorga, Marius Stancu şi în mod special pe doamna Cristina Iosif, soţia părintelui paroh Iosif.”2 Ne-am reîntors la Căminul Culutral unde am ascultat istoricul acestor locuri prezentat de dl. Constantin Agricola Miu. Apoi, fiecare dintre artişti şi-a ales un reper tematic (peisaj) pentru al transpune pe pânză. Întorşi în Câmpulung, ne-am dat seama că drumul parcurs ne-a îmbogăţit sufleteşte şi am luat cu noi parte din priveliştea şi cromatica satului Godeni, pe care ulterior le-am recompus în propriile compoziţii. Acestea nu au fost singurele introspecţii ale zonei, urmând ca să descoperim alte colţuri din natură: peştere Dâmbovicioara şi Cheile Dâmbovicioarei, zone extrem de spectaculoase, pline de culoare, un joc între griurile stâncilor şi tonalităţile de verde, oranj, galben, ocru şi sienna arsă, tonuri aparţinând aceleiaşi familii cromatice, specifice toamnei. Şi aceste zone au reprezentat surse şi resurse de inspiraţie, pentru creaţia artistică.

Timpul a trecut destul de repede între dimensiunea reală a vieţii de zi cu zi şi dimensiunea ireală, a inspiraţiei şi a creaţiei, ajungând în ziua vernisajului, zi importantă pentru toţi cei prezenţi, o triplă întâlnire, o dată a făcătorilor de frumos, a creaţiei lor şi a publicului spectator.

Lucrările prezente, peste o sută la număr, expuse la Centrul Militar Câmpulung, în general figurative, în care stiluri artistice diferite, de la academism, impresionism, expresionism sau fovism se completau unele pe celalte, purtând conversaţii vizuale, in sufletele privitorilor şi încercând să transpună cât mai bine stările interioare ale pictorilor prezenţi. Aceste ,,daruri”, creaţiile pictorilor, prin expresivitatea culorilor, rafinamentul cromatic, riguarea desenului, modelarea formelor,  claritatea, unicitatea şi puterea de interpretare a spaţiului au captat privitorii, producând bucurie.

Toamna s-a revelat în tablourile expuse, plină de muzicalitate. În sufletele artiştilor vibrau încă acordurile romanţelor din cadrul Festivalului de Romanţe şi Poezie ,,Rapsodiii de toamnă”, ediţia a VIII, la care tocmai luaseră parte ca spectatori.

Cu greu ne-am despărţit de această zonă a României, încărcată de istorie, dar şi dăruită de Dumnezeu prin peisajele sale.

Aşa cum spunea domnul Constantin Agricola Miu în înţelepciunile sale ,,Lasă ceva urmaşilor tăi! Astfel, se vor plictisi de numele lor ...de familie!”3

Artiştii prezenţi, prin creaţiile lor, au lăsat ceva posterităţii.

3Miu, Agricola, Constantin, Casa de acasă Godenii de Muscel, Editura Prisma, 2013, p. 150.

Autor                                                                                                                                

Cristina OPREA                                                                                                              22.10.2013